РУСИЈА И KИНА направиле незамислив обрт у свету

RUSIJA I KINA napravile nezamisliv obrt u svetu

7 avgusta 2019

Američka imperija je očajna i njena moć slabi zbog nedostatka kredibiliteta i elita nesposobnih da se prilagode 21. veku.

Postoji više fundamentalnih istina koje proizlaze iz brze eskalacije neprijateljstva Vašingtona prema Teheranu. Ima ih četiri. Uzete zajedno, pružaju sliku imperijalne sile koja ubrzano slabi.Paralizovane elite

Prvo, Trampova odlučnost da izbegne besmislene, nove, ratne avanture podelila je Vašington. Pored zestokih frakcija unutar administracije i aparata nacionalne bezbednosti, očigledna većina na Kapitol Hilu – liberali, kao i republikanci – favorizuje rat kao glavni instrument američke, spoljne politike na Bliskom istoku. Ovo snažno sugeriše da su spoljnopolitičke elite Vašingtona efektivno paralizovane – to jest, nesposobne da ispune stvarnost novog veka novim razmišljanjima.

Gubljenje kredibiliteta

Drugo, sposobnost Vašingtona da nametne svoj zvanični narativ globalnim događajima je u kasnim fazama kolapsa. Postizanje širokog prihvatanja zvanično odobrenih izveštaja o akcijama i namerama SAD-a bilo je od suštinskog značaja za efikasno sprovođenje američke spoljne politike, barem od početka hladnog rata krajem četrdesetih godina.

Ovo, međutim, sve manje postaje efikasno sredstvo, kao što to potvrđuju slučajevi Ukrajine, Sirije i sada Irana i Venecuele. Ako SAD više ne mogu da kontrolišu prihvaćene narative, njeni globalni savezi će postepeno slabiti. Ovaj proces je već očigledan, naročito u sve većoj napetosti između Vašingtona i njegovih transatlantskih saveznika.

Faza očaja

Treće SAD su ušle u ono što se najbolje može opisati kao faza očaja. Bez potrebe za maštovitim razmišljanjem ili politikom inovacija više od sedam decenija, Vašington se smatra nesposobnim za bilo šta.

Umesto toga, on zauzima višegodišnji položaj otpora prema novom, multipolarnom i istorijski neizbežnom svetskom poretku. Spoljna politika koja počiva na očaju, a ne na razumnom sagledavanju sveta u istorijski značajnom toku može dovesti samo do kontinuiranog niza neuspeha.Izolacija

Konačno, tu je i pitanje sve veće izolacije Vašingtona. Tokom posleratnih decenija SAD su bile “same na svetu” – fraza italijanskog novinara Luiđija Barcinija – zbog svoje neosporene dominacije. To se okrenulo naglavačke od napada 11. septembra 2001. godine: SAD su sada sve više usamljene jer se stalno udaljavaju od 21. veka, efektivno odbijajući da prihvate da je 20. vek prošao.

SAD nedvosmisleno ostaje najmoćnija nacija na svetu, kao što se često primećuje. Ali velika sila gubi svoja sredstva: ovo je jedna od glavnih odlika našeg novog veka.

Sada je važno razlikovati jake nacije i samo moćne. Većina onoga što SAD sprovode u inostranstvu pokazalo je suprotnost svojoj nameri. Amerika se pojavljuje kao moćna, ali slaba nacija po učinku, njeno rukovodstvo je podeljeno i nesposobno da promisli svoju globalnu poziciju. A gubitak snage je sama suština nacije u opadanju, završava analizu consortiumnews.com.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Istina says:

    ...počelo je očajnički...

  2. A akoM says:

    USA je samo sredstvo,jedno od sredstava!Globalnih multinacionalnih a zapravo nadnacionalnih glavonja!Koji žele zavladati cijelim svijetom,absolutistički!I koji su vrlo pametni,bogati i moćni!Ostali ako ne žele izgubiti,moraju ih pobijediti,a do sada gube tisućama godina!Da su mogli pobijediti,već bi pobijedili tu manjinu,ali nisu ni znali,ni mogli!Mogu li ikada onda?!?Ali ima Onaj koji može!

  3. milorad2 says:

    prvo NACIJA u USA više ne postoji zato su i pukli, drugo oni više nisu najmoćnija "nacija" na svetu.Ta "država" će sada počleti da plaća svoj geografski položaj i sama ta činjenica ih čini drugorazrednom silom, u pitanju je ne samo sposobnost projekcije vojne sile koja je tako draga i važna u vašingtonu nego i sposobnost uklapanja u glavne zone ekonomije i trgovine a to nije s.američki kontinent nego centralni afro-azijski kontintnet (pangea ekonomije).U ovom trenutku USA primorane da blokiraju i razaaju neosporne prirodne procse povezivanja medju regionima centralnog kontinenta koji idu munjevitom brzinom i kolosalnim proporcijama.Naš izvoz i ekonomska saradnja sa USA su recimo maleni ali sa EU kinom i rusijom samo rastu,to važi i za SVE ostale stanovnike našeg ogromnogkontinentalnog tržišta i to je osnovni razlog ZALASKA USA kao svetske imperije.Oni imaju 2 opcije ,:da izazovu ponovo neki svetski rat ili da se povuku.Izazivanje rata je najlakše ali isto tako je i nasopasnije sredstvo pošto bi moglo da UBRZA procese objedinjavanja centralnog afro-azijskog prostora i zato što USA nisu u stanju da DUGO i efikasno psprovode agresivnu ratnu politiku na tolikom prostoru što se vać sada vidi.Oni imaju toliko pokrenutih žarišta da jednostavno počinju da gube dah i prave greške a greške u toj vrsti rata koji oni vode protiv OSTATKA sveta su neoprostive i stvarajunenadoknadivu štetu svaki put kada se desa baš po ekonomiju USA.Koliko god oni mislili da su jedinstveni i samodovoljni činjenice govore drugačije.USA neće moći da se izbore sa predstojećim unutršnim problemima i vrlo lako je moguća demontaža te federacije u konfederaciju ili u nekoliko novih država jer jednostavno USA više nisu ono što su bile i idu putem koji je pre sveg i iznad svega LOŠ za njih.To je ono što tramp stalno ponavlja i što sve veći broj gradjana u USA počinje da primećuje ali bankarsko politička elita u vašingtonu ne želi da menja jer trenutno imaju APSOLUTNU vlast nad mehanizmima te države ali nikavu ODGOVORNOST i to je divno za mlaćenje para i vodjenje najboiljeg biznisa na svetu-RATA, svuda po svetu, a uskoro i kod kuće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *