РУСИЈА И КИНА блокирале саопштење Савета безбедности! АМЕРИКА ОДМАХ ОСУДИЛА ПОТЕЗ

RUSIJA I KINA blokirale saopštenje Saveta bezbednosti! AMERIKA ODMAH OSUDILA POTEZ

7 januara 2020

Rusija i Kina blokirale su saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojem se osuđuje napad na američku ambasadu u Bagdadu.

Blokirale su jer u njemu nije uzet u obzir američki vazdušni napad u blizini bagdadskog aerodroma koji je usledio i u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, izjavio je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.„Pre svega, mi generalno snažno osuđujemo bilo koji napad na ambasade, pa tako snažno osuđujemo i napad na američku ambasadu u Bagdadu“, rekao je ruski diplomata, prenosi Tass.

On je objasnio da je saopštenje Saveta bezbednosti praktično bilo spremno kada je usledio američki napad, 3. januara i nije bilo moguće da se on ne uzme u obzir.

Oštra kritika

SAD su oštro kritikovale Rusiju i Kinu zbog toga što su sprečile donošenje deklaracije Saveta bezbednosti UN o prošlomesečnom napadu na Ambasadu SAD u Iraku i ocenile da je time doveden u pitanje kredibilitet tog tela.

Misija SAD pri UN saopštila je da ne bi trebalo da bude „sporno niti da zahteva hrabrost“ da ukaže na obavezu zemlje domaćina, u konkretnom slučaju Iraka, da zaštite stranu ambaasadu po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

„SAD neće tolerisati napade na američko osoblje i objekte i odlučno će odgovoriti kako bi zaštitile svoje interese, građane i saveznike“, navodi se u saopštenju.

Desetine pripadnika legalnih iračkih paravojnih formacija i njihove pristalice upale su 31. decembra u kompleks Ambasade SAD u Bagdadu. Nekoliko dana kasnije, SAD su bespilotnom letelicom ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu, na bagdadskom aerodromu. Ubistvo Solejmanija dovelo je do znatnog podizanja tenzija širom Bliskog istoka.

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ista "bratija" koja je naredila da se sruši VTC stoji i iza ovoga! Ništa toj "bratiji" nije sveto,a ponajmanje ljudski životi! I toj će se "bratiji",jevrejskoj,vrlo brzo suditi!

  • persida says:

   Ne vidim da taj dan dolazi uskoro, oni prave lazne revolucije, sprovode teror i ubistva na tudjim teritorijama, a niceg slicnog nema na njihovom terenu. Niko njima ne pravi nikakav problem, stavise cela planeta kleci pred laznim dolarom. Daj boze da se i oni raspadnu, ali jedno su zelje, a realnost je drugo.

 2. milorad2 says:

  sad su se setili bečke konvencije a kada su opljačkali ruske konzulate to ih nije zanimalo:)Vrlo zanimljiv razvoj situacije , ali mislim da su USA absolutno izgubile status civilizovane medjunarodno priznate države u zajednici nacija, ovim suludim ubistvom koje su JAVNO i bezobzirno počinili na naše oči.Ovaj gneral će ih i MRTAV UBIJATI i to do kraja.

  • Savetodavac says:

   Potpuno si u pravu. Amerikanci na svet gledaju kao na svoju okućnicu. Kuća (same SAD) su njihove a ostali deo sveta je samo njihovo dvorište gde žive nekakvi mravi, insekti i razne domaće životinje. Samo od njihove "milosti" zavisi da li će insekti preživeti ili će se sa njima obračunati nekim insekticidom. Nikome ne polažu račune niti brinu o posledicama. SAD su nam pokazale da su u stanju da naruče napad dronom na suverenu zemlju, to otvoreno priznaju, i prođu nekažnjeno. Na potezu je generalna skupština UN-a. Interesuje me šta će zemlje članice reći na ovaj otvoreni kriminalni akt od strane SAD-a, da li pristaju na takav svet.

  • Gardista says:

   A Oliver Ivanovic, ko ga je smaknuo? Jos uvek se ne zna ili nisu sigurni...

 3. Slobodanka says:

  Amerika nastoji da ŠTO PRE pokrene rat protiv Irana. Ako sad ne uspe da pokrene taj rat ona će to pokušavati iznova i iznova sa novim velikim provokacijama. Ubistvom generala Sulejmanija bacili su baš veliku rukavicu u lice Iranu. Šta je Amerika htela da postigne sa tako velikom uvredom? Da uvreda bude takva i tolika da Iran ODMAH krene u ratni sukob sa Amerikom. Da li se Amerika žuri zbog nuklearnih tehnologija koje razvija Iran? Ne, to je tek povod. Pravi razlog je to što Iran počeo je da proizvodi sopstvene protivvazdušne odbrambene sisteme Bavar 373 i ima odavno sopstvenu ofanzivnu raketnu tehnologiju koju stalno razvija. Amerika ne sme da da vreme Iranu da svo to odbrambeno i ofanzivno naoružanje razvije jer onda neće moći da osvoji Iran. Amerika zato pravi i praviće vremenski sve češće, a velike provokacije prema Iranu. ... Glavni rivali na Bliskom istoku su Amerika i Rusija. U Siriji Amerikanci se nisu usudili da otvoreno zarate protiv Rusije. Tamo su postigli koliko su mogli te drže manji deo Sirije, ali sa značajnim sirijskim naftnim poljima. Sledeće mesto indirektnog okršaja Amerika protiv Rusije je na teritoriji Irana. Direktni rat protiv Irana za Ameriku je istovremeno sakriveni (maskirani) i indirektni rat protiv Rusije. Iran sada ima najveću robnu razmenu sa Rusijom, a ako bi Amerika sela Iranu za vrat, jasno je da te razmene više ne bi bilo. Svaki put kad sužavaju polje privredne i ekonomske saradnje Rusije, efekat je kao da su smanjili Rusiju, ujedno je i ekonomski slabe.

 4. Pera says:

  Da clanice UN smeju da se izjasnjavaju, valjda su trebalo prvo da osude napad na nas, bez saglasnosti UN, a ne jos da priznaju siptariju ? Od straha od cionista covecanstvo polako postaje jevrejski obor ! Prvi koji nadrljavaju su zombirani ameri uz sve ostale clanice nato !

 5. O.S. says:

  A kada su oni pogodili Kinesku ambasadu u Beogradu sa četri projektila nikom ništa ,e pa polako dolazi vreme da i oni dobiju preko nosa a bajbolje će biti kada im naprave udar sa koferima nuklearkama u srcu S.A.D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *