Русија до краја јуна организује маневре са учешћем својих 10 мобилних ракетних пукова

Русија до краја јуна организује маневре са учешћем својих 10 мобилних ракетних пукова

14 јуна 2017

Ракетне стратешке снаге Русије (РВСНРакетные войска стратегического назначения) до краја јуна ће на потенцијалне борбене положаје извести десет пукова.

Ово је објавило Министарство одбране РФ и прецизирало да ће јединице наоружане мобилним ракетним системима „Топољ-М“ и „Јарс“ увежбавати извођење „маршева“, опремање „лансирних позиција“ на непознатом терену, њиховог маскирања и одбране од диверзантских група и авијације противника.

Све ће се ово догађати (увежбавати) у Тверској, Новосибирској, Свердловској, Кировској, Иркутској и Ивановској области.

Министарство одбране РФ је прецизирало да је покретање свих десет пукова део планираних летњих програма обуке.

Међутим, неки војни експерти су уверени да су ови маневри – с обзиром на размере – и демонстрација силе. Јер, ових десет пукова у свом наоружању имају до 90 мобилних ракетних система „Топољ-М“ и „Јарс“.

Зато не искључују да је ово одговор Москве на активирање америчких нуклеарних снага поред западних граница Русије.

Јер, прошле недеље су руски ловци Су-27 два пута пресретали америчке стратешке бомбардере B-52 и B-1B Lancer над Балтичким морем. Ти авиони су укључени у поморске маневре NATO BaltOps у којима учествује 50 ратних бродова и подморница, плус 55 авиона. А сами бомбардери B-52 и B-1B су основа америчке ваздушне нуклеарне тријаде.

Посезањем руског војног врха за десет пукова догађа се и након постављања америчких противракетних система THAAD у Јужној Кореји.

Сваки од 10 руских ракетних пукова има и противдиверзантску чету, а на располагању имају и оклопне аутомобиле „Тајфун-М“ и беспилотне летелице.

Руководилац московског Центра за војне прогнозе, Анатолиј Циганок, поводом скорих маневара оценио је:

„Демонстрација њихових могућности реално изазива само оптимизам. Ракетне стратешке снаге се очито брзо модернизују. Јер, сада имају много више система „Јарс“ него што су имале пре само неколико година“.

Министар одбране РФ, Сергеј Шојгу, крајем маја је изјавио да ће Ракетне стратешке снаге до краја 2016-те на сваких својих 10 ракета имати – шест нових. А пре само једне деценије – цео руски нуклеарни штит чиниле су ракете произведене у СССР…

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u