РУСИЈА И КИНА поново браниле Србију у СБ УН!

RUSIJA I KINA ponovo branile Srbiju u SB UN!

16 maja 2017

Raspravu ambasadora država čnaica SB UN o situaciji na KIM obeležili su suprotstavljeni stavovi.

Različiti stavovi izraženi su o potrebi daljeg angažovanja Unmika, statusu i napretku Kosova ali i jednoglasan poziv na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Dok su Rusija i Kina istakli potrebu daljeg snažnog angažovanja Misije UN na Kosovu, SAD i zapadne zemlje su ocenile da je Unmik potrebno postepeno gasiti, a izveštaje o KiM prorediti.

Predstavnik Rusije u UN Vladimir Sofronkov upozorio je da je dijalog Beograda i Prištine već mesecima u ćorsokaku, da su odnosi između Beograda i Prištine pogoršani i da nema poverenja, a odsustvo pritiska Brisela vodi ka tome da Priština radi šta hoće i ne bira reči.

Takođe, rekao je on, neprihvatljivo je prebacivati odgovornost za situaciju u dijalogu na Srbiju jer je situacija obrnuta.

Safronkov je, takođe, upozorio da je formiranje vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, kao i da su odluke kosovskog parlamenta u vezi procesa protiv Ramuša Haradinaja u Francuskoj, jednako opasne.

To je, prema njegovim rečima, ilustracija duplih standarda kada je reč o stranama u sukobu u bivšoj Jugoslaviji.

„Nismo iznenađeni odugovlačenjem istraga o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova“, rekao je Safronkov, podsećajući da je od izveštaja Dika Martija prošlo više od šest godina.

Euleks mora da osigura nepristrasan pristup procesima, što, kako je rekao, Haški tribunal nije uspeo da uradi, podsrtivdši da je Haradinaj pred tim sudom dva puta oslobođen a poznato je koliko svedoka protiv njega nestalo ili nastradalo.

On ukazuje da politička kriza u pokrajini pokazuje stanje kosovskih institucija, podseća na fizičke napade na Srbe, otimanje i uništavanje imovine, i slučaj imovine SPC u Dečanima uprkos odluci suda.

Radikalizam i regrutovanje boraca koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani ID takođe je jedan od problema, kaže Sofronkov.

„Zbog svega toga je kontraproduktivno smanjiti osoblje i budžet Unmika. Unmik ima ključnu ulogu na Kosovu. Zato nema potrebe da se menja praksa kvartalnih sastanaka u SB UN“, zaključio je on.

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume zabrinutost Srbije po pitanju Kosova, rekao je ambasador te zemlje pri SB UN.

Predstavnik te zemlje je ocenio da bezbednosna situacija na Kosovu ostala relativno stabilna, ali je dodao da neka pitanja ostaju nerešena.

Takođe je izrazio nadu da će sve strane ostati posvećene opštem pravcu političkog rešavanju pitanja i primeniti što pre postignute dogovore.

Kina smatra da SB UN treba da zadrži svoju pažnju na Kosovu, i podržava rad UNMIK.

Predstavnica SAD, Mišel Sison, pozvala je na smanjenje Unmika, koji je, kako je ocenila ispunio svoju misiju s obzirom na napredak Kosova tokom proteklih 18 godina i dodala da period izveštavanja o radu Misije treba produziti sa tromesečnog na šestomsečni ili još duži vremenski raspon.

SAD i sve veći broj članica SB smatraju da Misiju UN treba polako gasiti jer je ispunila svoj mandat, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Unmik i dalje ima previše osoblja i sredstava zato, kako je rekla, čudi što Misija UN nastavlja da traži sredstva za programe poput vladavine zakona i ljudska prava koji su već postali suvišni, s obzirom na rad Euleksa i napredak posignut na KiM.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, SAD pozivaju dve strane da primene postignute sporazume i da aktivnije rade na normalizaciji odnosa, dodala je predstavnica SAD.

Osvrćući se na događaje Račku o kojima je govorila ministarka Kuburović, ona je rekla da su tela u Račku svedočanstvo o zločinima koji su se tamo dogodile a da su forenzički izveštaji međunarodnih posmatrača iz tog vremna bili jasni, pozvavši na „uzdržanost od ovakve vrste istorijskog revizionizma“.

Ona je takođe pozvala aktuelne lidere u regionu da izbegavaju zapaljivu retoriku i da se usredsrede na ekonomski razvoj.

„Granice na Balkanu su definisane i čvrste,“ zaključila je ona i ponovila podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijam uključujući UN.

Ambasdor Velike Britanije ocenio je da je deeskalacija odnosa Beograda i Prištine nešto što svi žele da vide i izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u dijalogu.

„Znamo da će sudbina Kosova biti određena u Briselu a ne u Savetu bezbednosti UN“, rekao je on.

London smatra da će nova vlada na KiM imati puno posla, uključujući formirane Zajednice srpskih opština u čemu će, kako je istakao, imati punu podršku Londona.

Osvrćući se na ulogu Unmika, on se kao i predstavica SAD založio za ređe sednice SB o Kosovu i smanjenje Misije UN.

„Umesto napretka, svaka tri meseca smo preneti 20 godina u prošlost, ove sednice ne reflektuju Kosovo kavo je danas. Odavno je vreme da se prorede sednice o KiM kao i da se Unmik prilagodi novoj stvarnosti na terenu“, rekao je on.

Vreme je da Misija UN odstupi i zato smo razočarani zahtevom za povećanje sredstava posebno za programe na kojima je Euleks već angžovan, dodao je britanski predstavnik.Velika Britanija smatra da je vreme za rekonfiguraciju Unmika.

I predstavnica Francuske se takođe založila za revidiranje uloge Unmika.

Prema njenim rečima, pozitivni koraci načineni na Kosovu u poslednje vreme, kao što je konsolidacija institucija, opravdavaju da se pažnja Unmijka preusmeri sa Kosova.

Apelujemo na generalnog sekretara da da preporuku o tome u narednom izveštaju, rekla je ona.

Kada je reč o dijalogu, predstavnica Francuske ističe da obe strane treba da pokažu opredeljenost za razgovore na najvišem nivou kako bi se sproveli svi postignuti sporazumi, uključujući i formiranje ZSO koja je ključni elemet sporazuma.

Ambasador Italije istakao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna i da se može postići kroz dijalog. Važni i konkretni rezultati su postignuti, smatra on, dodajući da je potreban dosledan napor da se reaktiviraju ti razgovori.

Pozvao je Prištinu da zbog izbora ne zanemari primenu sporazuma uključujući onaj o Zajednici srpskih reformi.

S obzirom na napredak koji je postignut na KiM i on je pozvao da se revidira uloga Unmika u bliskoj saradnji sa drugim međunarodnim organizacijma koje su aktivne u regionu.

Podržavamo takođe predlog da se revidir učestalost izveštaja o KiM“, dodao je on.

Ambasador Švedske ocenio je da budućnost Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji i istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna.

On je pozvao obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike i angažuju u primeni dogovora iz Briselskog dijaloga kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Švedska, kako je dodao, smatra da su UN i Unmik dale neprocenjiv doprinos na Kosovu, ali bi, kaoi Japan, pozdravila smanjenje misije i sredstava za njeno finansiranje kao i podnošenje izveštaja generalnog sekretara UN na šest meseci.

Ambasador Egipta je izrazio zabrinutost zbog prepreka za dijalog Beograda i Prištine koje su pomenute u izveštaju. Egipt smatra da je dijalog na visokom nivou najadekvatniji okvir za rešavanje razlika između dve strane, rekao je on.

„Pozivamo dve strane da se uzdrže se od unilateranih koraka i nastave dijalog u cilju nalaženja rešenja prihvatljivih za obe strane,“ dodao je ambasador i izrazio zabrinutost zbog porasta međunacionalnih tenzija i nacionalističke retorike. On je Pohvalio odluku kosovskih Srba da se vrate u kosovske instituticije.

Predstavnik Ukrajine je izrazio žaljenje što su kosovske institucije nastavile sa pokušajima uspostavljanja vojske navodeći da je to doprinelo porastu tenzija u regionu.

To, kako je dodao, sa porastom nacionalističkih osećanja može da predstavlja „eksplozivni koktel““ i ne doprinosi uspostavljanju poverenja.

Svedoci smo da je u proteklom periodu bilo uznemiravajućih tendencija kada je reč o imovinskim pitanjima, pretnji etničkim čišćenjem, rezolucijom kosovske skupštine koja poziva na prekid dijaloga, rekao je ukrajinski ambasador.

On je ocenio da posle deset godina na Kosovu ništa nije promenilo te da se koriste i dalje koriste isti argumenti što, kako je naveo, ne doprinosi napretku.

Ukrajina pozdravlja napore EU, NATO, OEBS i Unmika u cilju očuvanja mira stabilnosti na Kosovu, rekao je on i dodao da Kijev poziva političke lidere u Beogradu i Prištini da se angažuju na deeskalaciji situacije.

Djalog je najbolji mehanizam za mirno rešenje na dobrobit svih strana, zaključio je predstavnik Ukrajine.

KOMENTARI3 komentara

  1. Trifun says:

    Samo silu zapadne genocidne hijene postuju! Nista drugo.

  2. Aj vitnis says:

    Na svetskoj sceni je pitanje KiM marginalno i služi velikim silama samo za podmetanje nogu i glumatanje. Kina teoretski sarađuje sa Rusijom u SB, praktično crpi ruske resurse po najnižim cenama i na svom Globalnom putu je rame uz rame sa svetskim internacionalnim kapitalom, koji jednostavno iznad samih država. Taj kapital ne gleda interese svojih država, čak ni u Americi, a Kina je ponudila plodnu saradnju baš tom kapitalu. Najjače internacionalne kompanije Amerike i Evrope su koristeći kineski megalomanski plan, ušle u Kinu na otvorena vrata. Do juče su bila zatvorena, ali Kina danas prihvata taj kapital, jer smatra da je dovoljno snažna da i ona ima koristi od saradnje Visa, Monsanto, Dou Kemikal...i uopšte, otvara vrata kompletnom Vol Stritu. A ta saradnja uopšte ne otvara nova radna mesta u Americi, niti je blizu onoga što je Tramp zastupao pre izbora. Na kraju, pritisnut, promenio je svoju politiku i dao "dozvolu" za saradnju internacionalnog(globalnog) kapitala Amerike i Kine. Da bi nastavila svoj put globalnog prodora, Kina je za uzvrat otvorila gvozdena vrata američkom kapitalu i on ulazi u Kinu da koristi drugo najjače tržište sveta - kinesko. Tu je i Britanija koja gleda svoja posla sa prilično mrkim pogledima prema Americi i potura svoj London Siti kapital. Ni malo bezuspešno. Sve je to do pre par godina Kina vešto izbegavala, ali imam utisak da nije izdržala. Prelomila se i prihvatila prodor globalnih kapitala Amerike, Britanije i delimično EU u Kinu. Nisu oni tamo da podržavaju Kinu. Nisu ti kapitali podržali ni svoje države, gde su i nastali...A Kina nije mogla da nastavi sa svojom globalnom politikom bez njih. Možda i jeste, ali prepreke na tom putu bi rasle. I nije važno šta se sve tu mulja osim dve stvari. Nemačka, sa ogromnim obrtom sa Kinom je upala u zamku i Kine i Britanije. Trenutno Nemačka ima strahoviti deficit sa Kinom, koji je već počeo da peče. A nama najvažnije, Rusija je ostavljena na vetrometini i sama. U nekoliko navrata sam pisao da imam utisak da i Rusiju i Ameriku(mislim na unutrašnji kapital i jedne i druge države i dalji razvoj i Amerike i Rusije) spašava samo nešto nama neverovatno i nama pomalo čudno - Savez Amerike i Rusije. Inače, internacionalni kapital Amerike, EU i Kine će potpuno strovaliti unutrašnji razvoj i Amerike i Rusije. Rusija se našla između čekića i nakovnja. Teško mi je da pohvatam sve konce posle Kineskog samita, ali vidljivo je da je Rusija potpuno skrajnuta. Opet, imam utisak da je Kina otvaranjem svoga tržišta i robe i novca američkim internacionalnom(globalnom) kapitalu, otvorila pandorinu kutiju. Dalji proces u Kini će biti skoro istovetan putu Amerike odakle je internacionalni kapital pokupio svoje prnje i otišao u beli svet. Kažem, ne mogu sve konce da pohvatam. Veliki igrači su na sceni a iza njih je baš kompletan globalistički kapital naše planete. Najkraće rečeno, PRLJAV kapital. Najprljaviji u svetskoj istoriji. Uključujući i kineski od ovog samita. Verovatno je kineski kapital znao da će prodorom na globalnom nivou morati da se udruži sa Zapadnim kapitalom, inače nema dalje. Ja nisam ni Si Đinping, ni Tramp, ni Monsanto ni Tereza Mej ni Merkelova. Ali ovako kao posmatrač, imam utisak da će radni čovek planete zemlje uskoro svoje organe naći stegnute u mengelama globalnog kapitala. A duša će mu izlaziti na nos. Nisam ni Putin, koji je do danas odigrao nekoliko vrlo uspešnih utakmica, ali nije odigrao još ni jedno finale. Nadam se da će Rusija znati kako da se postavi i šta da uradi. Izolacija Rusije je sa Kineskim samitom ustvari dostigla neki vrhunac. Već par godina se Putin izbacuje iz svetskih medija, Rusija potiskuje vrlo vešto čak i uz pomoć Kine i Rusija je polako skrajnuta. Ima li Rusija snage da se i dalje drži uspravno, videćemo.

  3. Beli Orao says:

    Hohohoooo! Biber na ranu! Neće kurve protiv Šiptara inače bi morale da za svoje delo odgovaraju !!!! Račaka je puno a i ratnih zlodela natovaca a za to neki bivši predsednici ,političari višeg ranga ,generalčići ,komesari, "međunarodni"predstavnici i svi zločinci šiptarski da odgovaraju a bogami i plate:neki životom ,neki doživotnim zatvorom a neki velike novčane separacije i odštete!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *