РУСИЈА И ЦЕО СВЕТ у великој опасности! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

RUSIJA I CEO SVET u velikoj opasnosti! EVO ŠTA SE DEŠAVA

21 oktobra 2018

Ruski senatori osuđuju odluku o istupanju Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa sa Rusijom pod izgovorom da je Rusija navodno narušila odredbe Sporazuma.

SAD nemaju dokaze da je Rusija narušila taj sporazum, a istupanje iz Sporazuma ne uzima u obzir i interese evropskih saveznica Vašingtona, izjavio je za Sputnjik član Odbora Saveta Federacije Rusije za odbranu Franc Klincevič.„Odluka američkog predsednika Donalda Trampa o istupanju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa za nas nije neočekivana, iako smo se do poslednjeg trenutka nadali da će zdrav razum ipak prevladati. Jasno je da SAD nemaju nikakve dokaze da je Rusija prekršila uslove Sporazuma“, rekao je Klincevič.

Prema njegovim rečima, ta odluka, doneta bez uzimanja u obzir interesa saveznika u Evropi, direktno odražava strategiju naglih kretanja koje se SAD dosledno drže na međunarodnoj sceni svih proteklih godina. Istupanje iz Sporazuma spada u istu seriju odluka kao što je raskidanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, naglasio je političar.

Klincevič je primetio da je Rusiji, ali i celom svetu upućen novi opasan izazov.

„Oni žele da nas, kao svojevremeno i Sovjetski savez, uvuku u trku u naoružanju. Neće uspeti. Ne sumnjam da će naša zemlja moći da garantuje svoju bezbednost pod bilo kojim okolnostima“, istakao je senator.

Ruski senator Aleksej Puškov rekao je da američka inicijativa o istupanju iz Sporazuma, druga posle 2001. godine, kada su se SAD povukle iz Sporazuma o ograničavanju sistema za protivraketnu odbranu, predstavlja snažan udarac za ceo sistem strateške stabilnosti u svetu.

„Tramp je objavio o istupanju SAD iz Sporazuma iz 1987. o nuklearnim raketama kratkog i srednjeg dometa. U slučaju da se povuku biće nanet drugi snažan udarac čitavom sistemu strateške stabilnosti u svetu. Prvi udarac bio je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o PRO 2001. godine. I ponovo su inicijator raskida Sporazuma Sjedinjene Američke Države“, napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

Prema njegovim rečima, u svetlu Trampove odluke da SAD istupe iz Sporazuma o raketama, izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o uzvratnom nuklearnom udaru dobija konkretan smisao: Rusija neće dozvoliti da SAD budu nuklearno nadmoćnije od nje.

​„Samo ovo može da spreči moguću nuklearnu agresiju. Sjedinjene Američke Države vraćaju svet u Hladni rat“, naglasio je senator.

Ranije je predsednik američki Donald Tramp izjavio da će SAD istupiti iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa sa Rusijom. Tramp je optužio Moskvu da narušava ovaj sporazum.

(Sputnjik)

KOMENTARI18 komentara

 1. padre says:

  Pa ta opasnost je postojala i prije, samo što nije bilo ludaka i kretena!

  • Ivan says:

   Bilo ih je uvek

  • Miraš says:

   Rusija se vratila jaka i puno samopouzdanja i zauzela mesto supersile koje joj pripada ne pitajući SAD da joj da dozvolu za to. U Vašingtonu su zbog toga zabrinuti - kako je Rusija smela da se vrati kad je ne tako davno izgubila u prethodnom hladnom ratu. Još je zanimljivije s kakvim sve naoružanjem danas raspolaže Rusija u odnosu na kraj osamdesetih i devedesete godine kad je bila veoma slaba. Moguće je da ni Tramp ne razume tu problematiku nego se oslanja na servirane informacije svog vojnog savetnika i Pentagona. Recimo jedna na prvi pogled obična stvar. Rusija u delu nestrategijskom nuklearnog naoružanja ili kako ga još zovu taktičkog nuklearnog naoružanja ima veliki porast, dok u SAD u toj oblasti vlada siromaštvo. Rusija je proizvela nove vrste taktičkog nuklearnog naoružanja niske snage koje se koristi za uništavanje manjih i malih objekata u nekom lokalnom ratu, a u to spadaju avio bombe, raketne bojeve glave, artiljerijske granate, mine, dubinske bombe, torpeda... Za razliku od Rusije SAD ima veoma slab kapacitet taktičkog nuklearnog naoružanja jer nije radila na tome. Kada se saberu zajedno strategijsko i taktičko nuklearno naoružanje i posle toga uporedi se ukupan broj nuklearnih bojevih glava u Rusiji i SAD ispada da je Rusija najjača nuklearna sila na svetu. ... Zatim u okviru strateškog nuklearnog naoružanja setimo se moći ruske nove rakete Sarmat. Nova supersonična raketa Kindžal takođe može da nosi nuklearne bojeve glave. Rusija sada ima i podvodni dron sa interkontinentalnim dometom, na nuklearni je pogon i nosi nuklearne bojeve glave, može da gađa i nosače aviona i obalne objekte. Neko će se sad setiti da Rusija za razliku od SAD ima samo jedan nosač aviona, ali ipak ima dva jer naprimer Krim je sada veliki prirodni i nepotopivi nosač aviona. Osim toga u skladu sa revolucijom u novim vrstama naoružanja i same avijacije nosači aviona joj ni ne trebaju. Da ne nabrajam šta sve Rusi od novog naoružanja imaju, uglavnom ruska vojna industrija je ostvarila revolucionaran napredak i time je značajno poboljšana bezbednost Rusije, a svim tim što ima može da brani i države saveznike. SAD više ne zna kako da im parira, sada ih to posebno boli jer ovakva Rusija smeta i smetaće ostvarenju njihovih planova na Bliskom istoku. Pretpostavljam da zato se vraćaju na proiѕvodnju nuklearnih raketa srednjeg i kratkog dometa pa makar time ugrozili sve svoje bliske saveznike u Evropi. Nameravaju da nametnu Rusiji trku u toj vrsti naoružanja što iziskuje i veliki novac i uporedo stalno povećavaju sankcije Rusiji. SAD već 5 godina vodi rat protiv Rusije ekonomskim davljenjem.

  • Miraš says:

   Ranije 2015 godine su pisali da u slučaju nuklearnog napada sa teritorije SAD od momenta detektovanja takvog napada imaju 30 minuta vremena da se sklone. Ako je napad izvršen sa bližeg mesta onda imaju puno manje vremena, a to je upravo ovaj slučaj. Dakle ovo je pretnja. Da li Tramp i njegovi nameravaju da sistematski izazivaju paniku stanovništva u Rusiji koja bi iznutra vršila pritisak na vlast da slušaju Amerikance? Jasno je odavno kako npr. funkcioniše ruski sistem Mrtva ruka koji može da izvrši automatski uzvratni nuklearni udarac čak i da nema više nikog živog. Taj uzvratni udarac Tramp i ljegovi ipak mislim da ne žele da prime, nego vršeći nuklearnu pretnju da li bi mogli da iznutra menjaju čvrst stav Rusije.

   • doktrina soka says:

    Tram i SADe su obicni krmp.

 2. Miroslav says:

  Rusija sad nema drugu opciju nego da izvede preventivni nuklearni udar po Americi ili će Amerika to uraditi prva.

  • Miraš says:

   Ne znam kakav će biti odgovor Ruske federacije na ovo novo ludovanje iz SAD. U baš ruskoj štampi iz Rusije ni u dužim analizama i u komentarima ne prepoznajem šta će biti njihov odgovor. O tome uopšte ne govore te imam utisak da oni znaju odgovor, a često komentarišu da je to pokušaj nametanja Rusiji nove trke u naoružanju. ... Većinu evropskih država kontroliše SAD i NATO i iz tog dela Evrope SAD namerava da gađa nuklearnim raketama srednjeg i kratkog dometa susedni evropski deo Rusije. Ja tako shvatam američko izlaženje iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa. Sa kolikim brojem raketa mogu da izvrše takav napad? Zatim kolika je Trampova i Boltonova meta? Evropski deo Rusije iznosi oko 3,5 miliona km2 što je oko 35% teritorije Evrope, odnosno oko 20,66% teritorija cele države Ruske Federacije. Taj evropski deo Rusije je najnaseljeniji, u njemu živi preko 95 miliona ljudi. Evropa bez Rusije ima blizu 600 miliona ljudi koji bi takođe bili ugroženi zbog takve "igranke" najizuzetnije svetske nacije.

  • Miraš says:

   EVO ODGOVORA! Predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma, general-major u penziji Mitar Kovač, smatra da, u vojnom smislu gledano, ne postoji opravdanje za ovakav potez SAD. Ovde se više radi o geostrateškom pristupu Zapada, odnosno Amerike, a pre svega „duboke države“ prema resursima Ruske Federacije i daljem pohodu i širenju NATO-a na istok. „Stari ili postojeći resursi raketa zemlja—zemlja dometa do 500 i 1000 kilometara smatraju se taktičko-operativnim oružjem na ’evropskom ratištu‘. Ovde je u pitanju obnavljanje i proizvodnja novih raketa iste ili slične klase koje su po ubojitosti daleko većih mogućnosti od postojećih. Namera im je da postepeno obnavljaju taj raketni arsenal na evropskom prostoru, odnosno uspostave liniju podele na prostoru istočne Evrope, od Baltika skoro do Bliskog istoka“. ... U Moskvi ističu da Rusiji po izlasku SAD iz ovog Sporazuma ne preostaje ništa drugo osim da preduzme recipročne mere, uključujući i vojno — tehničke. Šta bi to konkretno moglo da znači? Naš sagovornik kaže da odgovor na ovo, ali i pitanje zašto SAD izlaze iz Sporazuma leži upravo u značajnom vojno — tehnološkom napretku Ruske Federacije poslednjih godina. Ovde je pre svega reč o brzini i razvoju (ruskih) takozvanih subprojektila i njihove mogućnosti preciznog dejstva na različitim tačkama Evrope i sveta, smatra Kovač. „Iz te panične zabrinutosti, zbog razvoja ovog naoružanja, Amerikanci su počeli da optužuju Rusiju, u nadi da će im to stvoriti prostor i u smislu izdvajanja budžetskih sredstava, da ulažu što više u raketni program, da pokušaju da taj hendikep i tu razliku što pre nadoknade. Naravno da se radi o izgovoru za domaću javnost, jer realno, ne postoji nikakva pretnja od Ruske Federacije, jer su njene rakete uvedene u operativnu ulogu stavljene u defanzivnu poziciju. U poziciju odbrane nacionalnih interesa i teritorije Ruske Federacije“, podseća Kovač. Komentarišući optužbe na račun Moskve, da je narušila Sporazum, iako SAD to nikada nisu uspele da dokažu, Kovač kaže da je takve tvrdnje besmisleno i komentarisati. On dodaje da SAD, bez obzira na to koliko novca izdvoje za razvoj novih raketa, sada teško da mogu da stignu tehnološki napredak Rusije. ... Iz teksta: "Pohod na Istok: Panični gest Amerike kojim bi da „bombarduje“ svet koji se rađa"

  • Miraš says:

   z Moskve, pored osude ovog poteza, stiže stav da je glavni motiv odluke — san o unipolarnom svetu, uz konstataciju da SAD godinama idu ka ovom koraku, uništavajući osnovu Sporazuma. On (mitar Kovač) se slaže sa stavom Moskve da je motiv izlaska SAD iz Sporazuma zapravo san o unipolarnom svetu, nastavak logike unipolarne sile iz minulih decenija, tj. da se vojnim putem mogu rešavati sukobi. Teško im je da promene taj strateški kontekst i koncept razmišljanja, iako je očigledno da multipolarni svet već postoji, kaže sagovornik Sputnjika. „To se vidi i na Bliskom i na Dalekom istoku, a pre svega u odnosu Kine prema vojnim aspiracijama Amerike i pokušaju dominacije na tom prostoru. Na Zapadu ne shvataju tu realnost, da nema više dominacije jedne sile, niti njenih organizacija poput NATO-a ili EU, koja više nije samo ekonomska organizacija, već u znatnoj meri politička i bezbednosna, kao podsistem NATO-a“, analizira Kovač.

 3. rajko says:

  Možda je vreme da i Rusija uvede doktrinu preventivnog udara. Izjalovili su se svi pokušaji da se SAD dozovu pameti. Njih možda treba na vreme neutralisati, po mogućstvu pretežno političare i poslovnu i finansijsku elitu jer su oni čir američkog društva i celog sveta. Zašto da ceo svet strada zbog nekoliko hiljada od blagostanja poludelih dokonjaka. Zar nije jednostavnije opleviti planetu od tog korova, nego strepeti od njihovih sumanutih ideja i postupaka?

  • Hruscov says:

   Pa zar ne treba takve debile prvo pocistiti pa onda videti sta sa zatucanom masom.

   • rajko says:

    To ti kažem.

  • milorad says:

   Zanimljiva i potpuno ispravna ideja, ali njih nije lako savatati, bar ne nama ljudima i ljudskim klasičnim metodama:)Sreća ima ko to može i kome ne mogu da se sakriju ili pobegnu.Biće mnogo mrtvih, naglo, u celoj toj družini. Za neke će da čujete a za neke neće niko znati,jer nisu javne face,ti su najgori.Problem je što je ceo taj proces trebljanja vaški spor, ali pošto je pokrenuta priča na vreme, taman su zreli,sad negde, u okviru sledećih god. dana, da bace kašiku masovno i NENADANO :)To bi možda moglo da spreči nuk. rat ali ništa nije sigurno.Taj rat nam visi nad glavama već duže vreme i postaje sve izvesniji u stvari samo čudo može da nas spase od takvog ishoda u budućnosti.

   • rajko says:

    Evo ja predlažem da prvi kandidat ili kandidatkinja, djavo će je znati šta je, za trebljenje bude M. Olbrajt. Ona mi se čini moralno-politički najpodobnija za tu ulogu:)

 4. M says:

  Čim USA počne metati te rakete u banana-države oko Rusije,neka ih Rusi odmah unište svojim raketama,i ako to nastave-onda ponovo!USA-Zapad neće zbog toga ići u totalni A-rat s Rusijom!A banana-države će se zamisliti,ili ponovo nadrapati!A ako stvari ipak krenu nizbrdo,bolje tamo s napadačem nego sam!

 5. Duca says:

  E sad lepo da rusi prodaju iranu par nuklearnih bombi sa raketama nosačima, pa da vidimo šta će biti...

  • SLAVKO-KNIN says:

   Nemere to tako da se prodaje ki na pijaci kako ti zamisljas.Osim toga taki nacin bi isa u korist Amerike i Izraela.Jer bi dobili povod za nove napade.Sto se tice Kosova njeva vojska ce biti pristojno naoruzana.To i Lazanjski pominje.Za sada Kosovska vojska raspolaze sa teskijem mitroljezima kalibra 12,7.Imaju nesto protiv oklopni sredstava Ljemacke proizvodnje Ambrust.Oni i vako skromno naoruzani su opasnost za Srbiju.Jer u svakom momentu Siftari mogu mobilisati minimum 50 iljada ljudi kazem minimum.Sad zamislite kaku bi tek opasnost predstavljalo kad bi dobili tenkove haubice VBRove bespilotne letilice.A to mogu kupiti ili dobiti iz donacija od Ljemacke Turske i Amerike.

 6. Velika Metla says:

  Naci-americi kad je u pitanju njihov interes ne trebaju ama baš nikakvi dokazi! Kad je njihov interes u pitanju oni će zagovarati i to da ljudski rod pije vazduh,a diše vodu! To je ZLO koje se MORA pod hitno uništiti! Ostatak sveta ima veliku odgovornost da se ludak zvani naci-amerika veže na leđima,zatvori u tamnicu i obavezno baci ključ te tamnice u bezdan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *