Rusija će uložiti 200 miliona dolara u Armiju Tadžikistana

Rusija će uložiti 200 miliona dolara u Armiju Tadžikistana

2 avgusta 2013

Putin in Tajikistan - 630x230„Detaljno smo razmotrili relizaciju dogovora postignutog u oktobru prošle godine u Dušanbeu, a naročitu pažnju posvetili smo stupanju na snagu Sporazuma o produženju boravka ruske vojne baze, koja predstavlja najveći kontingent Oružanih snaga Rusije van naših državnih granica – izjavio je predsednik RF Vladimir Putin posle razgovora sa liderom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom.

On je pritom istakao da su u Rusiji „sve procedure potrebne za to sprovedene, dok su u Tadžikistanu blizu završetka“. „Obe strane su saglasne da se u najskorije vreme može pristupiti realizaciji tog izuzetno važnog dokumenta“ – rekao je Putin.

Rahmon je istakao da će Tadžikistan ratifikovati sporazum o ruskoj bazi na jesen ove godine.

„Naš odnos prema tom pitanju je vrlo ozbiljan i spremni smo da ispunimo sve preuzete obaveze. Zato će to pitanje biti rešeno na jesen tekuće godine, pošto rešimo niz povezanih pitanja i pošto se završi raspust parlamenta“ – rekao je on posle razgovora.

Sporazum o statusu i uslovima boravka ruske vojne baze na teritoriji Tadžikistana potpisali su predsednici Rusije i Tadžikistana u oktobru 2012. godine. RF ga je ratifikovala 7. maja 2013.

Prema tom dokumentu, boravak ruskih vojnika na teritoriji Tadžikistana produžava se za 49 godina od dana stupanja na snagu prvog ugovora (25. maja 1993.), tj. do 2042. godine. Po isteku tog roka, predviđena je mogućnost produženja sporazuma. Baza u Tadžikistanu – 201. baza – najveća je kopnena vojna baza Rusije na stranoj teritoriji, na kojoj služi oko 6.000 vojnika i oficira. Baza je osnovana „radi održavanja reda i mira u Tadžikistanu i pružanja podrške pograničnoj vojsci i ministarstvu odbrane Tadžikistana u rešavanju zadataka.

Sastanku je prisustvovao i ministar odbrane RF Sergej Šojgu, koji je novinarima saopštio da računa da će parlament Tadžikistana ratifikovati sporazum na prvoj sednici jesenjeg zasedanja. Šojgu je istakao i da će Rusija do 2025. godine, prema preliminarnim podacima, uložiti oko 200 miliona dolara u modernizaciju tadžikistanske armije.

Međutim, po rečima ruskog ministra odbrane, ovaj iznos mogao bi se promeniti posle nove procene mogućih rizika vezanih za napuštanje Avganistana od strane NATO-A 2014. Šojgu je saopštio da će program biti realizovan u tri faze: prvi u periodu 2013-2015, a sledeće dve faze u periodima po pet godina. Deo opreme i vojne tehnike već je isporučen Tadžikistanu bez naknade.

„Predsednik nam je naložio da uzmemo u obzir sve rizike i pomognemo tadžikistanskoj armiji da učini da izlazak koalicionih snaga (iz Avganistana) ne oteža situaciju – rekao je Šojgu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *