РУСИЈА И КИНА ФОРМИРАЈУ НОВИ СВЕТ

RUSIJA I KINA FORMIRAJU NOVI SVET

2 avgusta 2023

Eksperti su uvereni da se trenutno formira novi multipolarni svet.

Politolozi su uvereni, da će unipolarni svet na čelu sa Sjedinjenim Državama konačno potonuti u zaborav. Nakon početka „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, počela je revolucija u svetskoj politici. Naime, počelo je formiranje multipolarnosti o kojoj toliko dugo govore zvaničnici u Moskvi i Pekingu.„SAD i njihovi saveznici u Evropi i Aziji, koji su kao glavne izazove naveli Kinu i Rusiju, postali su jedan od ova dva pola. Moskva i Peking formiraju drugi, alternativni, pol. Međutim, uprkos oštrom približavanju, Rusija i Kina, teže različitim modelima u svojim konfliktnim odnosima sa Zapadom“, piše Komersant u svom članku.

Inače, ranije ruski predsednik Vladimir Putin je više puta izjavio, da je unipolarni svet prošlost. Sada ne može postojati jedan vodeći hegemon na planeti, dodao je političar. Putin je primetio, da je takav status u SAD doveo do krajnje tužnih posledica po ceo svet. Međutim, Rusija nema takvu želju, ona samo želi da formira snažan multipolarni svetski poredak.

Ranije je direktor Instituta za političke studije, Sergej Markov, objavio iskrenu prognozu za Rusiju za 2023. godinu. On je siguran, da će se trend koji je zacrtan 2022. godine nastaviti i u novoj godini.

„Konfrontacija u Ukrajini će se nastaviti. Rat između Rusije i Zapada će se nastaviti. Nastaviće se pokušaj Zapada da obnovi unipolarni svet“, rekao je Markov.

Ekspert je istovremeno primetio, da je teško tačno predvideti kako će se politička situacija u svetu razvijati u budućnosti.

„Približavamo se tački kretanja u više tokova, zapravo. Mi smo, reklo bi se, skoro na tački kretanja u više tokova, kada je veoma teško, gotovo je nemoguće predvideti šta će se dogoditi“, rekao je politikolog.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milutin says:

    Amerika je suviše nadmena tako da njena poslovična racionalnost ovog puta neće doći do izražaja. Suviše je nadmena da se sada značajno pozicionira kao jedan od važnih polova multinacionalnosti. Jer krenula je, onako starački, na sve ili ništa. I to holivudski. Pričama. Uz malo akcije prema slabašni a tamo gde je gusto skrivaju se iza ukrajinskih leševa. Tako se ne vodi ni država a kamoli aspirant na jedan od polova multipolarnog sveta. I dalje se drže devize proteklih vremena: unipolarnost ili ništa. A to ništa već traje duži niz godina. Ali su to manje više vešto skrivali osmesima sa uredno poređanim belim zubima. Veštačkim. Kao i sve u njima i oko njih.

  2. Danilo vladika says:

    Bit će to svet gulaga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *