RUSIJA: Hitno da se sazove Kontakt grupa

RUSIJA: Hitno da se sazove Kontakt grupa

1 jula 2014

tumblr_lttc4dK2eV1r51teao1_500 MoscowMoskva se zalaže za hitno sazivanje Kontakt grupe za Ukrajinu i spremna je da pristupi realizaciji juče usaglašene deklaracije o Ukrajini, koju je Kijev odbio.

Tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora lidera Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine usaglašena je četvorostrana deklaracija u kojoj se pozdravlja inicijativa Rusije da se na njene tri pogranične tačke sa Ukrajinom razmeste predstavnici ukrajinske granične službe i posmatrači OEBS-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dodaje i da je Kijev u poslednjem momentu odustao od objavljivanja tog dokumenta.

„Uvereni smo da napori za povratak pregovorima treba da se nastave, uključujući hitno sazivanje Kontakt grupe“, naveo je ruski MIP.

Navodi se da je Moskva spremna da, ukoliko preovlada zdrav razum i pregovori budu obnovljeni, „zajedno s partnerima, pristupi realizaciji usaglašenog dogovora koji nije stupio na snagu“.

Ruski MIP je istovremeno izrazio žaljenje zbog odluke Kijeva da ukine primirje čime je, ocenjuje Moskva, pokvario važnu diplomatsku akciju.

„Takav korak Kijeva izaziva duboko žaljenje, tim pre što je četrostrana deklaracija upravo i pozivala na uticaj na strane u interesu brzog dostizanja dogovora u Kontakt grupi“, dodaje se u saopštenju.

U dokumentu se dodaje da se stvara utisak da se promena pozicije Kijeva „dogodila ne bez uticaja spolja, uprkos poziciji vodećih država EU“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *