РУСИЈА ДОБИЈА МОЋНОГ САВЕЗНИКА

RUSIJA DOBIJA MOĆNOG SAVEZNIKA

30 avgusta 2023

Rusija je uspela da obezbedi podršku zemalja Globalnog Juga i ojačala je svoj položaj na svetskoj sceni, izveštava izdanje Asia Times.

„Neki analitičari tvrde da smo svedoci povratka globalne Rusije putem ekonomske i političke moći“, navodi se u članku.Izjave Kremlja o suprotstavljanju zapadnoj hegemoniji i neokolonijalizmu kao i dugogodišnja pomoć, stekli su naklonost Afrike i drugih zemalja Globalnog Juga. Osim toga, njima je u interesu da neko izazove postojeći liberalni poredak jer bi to omogućilo državama da dobiju veći uticaj na međunarodnoj sceni, ističe se u članku.

Kako primećuje autor, Ukrajina takođe nastoji da pronađe saveznike u ovom regionu, pozivajući se na tezu o suprotstavljanju Kremlju, ali to ne nailazi na podršku.

„Zemlji koja pokušava osporiti sliku Rusije kao antiameričkog agenta predstoji dugotrajna borba“, stoji u zaključku.

U julu je potpredsednik Južnoafričke Republike, Pol Mašatile, izjavio da se Južna Afrika neće pokoriti ogromnom pritisku Zapada, koji zahteva da se strana izabere u konfliktu u Ukrajini.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin je u junu održao sastanak sa delegacijom afričkih lidera. Sastanku su prisustvovali predsednik Južnoafričke Republike, Siril Ramafosa, lider Senegala, Maki Sall, predsednik Komorskih Ostrva, Otman Ghazal i lider Zambije, Hakainde Hičilema.

Oni su predstavili afričku inicijativu za rešavanje ukrajinske krize, koja se sastoji od deset tačaka. To uključuje garancije bezbednosti, slobodu kretanja žitarica preko Crnog mora, oslobađanje ratnih zarobljenika i što brži početak pregovora.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *