РУСИЈА ЋЕ СВИМ СИЛАМА БРАНИТИ СРБЕ! Путин је узео ствар у своје руке и представио план у 7 тачака који ће сачувати Косово!

RUSIJA ĆE SVIM SILAMA BRANITI SRBE! Putin je uzeo stvar u svoje ruke i predstavio plan u 7 tačaka koji će sačuvati Kosovo!

24 decembra 2018

Plan u sedam tačaka koji je ruski predsednik Vladimir Putin usaglasio sa najbližim timom saradnika neposredno nakon što je obelodanjeno Trampovo pismo Vučiću i Tačiju izazvalo je pravu uzbunu u diplomatskim kurgovima i maltene šokiralo Vašington.

Kako saznaje „Srpski telegraf“, Putin je lično insistirao na žestokom odgovoru na američku ponudu za Kosovo, u kojoj vidi potencijalnu zamku. Sagovornici navode da je stragija Moskve razrađena do detalja i ona će biti glavna tema sastanka ruskog predsednika i Aleksandra Vučića 17. januara u Beogradu.– Kremlj će preduzeti čitav niz mera o kojima je raznim kanalima, što javnim, što tajnim, obaveštena i Amerika. To praktično predstavlja jasno upozorenje Vašingtonu da zauzda svoje saveznike u Prištini i spreči ih da povuku neke sulude poteze, poput oružanog upada na sever Kosova – objašnjava izvor iz obaveštajnih krugova u Beogradu koji je u stalnoj vezi sa ruskim kolegama u Moskvi.

Da su ove informacije pouzdane, može se videti i iz jučerašnjeg obraćanja Sergeja Železnjaka, jednog od najbližih Putinovih saradnika i člana Komiteta Dume za međunarodne poslove.

– Pozivamo srpsko rukovodstvo da ne podleže američkim provokacijama – poručio je Železnjak.

I predsednik Vučić istakao je da ima veliku podršku Rusije za kompromisno rešenje.

– Nemoguće je da se krajnje rešenje donese, a da se sa tim ne saglase Moskva i Vašington. Ali, Srbi i Albanci moraju da pronađu rešenje – podvukao je Vučić.

Ovo su ključni delovi ruske strategije

1. Ofanziva u SB UN

Rusija će, nakon nedavne više nego uspešne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je govorio i predsednik Vučić, pojačati delovanje u UN po pitanju KiM. Zajedno sa Kinom, insistiraće se na što češćim sednicama posvećenim ovom pitanju. Takođe, Rusija će kod prijateljskih zemalja insistirati da se i njihovi predstavnici u UN non-stop zalažu da se govori o ugroženosti Srba na Kosovu i nasilju koje nad njima sprovode Albanci.

2. Obaveštajna pomoć

Ruski obaveštajci veoma su prisutni na Balkanu, baš kao i zapadni. Sa čelnim ljudima ruskih obaveštajnih službi, uključujući i vojnu, Putin je lično dogovorio da oni srpskim kolegama stave na raspolaganje sve podatke do kojih dođu, a tiču se neprijateljskog delovanja albanskih operativaca, kao i špijuna CIA i MI-6. Našim agencijama, ako zatreba, biće dostupni i snimci ruskih satelita koji pokrivaju teritoriju Kosova. Podsetimo, do sada je već u nekoliko navrata Moskva, na osnovu svojih obaveštajnih saznanja, upozoravala Srbiju na destruktivne planove Prištine i pojedinih zapadnih sila.

3. Upotreba vojne sile

Putin je svojim kanalima Zapadu i Prištini poslao jasnu poruku da ni po koju cenu neće dozvoliti pogrom Srba na Kosovu. Ovo, kažu upućeni, nije blefiranje i može se očekivati da u slučaju nasilne akcije albanskih snaga usmerene ka Srbina na severu kosova ili u enklavama južno od Ibra ne bi izostala reakcija Rusije, posebno ako bi KFOR sve nemo posmatrao.

4. Diplomatski pakt sa Kinom

Poslednji dana intenzivirani su kontakti ruskih i kineskih diplomata, koji kao glavnu temu imaju pitanje Kosova. Sve je usledilo nakon Trampovog pisma Vučiću i Tačiju, a dogovoreno je da se napravi neka vrsta rsuko-kineskog diplomatskog bloka koji bi u UN, ali i drugim važnim međunarodnim institucijama, podržavao napore Srbije da onemogući nelegalno učlanjenje i delovanje Prištine.

5. Ubrzanje isporuke naoružanja i opreme

Nakon što je Priština usvojila propise koji omogućavaju formiranje tzv. Vojske Kosova, mnogo toga je postalo jasnije. Čim se to dogodilo, Putin je izdao nalog svim svojim službama da intenziviraju isporuku unapred dogovorenog naoružanja o vojne opreme Srbiji, ali i da se prodube razgovori o nabavci arsenala koji nije obuhvaćen prethodnim sporazumima. Putin je tražio i da deo isporuka ide i preko Belorusije, a novi dogovori, kako se pominje u vojnim kurogivma, mogli bi da se odnose i na određen broj novih migova-26, helikoptera, oklopnih vozila, kao i nekoliko savremenih PVP sistema, ne isključuući ni čuveni S-300.

6. Pristupanje Evroazijskoj uniji

S obzirom na traljav proces pristupanja Srbiji EU, koji je zbog Kosova još više otežan, Putin je našoj zemlji uputio poziv da se približi Evroazijskoj uniji (EEZ), u kojoj je sada (ili će biti) nekoliko strateški važnih zemalja, poput Rusije, Belorusije, Kazahstana, Indije, Egipta… EEZ će, inače, najtešnje surađivati sa Kinom u razvoju projekta „Jedan pojas, jedan put“. Poziv nije vremenski oročen.

7. Energetska nezavisnost

Na gasnoim pitanju odavno se lome koplja na relaciji SAD-EU-Rusija. Svi pamte kako je pritiskom na Bugarsku zaustavljen projekat gasovoda „Južni tok“, koji je za Srbiju bio strateški važan. Sada je aktuelan „Turski tok“, gasovod koji treba da poveže Rusiju sa centralnom Evroppom. Srbija je važna točka tog projekta, a u Putinovom novom planu predviđeno je i da budemo ključno čvorište. Takva odluka je doneta upravo da bi Srbija mogla da bude energetski nezavisna od Zapada, posebno kada se ne zna da se potrošnja gasa u našoj zemlji drastično uvećava iz godine u godinu. Kako je nedavno rekao Vučić, isporuke gasa iz Rusije u Srbiju dostigle su dve milijarde kubnih metara godišnje, a uskoto bi to moglo da bude i 3, 5 milijardi na godišnjem nivou.

Dačić: Lavrov mi je rekao da je Srbija spremna da se uključi

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da priča o dogovoru Beograda i Priština mora da se završi u UN jer je bitno šta misle stalne članice Saveta bezbednosti. On navodi i da je dobio potvrdu od ruskog kolege Sergeja Lavorva da je Rusija spremna da, ako se promeni format dijaloga, učestvuje u njemu.

– U vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića napravljena je greška što je dijalog iz UN prebačen u Brisel – kaže Dačić i dodaje da je razgraničenje i dalje tema, ali da taj princip nije razrađen do kraja.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI7 komentara

 1. Deda Micko says:

  Okrenimo se na Istok, gde sunce izlazi.

 2. Pravnik says:

  I sve ovo piše Srpski telegraf, rođeni brat Informera. Ovi novinari, kojima ne veruju ni članovi SNS, samo neće da objave izjavu Aleksandra Vučića, koju su juče objavili nezavisni portali, da ne želi posredovanje Rusije u dijalogu sa Prištinom, dok ne izostavlja da ponovi da su SAD priznale nezavisnost Kosova i da od toga neće odustati. I on je to učinio potpisivanjem protivustavnog Briselskog sporazuma, i sad mu još preostaje potpisivanje tzv. pravno obavezujućeg sporazuma, što je drugi naziv za formalno pravno priznavanje nezavisnosti države Kosovo (kako je on inače naziva). Već nam poručuje da će narod o tome odlučiti, što znači da nam sprema podvalu zvanu referendum, računajući da će naivne i neobaveštene lako preveslati nejasno formulisanim referendumskim pitanjem, a ishod referenduma je unapred poznat kao i rezultati na lokalnim izborima. Da su medijski javni servisi (RTS i RTV, kojima je dodat i famozni Pink) poštovali član 7. Zakona o javnim medijskim servisima i objavili sadržinu Briselskog sporazuma, njegove laži bi se raspršile kao mehur od sapunice. Novinari bi trebali (da obavljaju svoj posao pošteno) da ga uvek opominju na zakletvu datu na ustav Srbije i njegovu preambulu u kojoj je jasno definisan položaj AP Kosovo i Metohija, o čemu su se građane već izjasnili na referendumu.

  • Velika Metla says:

   Pravnik,i na svo divljanje picoustog polušipca srbadija će.............,da gleda farmu i parove!

  • Slobodanka says:

   Pregovori o Kosovu su zvanično pod okriljem EU, to podržava i određena Rezolucija SBUB i poznat je i format pregovarača: Brisel, Beograd i Priština. Proširenje formata agentom Donaldom ili njegovim nižim izaslanikom moguće je samo ako sve tri strane, dakle EU, Beograd i Priština daju svoj pristanak. Vladimir Putin ne verujem da bio dobio pristanak Brisela i Kosova.

 3. Pravnik says:

  A šta da gledaju u dnevniku na bilo kojoj televiziji, sa kojih se narodu ispira mozak bajkama u koje ne veruju ni deca. Koja lokalna televizija obrađuje lokalne teme. Na šta liči informativni program Studija B, ili TV Pančevo, koje su i u Miloševićevo vreme bile primer medijske slobode? Gde je danas radio ili TV B 92 (preimenovan u O2)? Evo sadržine člana 7. Zakona o javnim medijskim servisima: Javni interes, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast javnog informisanja, koji javni medijski servis ostvaruje kroz svoje programske sadržaje, je: 1) istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana i omogućavanje slobodnog formiranja i izražavanja mišljenja slušalaca i gledalaca na teritoriji Republike Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave; 2) poštovanje i predstavljanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, demokratskih vrednosti i institucija i unapređivanje kulture javnog dijaloga; 3) poštovanje privatnosti, dostojanstva, ugleda, časti i drugih osnovnih prava i sloboda čoveka; 4) poštovanje i podsticanje pluralizma političkih, verskih i drugih ideja i omogućavanje javnosti da bude upoznata sa tim idejama, ne služeći interesima pojedinih političkih stranaka i verskih zajednica, kao ni bilo kom drugom pojedinačnom političkom, ekonomskom, verskom i sličnom stanovištu ili interesu; 5) zadovoljavanje potreba u informisanju svih delova društva bez diskriminacije, vodeći računa naročito o društveno osetljivim grupama kao što su deca, omladina i stari, manjinske grupe, osobe sa invaliditetom, socijalno i zdravstveno ugroženi i dr.; 6) zadovoljavanje potreba građana za programskim sadržajima koji obezbeđuju očuvanje i izražavanje kulturnog identiteta kako srpskog naroda tako i nacionalnih manjina, vodeći računa da nacionalne manjine prate određene programske celine i na svom maternjem jeziku i pismu; 7) nepristrasno obrađivanje političkih, istorijskih, privrednih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih, obrazovnih, naučnih, ekoloških i drugih pitanja, omogućavajući ravnopravno sučeljavanje različitih stanovišta; 8) besplatno i jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata koji imaju potvrđene izborne liste za republičke, pokrajinske ili lokalne izbore, u vreme predizborne kampanje; Koju tačku ovog člana zakona je ispoštovao RTS ili RTV, a naročito tačke 1), 2), 4) i 8)?

 4. Slobodanka says:

  Slabi i ova anglo-cionistička strana, te ostaće sam i prevaziđen gore nego strašilo za tice. Zatim Agent Donald ne miruje, napraviće on još koji iznenađujući zaokret. Možda neće direktno po pitanju Kosova, ali tražiće natoharač od EU i zbog nestašice novaca rasturiće on i NATO. Ko će onda da igra rolu mirovnjake na KIM?

 5. test01 says:

  Ko je potpisao izdajnicki Briselski Sporazum - vucic i dacic. Zasto Ustavni sud nije pokrenuo krivicno gonjenje za gazenje Ustava i ugrozavanje teritorijalnog integriteta Srbije? Dok je izdajnicki olos na vlasti Srbiji nece svanuti! Zar diktator nije izjavio da ga ne zanima ni da 5000000 Srba izadje na ulice?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *