Rusija i Kina žele da se odreknu dolara

Rusija i Kina žele da se odreknu dolara

12 septembra 2014

dollar-gaspRusija i Kina razmatraju mogućnost stvaranja analoga sistema SWIFT za vršenje međusobnih obračuna. Ovo je saopštio vice-premijer RF Igor Šuvalov nakon pregovora u Pekingu s predstavnicima poslovnih krugova u okviru sednice rusko-kineske komisije za investicije. Šuvalov je istakao da je kineska strana podržala inicijativu i sad će odgovarajuća nadleštva raditi na mogućnosti njenog ostvarenja.

Ideja o stvaranju sopstvenog analoga SWIFT pojavila se nakon toga što su zemlje EU pripretile da će isključiti Rusiju iz ovog svetskog sistema za vršenje plaćanja među bankama u okviru sankcija zbog događaja u Ukrajini. Veliko je pitanje da li će ovaj paket sankcija zaista biti uveden. Prevelika je međusobna ekonomska zavisnost Rusije i EU. Tako se, na primer, udeo ruskog gasa na evropskom tržištu od 2010. godine povećao od 25% do 33%. I Evropa će svejedno plaćati Rusiji gas. Samim tim što su ovi obračuni neizbežni, krajnje je problematično blokirati Rusiji pristup međunarodnom sistemu plaćanja.

Apeli da se Rusija isključi iz SWIFT pre svega su političkog karaktera. U krajnjem slučaju, može biti izvršeno probno blokiranje. Velika Britanija, na primer, predlaže da se Rusija isključi iz međunarodnog platnog sistema na dve nedelje. Teško da je moguće potpuno isključiti RF iz sistema svetskih finansija, kao što je svojevremeno učinjeno s Iranom.

Međutim, „pretnje sankcijama“ kod biznismena i investitora stvaraju osećaj neodređenosti. Nije sigurno ulagati sredstva u razvoj poslova kad mogu uslediti nova ograničenja i kad će sva ulaganja na izvesno vreme biti zamrznuta. Da bi izbegla eventualna ograničenja Rusija je predložila stvaranje sopstvenog sistema za vršenje međubankarskog plaćanja – analoga postojećem, – ističe glavni ekonomista „Sberbank CIB“ Evgenije Gavrilenkov:

Ova ideja je sasvim logična i realna. Izgradnja sopstvenog sistema je moguća: tehnologija SWIFT nije jedinstvena. Ceo proces može trajati oko dve godine. Drugo je pitanje kolika će biti potražnja na tržištu za ovim sistemom. SWIFT je globalni opšteprihvaćeni sistem, svi ga koriste. Ne možemo da tvrdimo da će se strane banke koje aktivno koriste SWIFT priključiti ovom budućem novom sistemu.

Po mišljenju Evgenija Gavrilenkova, životna sposobnost budućeg sistema uglavnom zavisi od broja banaka koje za njega budu zainteresovane. U principu, banke KNR su već izrazile svoju zainteresovanost. Stvaranje alternative SWIFT za Kinu predstavlja primamljivu perspektivu. To će omogućiti smanjenje zavisnosti u trgovini od političke volje Zapada. A u perspektivi – postepeno odricanje od upotrebe dolara i jačanje uloge juana u međunarodnim obračunima.

Dok je alternativa SWIFT pozvana da obezbedi plaćanja među bankama, za obračune među ruskim privatnim licima se takođe sprema alternativa zapadnim platnim sistemima. Radi se o širenju prisustva na ruskom tržištu kineskog Union Pay. Zasad Union Pay u Rusiji ne ostvaruje aktivnu delatnost. Emitovano je samo nekoliko desetina hiljada kartica kineskog platnog sistema. Međutim, u toku tri godine, po rečima predstavnika Union Pay u Rusiji Fan Žiguana, broj ovih kartica u RF treba da postane veći od 2 miliona.

Vice-premijer RF Igor Šuvalov je istakao da je Union Pay spreman na potpunu saradnju sa sistemom nacionalnih platnih kartica koji se stvara u Rusiji. Kineska strana daje svu svoju infrastrukturu za vršenje obračuna i u juanima, i u rubljama.

Naravno, Union Pay ne može potpuno da potisne s ruskog tržišta Visa i Master Card. Isto tako, teško da će se RF potpuno odreći SWIFT. Međutim, perspektive ovih alternativnih sistema na ruskom i međunarodnom tržištu nisu loše. Imajući u vidu da do polovine dvostrane trgovinske razmene, po izjavi zamenika ministra finansija RF, Alekseja Moisejeva, Rusija i Kina mogu vršiti u juanima i rubljama.

O potrebi za povećanjem udela obračuna između RF i Kine u nacionalnim valutama govorili su šefovi dveju zemalja za vreme sastanka u Šangaju u maju ove godine. Po rečima Alekseja Moisejeva, strane će u najskorije vreme pripremiti sporazum vlada o prelasku na plaćanje u nacionalnim valutama.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. danica says:

    Jedino tako ce AMERI svetski LOPOVi biti privezani kao pas za TARABU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *