РУСИЈА хтела да спаси СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА!

RUSIJA htela da spasi SLOBODANA MILOŠEVIĆA!

12 marta 2016

Slobodan Milosevic 54Deceniju posle smrti Slobodana Miloševića, do sada nepoznate detalje o smrti bivšeg predsednika SRJ i osnivača SPS otkriva nekadašnji Slobin drug i bivši ministar spoljnih poslova Jugoslavije Živadin Jovanović. On bez dlake na jeziku govori o tome da li je Milošević ubijen u Hagu, da li je trebao da bude sahranjen u Aleji Velikana, kao i da li treba omogućiti povratak Miri i Marku u Srbiju. Intervju Živadina Jovanovića za „Telegraf“ prenosimo u celosti.

Kao uzrok smrti Slobodana Miloševića konstatovan je infarkt, koji ga je zadesio u svojoj ćeliji u pritvoru tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, i za genocid u Bosni i Hercegovini. Njegova smrt ostaće ipak još mnogo godina pod velom tajne, jer je prema nekim navodima Sloba ubijen lekom „rifampicin“ protiv lepre!

Da bi se konačno dobio odgovor na ovo pitanje otišlo se do jednog od nekadašnjih najbližih saradnika Slobodana Miloševića Živorada Jovanovića koji je izneo do sada nepoznate detalje o predsedniku SRJ i osnivaču Socijalističke partije Srbije!

Da li mislite da je Slobodan Milošević ubijen ili je umro priodnom smrću u Hagu?

– On nije imao tamo pravu negu, nisu mu davali adekvatne lekove. Rusija je davala garancije da njeni lekari leče Miloševića i da mu sačuvaju život ali je to Hag odbio. Milošević je kasnije tamo i umro.

Da li mislite da izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu bilo legalno?

– Milošević je isporučen Hagu protivzakonito i kršenjem Ustava. Tadašnja vlast je lagala zato što su mu dali pismene garancije da ga neće isporučiti Hagu. To je bilo nečasno ali tadašnja vlast je bila produžena ruka Zapada i radila je sve što joj se kaže.

 

Živorad Jovanović bio je savezni ministar za spoljne poslove Jugoslavije. Svoju karijeru počeo je prvo kao pomoćnik ministra, a nesuđena želja mu je bila da bude ambasador u Grčkoj.

– Funkciju ambasadora Jugoslavije u Grčkoj obećao mi je lično Milošević, ali se posle nekoliko dana predomislio i postavio me za šefa diplomatije. To mu nikad neću zaboraviti, hteo sam u ambasadore.

Jovanović otkriva da ga je Milošević zvao „moj Žika“ i da je sa Slobom uvek razgovarao o poslu, a retko kad o privatnim stvarima.

Kako bi Srbija danas izgledala da je Milošević živ?

– To je jako teško pretpostaviti kakva, ali ne verujem da bi sveopšte stanje u društvu bilo ovakvo kakvo je danas. Višestranačje u njegovo vreme bilo je karakteristično po jakoj vlasti ali i veoma jakoj opoziciji. Tranziciju nije shvatao kao prostu predaju narodnog bogatstva novim kapitalistima. Imao je umereniju tržišnu ekonomiju. Sadašnja Srbija ima viška pravdanja problema bivšim režimima, a to ne vodi u napredak.

Po njegovom mišljenju Srbiji nedostaje suverenitet i nezavisnost pre svega od Zapada. Kaže da je Milošević optuživan da je upropastio privredu čitave zemlje ali pita se kako je onda moguće da su milijarde dolara posle njega izneti iz zemlje.

Jovanović podseća i na takozvanu pljačkašku privatizaciju koja je došla posle Miloševića. Za svog bivšeg šefa navodi da je i on grešio ali da je više vodio računa o dostojanstvu zemlje i izdejstvovao istorijske rezltate poput Dejtonskog sporazuma, rezolucije 1244.

Da li Srbija treba da dozvoli povratak Miri Marković i Marku Miloševiću?

– Srbiji nijedna vrsta političkog progona ne treba. Treba im dozvoliti da se vrate.

Da li je Milošević zaslužio da bude sahranjen u Aleji Velikana?

– To bi bilo dostojanstveno i odgovorno. Ako smo ga već izručili Tribunalu, onda su mogli bar toliko da dozvole da se sahrani uz najviše vojne i državne počasti. On je jasno i odlučno branio srpske interese.

(Telegraf)

KOMENTARI2 komentara

  1. ??? says:

    Jok, i nije???

  2. PROTEST 27 MARTA says:

    ANTI - NATO - PROTEST 27 MARTA U 14 ČASOVA U BEOGRADU NA TRGU REPUBLIKE – VIDEO https://www.facebook.com/zavetnici/videos/1103366026353693/ – NE TREBA GLEDATI NA ZAPAD,MI ZA NJIH NIKADA NEĆEMO BITI DOBRI JER SMO P R A V O S L A V C I – ODAVNO BI NAS ISTREBILI KADA BI ZNALI DA NEĆE DOBITI PO ZUBIMA – VLADIMIR PUTIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *