Rusija će razviti svoj „internet“ za državne i tajne službe

Rusija će razviti svoj „internet“ za državne i tajne službe

29 avgusta 2013

InternetRuske tajne službe – u skladu sa ukazom predsednika Vladimira Putina – nameravaju da stvore jedinstvenu mrežu za razmenu informacija i čuvanja tajnih podataka. Ovu mrežu će koristiti sve ruske službe, objavio je moskovski dnevni list „Komersant“.

Ovaj projekat, bez presedana po veličini, mogao bi da realizuje Centar za informacione tehnologije i sisteme organa izvršne vlasti, na čijem čelu je jedan od tvoraca Federalne agencije za vladine veze i informacije vojni general Aleksandar Starovojtov.

„Tradicionalni pristupi izgradnji i informacionoj bezbednosti komunikacionih veza specijalnih korisnika, zasnovani na korišćenju resursa mreža za komunikaciju običnih korisnika, ne obezbeđuju dovoljnu zaštitu mreža za vezu i sistema upravljanja od sajber uticaja i štetnih programa prilikom realizacije specijalnih informacionih operacija, napada sajber terorista i drugih oblika sajber kriminala“ , rečeno je listu u ruskoj Vladi.

U januaru 2013. Putin je naložio FSB da osmisli državni sistem za predviđanje i sprečavanje sajber napada na informacione resurse zemlje. U avgustu tekuće godine FSB je izradio nacrt zakona o informacionoj bezbednosti Rusije, a takođe predložio pooštravanje krivične odgovornosti za hakerske napade.

Iako sve ruske službe imaju svoju zatvorenu elektronsku poštu i mobilnu vezu, one koriste usluge različitih operatera – „Rostelekoma“, „MegaFona“ i drugih.

Takođe, dobar deo internet saobraćaja sa Starog trga u Kremlj faktički ide preko teritorije SAD. Pri tome, mnogi zaposleni u kremaljskoj administraciji preferiraju korišćenje stranih servisa za elektronsku poštu, takvih kao što je Gmail.

U Ministarstvu odbrane RF pokretano je pitanja stvaranja takve komunikacione mreže, ali se smatralo da taj projekat predstavlja „naučnu fantastiku“. „Čak i da se ruski kablovi od optičkih vlakana postave pored magistralnih kanala „Rostelekoma“ i „Transtelekoma“, prilikom izgradnje mreže svejedno će morati da se koristi američki Cisco“, saopštili su iz ruskog Ministarstva odbrane.

Jedinstvene mreže za specijalne komunikacije ima nekoliko zemalja na svetu, a najveća je američka SIPRNET.

Tu mrežu stvorio je Pentagon i koriste je sve američke službe, Stejt department i Bela kuća. Ona je pružala dobru zaštitu od spoljnih opasnosti, međutim, pošto je pristup mreži imao veliki broj zaposlenih, postojala je mogućnost insajderskog curenja informacija. To se i dogodilo, kad je Bredli Mening 700 hiljada fajlova iz te mreže prosledio portalu WikiLeaks.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *