„Русија ће тек да се свети!“

„Rusija će tek da se sveti!“

30 novembra 2015

Russia 35(2)Rusija je više nego odlučna i nemoguće je zaplašiti je u nastojanju da zaštiti svoje interese i obračuna se sa Islamskom državom. Ovo, u intervjuu za „Vesti“ tvrdi Anja Filimonova, glavni i odgovorni urednik moskovskog Fonda strateške kulture.

Interviju prenosimo u celosti.

U svetu je i dalje goruća tema obaranje ruskog aviona. Da li je Turska to učinila uz direktivu iz vrha NATO?

– Ruski analitičari su uvereni da je u pitanju samostalna akcija kojom je Turska želela da zaštiti svoje interese, zapravo interese sina predsednika Erdogana oko šverca nafte od koje se Islamska država u najvećoj meri i finansira. Rusija je počela da uništava ID tako što bombarduje konvoje s naftom i time sprečava njeno finansiranje.

Niko nema sumnje da će odgovor Rusije biti adekvatan?

– Odgovor već postoji i on je više nego ozbiljan. Rusija je uvela sankcije, uvešće vizni sistem od Nove godine, obustavili smo svu saradnju u okviru Svetske trgovinske organizacije, a ruski turisti su dobili preporuku da ne posećuju Tursku. Ali, to je tek početak.

A kada je reč o izgradnji gasovoda preko Turske?

– U to sumnjam. Ipak je reč o velikom interesu Rusije. Postoje mnogi drugi instrumenti za pritisak.

A kada je reč o „vojnom odgovoru“?

– Rat sa Turskom je nemoguć i za tim nema nikakve potrebe.

Ipak, mnogi mediji, pa čak i Si En En tvrde da je „Treći svetski rat već počeo“?

– U situaciji kada je Rusija po čitavom nizu stavki u nuklearnom naoružanju prevazišla SAD, nikome nije u interesu rat do uništenja. Ali, to ne znači da i dalje, u raznim regionima sveta nisu mogući ratovi niskog intenziteta.

A kada je reč o ratu Rusije sa ID?

– I ID i druge terorističke organizacije će biti uništene. Sledi veoma ozbiljan geopolitički zaokret u kome će prostor Bliskog istoka preći pod kontrolu Rusije i Irana. Podsetiću vas da iza Irana stoje Kina i Pakistan, ali i mnogi pokreti poput kurdskog ili Hezbolaha. Već je u toku potiskivanje uticaja SAD iz ovog dela sveta.

Događaji u Parizu su pokazali da niko nije bezbedan. Koliko se Rusija plaši?

– Ne plašimo se, ali ozbiljno radimo na bezbednosti. Naravno, postoje pretnje, više nego ozbiljne pretnje, kao što postoje informacije da je teroristički akt u Parizu bio samo odvlačenje pažnje. Naše bezbednosne službe rade više nego ozbiljno i do sada je razotkriven veliki broj pripremljenih terorističkih napada. Svi su sprečeni, a odmazda je usledila odmah.

Pretnja Srpskoj

Da li vas je iznenadila odluka o poništenju Dan državnosti RS?

– Bila sam iznenađena da je moguće doneti takvu diskriminatorsku, ponižavajuću odluku. Ali, s druge strane, odluka Ustavnog suda je samo deo orkestriranog delovanja institucija BiH u političke svrhe i na štetu srpskog naroda. Zapadni faktor, koristi sve raspoložive instrumente protiv Republike Srpske kako bi je primorao da odustane od referenduma. Dakle, reč je o čistoj pretnji Srpskoj.

(Vesti onlajn)

KOMENTARIJedan komentar

  1. triglav says:

    "osveta" je srednjevjekovni pravni termin. nisam siguran, dali je poznat u evropskom tako i u ruskom pravu. sigurno je poznat kod arbanasa na kosovu i metohiji, kao "krvna osveta". poznat je i na bliskom istoku ... da li odatle dolazi i politika tog medija?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *