Русија гради 10 малих ракетних бродова који ће држати у шаху НАТО-Европу и Амере

Rusija gradi 10 malih raketnih brodova koji će držati u šahu NATO-Evropu i Amere

23 oktobra 2015

252508_500nRatna mornarica Rusije dobiće do 2019. godine oko 10 malih raketnih brodova klase 21631 „Bujan-M” naoružanih krstarećim raketama „Kalibar”, saopštio je zamenik glavnokomandujućeg RM RF viceadmiral Viktor Bursuk.

Prema ranijim informacijama, RM Rusije trebalo je da dobije šest brodova te klase do 2020. godine.

Bursuk je dodao da će nastavak projekta 21631 biti korvete lake klase, koje će dobiti sve četiri flote RM Rusije. Glavno oružje tih brodova će, po admiralovim rečima, takođe biti rakete „Kalibr”.

Ovo znači da će se lake korvete „Bujn-M” pojaviti u sastavu i Crnomorske, i Baltičke, i Severne, i Tihookeanske ruske ratne flote. A to, opet, znači – s obzirom da „Kalibar NK” ima znatno veći domet od 1.500 kilometara – da će se u njihovom dometu naći i američka Šesta flota, i sve baze NATO u Evropi, i američki nosači aviona na Pacifiku…

Viceadmiral Bursuk bio je, razumljivo, nešto suzdržaniji, ali je ukazao:

„Lake korvete će biti usavršeni „Bujani”. Gradiće ih istovremeno nekoliko brodogradilišta. Domet raketa „Kalibar NK” garantuje da će te korvete iz Crnog mora moći da uništavaju ciljeve na popriličnim udaljenostima, a to je već postalo neprijatno znenađenje za zemlje koje se nalaze u sastavu NATO”.

Brodovi klase 21631 „Bujan-M” su modernizovana verzija klase 21630 „Bujan”, projektovani su i izgrađeni specijalno za Kaspijsku flotilu uzimajući u obzir male dubine reke Volge i Kaspijskog mora.

„Bujane” pokreću dva „vodena topa” – dve vodene pumpe koje brodu obezbeđuju gaz zahvaljujući kojem mali raketni brod ovog tipa može da rešava širok krug zadataka u priobalnoj zoni Kaspijskog mora, na reci i ušću, kao i u drugim „uskim” i plićim akvatorijama. Brodovi su opremljeni modernim visokopreciznim raketnim oružjem velikog dometa — univerzalnim raketnim sistemom „Kalibr-NK” koji je predviđen za uništavanje ciljeva na moru i na kopnu.

Onim krstarećim raketama koje su nedavno iz kaspijskog mora rzarale baze i vojnu infrastrukturu Islamske države na udaljenosti od bezmalo 1.500 kilometara u Siriji.

U julu je komandant ruske ratne flote – admiral Viktor Čirkov – saopštio da je planirana gradnja najmanje 18 malih raketnih brodova sa krstarećim raketama. Krajnji rok nije pomenuo, ali je naglasio da će gradnja prvog početi pre Nove godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *