Rusija dobila supermoderni Nacionalni centar za upravljanje odbranom

Rusija dobila supermoderni Nacionalni centar za upravljanje odbranom

2 децембра 2014

sojg_nacc_12387Svečana ceremonija povodom početka rada operativne dežurne smene Nacionalnog centra za upravljanje odbranom (NCUO) održana je u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

„Uspešno smo završili najvažniju fazu obimnog posla na formiranju NCUO RF, kao i regionalnih i teritorijalnih centara upravljanja oružanim snagama” – izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Danas su po celoj vertikali upravljanja počele sa radom dežurne smene” – istakao je ruski ministar.

Po njegovim rečima, „centri su opremljeni moćnim računarskim sistemima, savremenim sredstvima za automatizaciju i veze, obučeno je više od 500 kvalifikovanih stručnjaka”.

„Tako je za relativno kratko vreme formiran novi mehanizam u sistemu upravljanja vojnom organizacijom države” – konstatovao je Šojgu i naglasio da će „njegovo funkcionisanje omogućiti neprestano analiziranje situacije, osmišljavanje reagovanja na njene promene i operativnu koordinaciju rada federalnih organa izvršne vlasti u odbrambenoj sferi”.

Kako je saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Rusije, osnovu NCUO čine tri centra za upravljanje.

Centar za upravljanje strateškim nuklearnim snagama predviđen je za upravljanje nuklearnim oružjem u skladu s odlukama vojno-političkog vrha RF.

Centar za borbeno upravljanje prati vojno-političku situaciju u svetu, analizira i predviđa razvoj pretnji za Rusiju ili njene saveznike. Taj centar upravlja i korišćenjem oružanih snaga, kao i vojnih snaga izvan strukture Ministarstva odbrane.

Treći osnovni element NCUO je Centar za upravljanje svakodnevnim radom, koji prati sve sfere rada vojne organizacije države koje se tiču sveobuhvatnog obezbeđivanja potreba oružanih snaga. Takođe, taj centar koordinira rad federalnih organa vlasti pri zadovoljavanju potreba vojnih snaga, jedinica, organa i specijalnih struktura koje ne ulaze u sastav Ministarstva odbrane.

Danas je – u arktičkoj zoni – počela sa radom nova združena strateška komanda „Sever” formirana na bazi Severne ratnr flote, koja počinje da prima u svoj sastav vojne jedinice i brodove koji su se do sada potčinjavali Zapadnom, Centralnom i Južnom vojnom okrugu”.

Uglavnom su već formirane vojne grupacije nove komande na ostrvskim teritorijama Rusije na Arktiku, između ostalog, na Novoj Zemlji, Novosibirskim ostrvima, Vrangelovom ostrvu, kao i na Šmitovom rtu, prenosi ITAR, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane Rusije.

„Te grupacije su spojene u združenu taktičku grupu, koja se od oktobra stara o vojnoj bezbednosti zemlje u arktičkoj zoni. Združena taktička grupa je opremljena savremenim oružjem i vojnom tehnikom, uključujući obalske raketne sisteme „Rubež” i zenitne raketno-topovske sisteme „Pancir-S1” – rekao je sagovornik agencije.

„Združena taktička grupa će uskoro dobiti i druge sisteme oružja” – dodao je izvor.

„Nastavlja se formiranje kopnene komponente nove komande – dve arktičke brigade. Prva će biti stacionirana u mestu Alakurti (Murmanska oblast) i planirano je da se u potpunosti formira i pripremi za delovanje na Arktiku 2015. godine. Druga će biti stacionirana, kako se pretpostavlja u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu i biće formirana 2016. godine.

Oficirski kadar tih jedinica trenutno se obučava za delovanje u arktičkoj zoni u školskim centrima oružanih snaga” – kazao je sagovornik agencije.

On je saopštio da se na ruskim ostrvima na Arktiku vode veliki radovi na izgradnji infrastrukture.

„Ti radovi traju bez prestanka, visokim tempom. Planirano je da budu završeni krajem 2015, godine” – rekao je izvor.

Prethodno je načelnik Centra za upravljanje odbranom RF general-potpukovnik Mihail Mizincev saopštio da će Rusija na Arktiku izgraditi 13 aerodroma, jedan avio-poligon i deset tehničkih položaja radarskih odeljenja i punktova za navođenje avijacije.

(Fakti.org)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u