Русија до краја јуна организује маневре са учешћем својих 10 мобилних ракетних пукова

Rusija do kraja juna organizuje manevre sa učešćem svojih 10 mobilnih raketnih pukova

14 juna 2017

Raketne strateške snage Rusije (RVSNRaketnыe voйska strategičeskogo naznačeniя) do kraja juna će na potencijalne borbene položaje izvesti deset pukova.

Ovo je objavilo Ministarstvo odbrane RF i preciziralo da će jedinice naoružane mobilnim raketnim sistemima „Topolj-M“ i „Jars“ uvežbavati izvođenje „marševa“, opremanje „lansirnih pozicija“ na nepoznatom terenu, njihovog maskiranja i odbrane od diverzantskih grupa i avijacije protivnika.

Sve će se ovo događati (uvežbavati) u Tverskoj, Novosibirskoj, Sverdlovskoj, Kirovskoj, Irkutskoj i Ivanovskoj oblasti.

Ministarstvo odbrane RF je preciziralo da je pokretanje svih deset pukova deo planiranih letnjih programa obuke.

Međutim, neki vojni eksperti su uvereni da su ovi manevri – s obzirom na razmere – i demonstracija sile. Jer, ovih deset pukova u svom naoružanju imaju do 90 mobilnih raketnih sistema „Topolj-M“ i „Jars“.

Zato ne isključuju da je ovo odgovor Moskve na aktiviranje američkih nuklearnih snaga pored zapadnih granica Rusije.

Jer, prošle nedelje su ruski lovci Su-27 dva puta presretali američke strateške bombardere B-52B-1B Lancer nad Baltičkim morem. Ti avioni su uključeni u pomorske manevre NATO BaltOps u kojima učestvuje 50 ratnih brodova i podmornica, plus 55 aviona. A sami bombarderi B-52B-1B su osnova američke vazdušne nuklearne trijade.

Posezanjem ruskog vojnog vrha za deset pukova događa se i nakon postavljanja američkih protivraketnih sistema THAAD u Južnoj Koreji.

Svaki od 10 ruskih raketnih pukova ima i protivdiverzantsku četu, a na raspolaganju imaju i oklopne automobile „Tajfun-M“ i bespilotne letelice.

Rukovodilac moskovskog Centra za vojne prognoze, Anatolij Ciganok, povodom skorih manevara ocenio je:

„Demonstracija njihovih mogućnosti realno izaziva samo optimizam. Raketne strateške snage se očito brzo modernizuju. Jer, sada imaju mnogo više sistema „Jars“ nego što su imale pre samo nekoliko godina“.

Ministar odbrane RF, Sergej Šojgu, krajem maja je izjavio da će Raketne strateške snage do kraja 2016-te na svakih svojih 10 raketa imati – šest novih. A pre samo jedne decenije – ceo ruski nuklearni štit činile su rakete proizvedene u SSSR…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *