РУСИЈА ХОЋЕ СВЕ СРБЕ на Балкану у једној држави!?

RUSIJA HOĆE SVE SRBE na Balkanu u jednoj državi!?

12 februara 2018

Piše: Mensur OSMOVIĆ

„NOVA strategija Europske unije za zemlje zapadnog Balkana podigla je temperaturu u regiji prije svega zbog Srbije. Ta država očekivala je da će dobiti precizan rok za ulazak u članstvo EU i računala je da će to biti do 2025. godine, međutim… Europska unija, kako je prekjučer rečeno, želi proširenje na Zapadni Balkan, ali ne želi ulazak u EU nijedne države bez ispunjenja uvjeta.

Podvučeno je kako je bilo puno priče o 2025. godini „ali to nije krajnji rok, to je perspektiva”.

Sve ovo odmah je u Srbiji otvorilo prostor za priče o Euroazijskoj ekonomskoj uniji koja je otvorena za prijem te zemlje u svoje članstvo.

Beograd u tom Putinovom savezu vidi i Republiku Srpsku i izvjesno je da će to donijeti nove političke potrese u Bosni i Hercegovini.

U najkraćem, na sceni je žestoki rat između Europske unije i Rusije za Zapadni Balkan i potpunu kontrolu nad tim dijelom Europe. Za politički, ekonomski i financijski utjecaj bore se i Kina i Turska.

Iz NATO-a su nedavno saopćili svoj precizan stav: Zapadni Balkan je od strateškog značaja za taj savez.

Gdje je u svemu tome BiH i šta će biti s našom zemljom?

Kako nam kažu u sarajevskim diplomatskim krugovima, potpuno je jasno da će se BiH tresti sve dok službeni Beograd ne prizna državu Kosovo, dok ne prizna teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a Europska unija je toga svjesna.

Prekjučer je predstavljena nova strategija EU za Zapadni Balkan, a jučer se Srbija bavila prošlomjesečnom izjavom ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je kazao kako pregovori Euroazijske ekonomske unije i Srbije dobro napreduju i Srbija bi mnogo prije 2025. godine mogla postati članica tog saveza.

Za Beograd to znači i ulazak bh. entiteta Republika Srpska u savez uz citiranje Putinove izjave kako je najbolje rješenje da se Srbima u RS dozvoli pravo na samoopredjeljenje kao što su Amerikanci dozvolili uspostavu nezavisne države Kosovo.

Predsjednik Rusije podvukao je da Euroazijska ekonomska unija i kineski projekt „Jedan pojas-jedan put” mogu efikasno da se dopunjuju.

Zanimljiva je i još više znakovita i izjava Sergeja Željeznika, visokog dužnosnika Putinove stranke Jedinstvena Rusija. On je poručio da je sve što Moskva radi zapravo odgovor „na sve jače pritiske na Beograd i Banja Luku da odustanu od političkih, vojnih i ekonomskih veza sa Rusijom”.

Po nekim ruskim političkim analitičarima, iza svega stoji plan i namjera Moskve da podrži „ujedninjene svih Srba na Balkanu u jednu državu ako vlasti Srbije to žele”.

U svemu svakako je nezaobilazna uloga SAD i kako nam kažu naši izvori iz inozemne diplomatske zajednice u Sarajevu, može se očekivati ofanziva Washingtona kako bi „nezavršeni posao u BiH napokon bio završen”.

Ne otkrivaju kakvi bi potezi mogli uslijediti osim što kažu da će biti „oštri, efektni i efikasni”.

Ne treba smetnuti da je nedavno u američkom Kongresu bilo inicijativa da se hitno organizira „Dayton 2” za Bosnu i Hercegovinu. Na ovo je reagirao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stavom da je Moskva protiv uz objašnjenje kako „BiH ne bi izdržala jer bismo iznova počeli da razbijamo njenu državnost”.

Kako će na sve ovo reagirati najviši dužnosnici BiH koji su se, uzgred kazano zbog onog što rade popeli na vrh glave Europskoj uniji i SAD i koje zbog njih gube strpljenje, moglo bi biti jasnije do proljeća do kada se očekuju ozbiljni rezovi u BiH u režiji i organizaciji međunarodne zajednice.

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik bez ostatka se oslanja na Rusiju koja mu daje podršku za sve što radi, a uz njega je stao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH. Kako stvari stoje, njih dvojica već sebe vide budućim članovima Predsjedništva BiH.

Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović luta, a narodski kazano, „srce ga vuče” Turskoj koja je prešla na stranu Rusije.

https://dnevni-list.ba/rusija-hoce-sve-srbe-na-balkanu-u-jednoj-drzavi/

KOMENTARI9 komentara

 1. goran says:

  Putin laze kako zine. Videcete da nece pomoci Srbima, ma gde oni bili. Voleo bih da se varam, ali vreme ce pokazati.

  • Strahinja says:

   Vatikanoidu, mars u kucicu !!!

   • goran says:

    Boli istina, zar ne? Lakse je zaludjivati se Putinom. Istina boli, zar ne?

  • Vanja says:

   Saznaj slovenski izrodu, da Vladimir Vladimirovic nikada nije slovio ijednu jedinu laz, jer ne prilici pravoslavnom caru i hriscanu da laze. Dilema nasih vlasti je jasna : opredeliti se za evro-unijatsku sarenu lazu, pod uslovom da se odreknemo srpskih zemalja i nase duse, ili uci kao "ujedinjena srspka drzava" u Evroazijsku uniju sa bratskom Rusijom i Bjelorusijom, gde nas vise niko nece tlaciti, ucenjivati i deliti. Za svakog istinskog rodoljuba dileme nema, premda da nam vlasti govore da put u evrounijacenje nema alternativu. Ne prepustimo nase sudbine politicarima koji zaboravljaju da predstavljaju interese srpskog Naroda a ne engleske ambasade, Angele Merkel ili Hana.

   • Velika Metla says:

    Vanja,ova vlast u Stradiji nije NAŠA srbska vlast,nego vlast Srbije! Razlika više nego ogromna! Moja vlast kao sve od 5.oktobra do dan danas nije moja vlast ni po čemu!

   • goran says:

    Putin nije car, a sto se tice laganja, pravoslavni lazu kao I svi drugi. Pitaj o tome Irineja, pa ce te i on slagati, reci ce ti: "Ma kakavi mi smo nebeski narod."

 2. Sasulja says:

  Gospdine Osmovicu,zapad ne voli nas srbe kao ni vas muslimane,to bar vidis svojim ocima da ti niko ne objasnjava.A isto tako znas da je ERdogan vec 50 i kusur godina pred vratima eu i nece ga primiti u istu kao ni vas bosnjake odnosno bosnu kao ni srbiju,to dragi moj znaju i vrapci na grani.Posto je Erdogan "vidio" sta mu zapad sprema,okreno se naravno na drugu stranu,prema Rusima,kako stavari izgledaju ni nama ni vama nema druge.Srbi i muslimani,ako misle da opstanu,onda da se okrenu Rusiji, Turskoj, Kini oni nas bar nece zavadjati i ubijati,jer ako ostanemo ovako uz zapad,koristi ce nas kao i do sada i uvek ce nas puckati jedne na druge a mi takvi kakvi smo,unistit cemo se sami,onosno klacemo se kao i do sada i tako u nedogled.

 3. vindfaker says:

  Ziveo Caarrr! uurrraaaaa!

  • goran says:

   Tako se deca nadvikuju u osnovnoj skoli, koliko godina ti imas covece, shvatas li uopste smisao teksta koji komentarises, shvatas li komentare, ili samo mekeces?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *