РУСИЈА И КИНА спремају одговор Трампу! ОПАСНО СЕ ЗАКУВАЛО

RUSIJA I KINA spremaju odgovor Trampu! OPASNO SE ZAKUVALO

23 oktobra 2018

Moguće je da se ovaj ugovor spase, ukoliko se Rusi postave na pravi način, sa diplomatskog i političkog stanovišta i ponude izlaznu strategiju, pozovu Peking da postane član trostranog ugovora, kaže u emisiji „Na nišanu Lazanskog“ politikolog Srđa Trifković, povodom najave SAD da izlaze iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa .

SAD su najavile izlazak iz Sporazuma o eliminaciji raketa kratkog i srednjeg dometa, što je drugi radikalni potez Vašingtona u rušenju celokupne arhitekture nuklearnih sporazuma. Da li je Rusija zaista narušila ovaj Sporazum i kako namerava da reaguje posle ove najave, u emisiji „Na nišanu Lazanskog“ govorio je Profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković.Kada je Sporazum potpisan, sporne rakete malog i srednjeg dometa bile su politički i strateški problem prvog reda, ali od tada se mnogo toga promenilo. Ono što sada zaista muči Amerikance i u izvesnoj meri njihove evropske saveznike, jesu ruske rakete na Krimu i u Kaljiningradskoj oblasti, koja zapravo predstavlja potencijalnu lansirnu platformu za rakete srednjeg dometa, kaže Trifković.

„On zapravo pokriva najgušće naseljena, industrijski i ekonomski najznačajnija područja kičme američkog uticaja u Evropi. Međutim, ovo ipak ne vidim kao panični potez, jer se o Sporazumu dugo govori. Pre četiri godine Obamina administracija, koja nije bila naročito jastrebovski orijentisana prema Rusima, prve primedbe na njihov račun dala je zbog navodnog kršenja Sporazuma 2014, dve godine pre izbora, tri pre Trampove inauguracije. Pritisci da se krene ovim putem, već dugo su prisutni“, podseća sagovornik Miroslava Lazanskog.

Kada je reč o ruskom odgovoru na najavu izlaska iz Sporazuma, Trifković kaže da veruje da predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin neće dopustiti da on bude ishitren, jer su i inače ruski odgovori na američke provokacije uzdržani. Čak verujem da je moguće da se ovaj ugovor spase, kaže on.

„Ukoliko se Rusi postave na pravi način, sa diplomatskog i političkog stanovišta, bilo bi uputno da ponude izlaznu strategiju. Mogli bi da pozovu Peking da postane član trostranog ugovora koji bi dobio multilateralni karakter. Mislim da Kinezi to ne bi prihvatili, ali to bi bio politički upotrebljiv gambit, koji bi sa strane Kremlja mogao da bude prikazan kao konstruktivni predlog koji teži izbegavanju eskalacija“, kaže Trifković.

On smatra i da Rusija ne treba da bude preterano zabrinuta ukoliko SAD zaista napuste Sporazum, jer istraživanje i razvoj novog sistema, koji bi bio američki odgovor na ruski „iskander“ i „kalibar“, ne može da se uradi na brzinu. Ukoliko su nacrti i postojali pre ove najave, Amerikancima je sada potrebno nešto superiorno u odnosu na oružje koje su Rusi pokazali u Siriji, kaže on.

„Njima će trebati bar tri godine da bi došli do operativnog uključivanja eventualnog novog projekta koji su razvili, osim ako već nisu toliko poodmakli sa teoretskim istraživanjima i nacrtima da mogu odmah po izlasku iz Sporazuma ekspresno da krenu u proizvodnju“, ocenjuje Trifković.

Najvažnije je pitanje da li će opstati Sporazum o balističkom naoružanju, ovo je zapravo probni balon za mogućnost obnove onih ugovora koji su bili obostrano korisni, pogotovo u završnici Hladnog rata, zaključio je Trifković.

U emisiji je konstatovano da je strukturni problem Sporazuma to što je obuhvatio samo kopnene sisteme, pa tako američka Šesta flota nikada nije bila pod bilo kojom vrstom limita što se tiče vrste i broja naoružanja, pa je sa „tomahavk“ raketama ušla u Crno more i Baltik i njima preti Rusiji, iako je optužuje za kršenje Sporazuma.

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. M says:

  USA paše da izađe iz tog sporazuma!Pogotovo što će svoje srednjedometne rakete(hipersonične)metnuti što bliže Rusiji,u istočnu Europu i istočni Balkan,među Slavene!Jednim udarcem dvije muhe,čak i tri!Ako bude Velikog Rata,Euro-Azija-Blistok-itd. će nahebati-iskrvariti više od USA,a to i jest cilj teme!Pa će se pobrinuti da tako i bude!

 2. Nina says:

  Tramp nastoji da sačuva dominaciju SAD sa pretnjom o proizvodnji i razmeštaju novih količina nuklearnih raketa srednjeg i malog dometa, praktično bilo gde u svetu. Time, tom pretnjom, želi da iznudi i od Rusije i Kine da slušaju SAD. Sigurno je da ni Rusija ni Kina neće prihvatiti uslove u kojima bi one bile podredjene poslušnice SAD, a s druge strane SAD sa manje od toga neće biti zadovoljan. ...

  • Nina says:

   To je jasno iz sledeće vesti: SAD će povećavati svoj nuklearni potencijal sve dok se ostali ne opamete, rekao je američki predsednik Donald Tramp novinarima. „Mi imamo toliko novca koliko nema niko drugi. Mi ćemo ga (nuklearni potencijal) povećavati, sve dok se oni ne opamete. Kada oni to urade, mi ćemo prekinuti to. Ne samo prekinuti, već ćemo ga i skratiti (potencijal)“, rekao je Tramp novinarima ispred Bele kuće misleći na Kinu i Rusiju. On je saopštio da SAD insistiraju da i Kina treba da bude obuhvaćena Dogovorom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. ... "KINA I RUSIJA ILI ĆE DA BUDU POSLUŠNI VAZALI SAD ILI SAD SU SPREMNE DA POKRENU NAJGORI NUKLEARNI RAT. TO JE PORUKA SAD. R e š e n j e je u ubrzavanju DEDOLARIZACIJE sveta jer i onda bi SAD imale mnogo novca koliko nema niko drugi, kao što reče Tramp. Ali bitno je da bi SAD tada imale puno bezvrednog novca. Istovremeno mogu da vode strpljivo pregovore sa SAD o ovom nuklearnom pitanju bez obzira što jsu male šanse da ti pregovori imaju uspeha. U ovom slučaju uspeh je da dobiju neko vreme.

   • Deda Micko says:

    A sta Putko ceka, nije mi jasno. On se nije obracunao sa bankarima koji stampaju bezvredne papire, zvane dolar, a pred kojima kleci cela planeta. Pa to je cisto ludilo. Ljudska rasa je beznadezan slucaj.

  • Milan says:

   Na šta to liči: Biću i opasno nuklearan jer ja (tj. moja država SAD) moram biti glavni i gospodar sveta. Samo strah da je poraz na pomolu u ostvarenju cilja "gospodar sveta" je pravi razlog ovakvom agresivnom ponašanju. Tramp kukavički pokazuje mišiće, ali doduše "nuklearne mišiće". Toliko se boje poraza te da imaju nešto jače od "nuklearnog" sad bi i to pokazivali.

   • Miraš says:

    Egzibiconizam SAD sastoji se u pokazivanju sile. Tramp ovim nije rivalima i celom svetu pokazao tek "viršlu", nego najavio je ko zna koliki broj "nuklearnih viršli". Nemam bolji opis za ovakvu prostotu. Egzibicionizam je napadno skretanje pažnje okoline na sebe, odnosno težnja da se po svaku cenu bude u centru pažnje i GLAVNI. Egzibicionizam je i nastranost koja se sastoji u prikazivanju genitalija ili seksualnih karakteristika u socijalno neprikladnim prilikama - na javnim mestima.

    • Miraš says:

     ... Egzibicionizam ... Egzibicionisti mogu da budu ignorisani tj. taktika je da im se ne posvećuje pažnja koju očekuju, a zatim mogu da budu uhapšeni. Nema sumnje da treba ih lišiti mogućnosti da prave ovakve egzibicije.

 3. Vesko says:

  SAD su izgubile trku u naoruzanju, ako Tramp zaista krene u pokusaje da stigne Rusiju dovesce americku imperiju na kolena jos brze. Zamislite bankrotiranu imperiju, moralno i finansijski, koja se busa u prsa da ima 'novca koliko hoce' za takve ludorije koje im ne donose nista na kraju. Rusija sa svojim supersonicnim raketama a uskoro i avionima je osigurala da ce unistiti sve svoje neprijatelje sa 100% sigurnoscu ukoliko se neko drzne da je napadne. Tramp treba da pretvori americku imperiju zla u demokratsku drzavu i spase sebe i svijet od katastrofe, i da zaboravi na dominaciju putem brutalne upotrebe sile prema daleko slabijim od sebe. Jer to je najbolji put za sve.

  • ralence says:

   Američki vojni budžet je deset puta veći od Ruskog. Sa EU zemljama vojno,ekonomski i politički USA je najmoćnija sila na ovoj planeti. Njihova politika je od uvek bila da uzimaju od slabijeg ono što im treba.Danas se vodi borba za kontrolu nafte ( Libija, Irak, Sirija,Iran ) a sutra će za kontrolu svih bivših Sovjetskih Republika,Sibira i Dalekog Istoka. Takva politika se već vodi korak po korak za bližu i dalju budućnost. Američka megalomanija je prevazišla Britansku Imperiju i kontroliše četvrtinu Zemljane površine sa svojim vojnim bazama.

 4. opet ja says:

  Imaće USA još vise novca za rakete kada im krene vraćanje gomila dolara koje su štampali bez pokrića. Rusija, Kina, Indija, Iran i mnoge druge zemlje dolar u trgovini koriste sada samo kada baš moraju. Šta mislite zašto veliki broj zemalja gomila zlato?? Kupuju zlato za dolare koji neće vredeti baš mnogo. To vraćanje dolara u USA će imati veći uticaj nego rakete.

 5. Oštrivoje says:

  propala "imperija"se busa u prsa , najavljujući više nuklearki od Rusije(koja ih inače ima mnogo više). Ne shvataju da broj ne znači ništa, već samo ispaljene prve tri- četiri ako stignu do cilja.Posle toga je sve nebitno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *