Русија добија суперловац МиГ-35 који ће носити и ласерско оружје

Rusija dobija superlovac MiG-35 koji će nositi i lasersko oružje

26 januara 2017

MIG

Oružane snage Rusije započele su letačka testiranja super-lovca MiG-35.

Njegova međunarodna promocija biće sutra, a Vladimir Putin je danas ocenio MiG-35 ima „dobar eksportni potencijal“.

Ruski lider je – nastupivši na sednici Vojno-industrijske komisije – posebno naglasio da će taj avion znatno pojačati udarnu moć Vazdušno-kosmičkih snaga RF.

MiG-35 je najnoviji ruski lovac koji je konstruisan da nosi sve vrste naprednog avio-naoružanja, uključujući i lasersko.

Proizvodi ga OAK čiji predsednik Jurij Sljusar je dodatno otkrio i precizirao:

„Projektovan je specijalno za vazdušne borbe u uslovima konflikata pojačane intenzivnosti i pri postojanju velike gustine protivničke PVO. Dosad je u tome pokazao odlične rezultate zahvaljujući svojoj avionici i novoj optičko-lokacionoj stanici i za nekoliko puta smanjenoj sopstvenoj uočljivosti za tuđe radare. Umesto šest, ima osam „tačaka“ za nošenje projektila“.

Posebno je naglasio da je u MiG-35 – sve rusko, uključujući i „inercijalne sisteme i koordinate ciljeva koje piloti dobijaju preko kaciga“.

U svom „raportu“ Putinu u članovima Komisije, Sljusar je još rekao:

„MiG-35 ima za 50 odsto veći dolet zahvaljujući uvećanim unutrašnjim rezervoarima za gorivo i mogućnosti da ih dopuni u vazduhu i kad ulogu letećeg tankera igra drugi avion iste klase.“

MiG-35 će sutra prvi put videti potencijalni kupci iz drugih zemalja, a Sljusar tvrdi da za njega već postoji „solidan interes“.

MiG-35 je višenamenski lovac generacije „4++“ i predstavlja dalji razvoj unutar porodice poznatih borbenih aviona MiG-29K/KUB i MiG-29M/M2.

Ima poboljšane letačko-tehničke karakteristike i može da koristi široki arsenal drigovanih projektila vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Može da razvija brzine do 2,23 Maha, a radijus dejstva mu je jedan i po put veći nego kod MiG-29.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *