„Русија и Иран преузели власт у Сирији“

„Rusija i Iran preuzeli vlast u Siriji“

5 maja 2017

Na mirovnim pregovorima o u Siriji u Astani, ton debate daju Iran i Rusija. „Sile zaštitnice“ sirijskog predsednika Asada, de fakto su preuzele vlast u Damasku. Koliko još dugo?, pita se „Dojče vele“.

Tokom dvodnevnih razgovora u glavnom gradu Kazahstana, Astani, pod posredstvom Rusije i Turske, trebalo bi da bude osnaženo primirje u Siriji, koje je zvanično na snazi od kraja decembra. Međutim, često dolazi do napada u kojima ginu i civili.

Teheran se nalazi u blizini Kaspijskog, a Damask u blizini Sredozemnog mora. Kopnenim putem, ta dva grada udaljena su 1.700 kilometara. Veliki deo tog puta vodi kroz Irak i to kroz onaj deo zemlje u kojem je donedavno bila aktivna teroristička organizacija Al Kaida, a nakon nje Islamska država, koja je još uvek u pojedinim delovima aktivna. Putovanje kroz taj region veoma je rizično.

Iran je već nekoliko godina aktivan u sirijskom ratu i na strani Asadovog režima se bori protiv ustanika. Zajedno s Rusijom, najvažnija je sila zaštitnica sirijskog predsednika.

Mnoge stvari ukazuju na to da bi Asad bez iranske i ruske podrške odavno morao da podnese ostavku i on skoro da nema drugog izbora, osim da ispunjava želje svoja dva partnera.

U jednoj američkoj analizi objavljenoj u martu, objavljeno je da je sirijska armija nakon šestogodišnjih borbi smanjena je sa 100.000 vojnika na 30.000 do 40.000. U te grupe spadaju i druge snage: borci iz inostranstva, različite specijalne snage i dobrovoljačke jedinice sirijskih alavita.

Regularne jedinice sirijske armije uglavnom su raspuštene, a na njihova mesta došle su delom paravojne grupe koje su često uključene i u kriminalne mreže. Te grupe su pod iranskom kontrolom. One se sastoje od članova Iranske revolucionarne garde, boraca Hezbolaha i šiitskih dobrovoljačkih jedinica iz Iraka i Avganistana.

Te grupe su važne i zbog toga što je Rusija odlučila da u Siriji ne angažuje svoje kopnene snage. Kako bi smanjila gubitke u sopstvenim redovima, Moskva je u borbe uključila samo vazdušne snage. Te snage podržavaju Iran, koji posao uglavnom obavlja na zemlji.

Za Asadov režim pomoć vazdušnih snaga znači politički opstanak, ali istovremeno i političku nemoć. Već za vreme prvih mirovnih pregovora u Astani održanih u januaru, Asadovi delegati su više bili posmatrači, nego ozbiljni diplomatski pregovarači. Asad je formalno još uvek na vlasti u Siriji, ali su de fakto tu vlast odavno preuzeli drugi.

KOMENTARI3 komentara

 1. Dondon says:

  ko god da je uzeo vlast, neka je...samo vi pacovi fasisticki da ne uzmete. gde god dodjete tu nastaje rasulo drustva propraceno verskim i moralnim debaklom jer sve tradicionalne vrednosti naroda na koji se nameracite prestaju da postoje i namece se zapadni moralno-verski fijasko. Srbija je najbolji primer, a Irak i Afganistan nas prate u stopu.

 2. Bulova says:

  Švabe daju lekcije iz moralnosti i zločina drugima?

  • Bulova says:

   Još nešto. Neka prvo brinu svoju brigu što su oni "posmatrači" u vlastitoj državi dok im kauboji drže vlast. Rusi su vam vratili istočnu nemačku, ali nemate petlju da pitate kauboje kad će oni da odu. I još vas spremaju kao topovsko meso protiv Rusije. Rešite prvo svoju okupaciju, pa onda držite predavanja drugima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *