РУСИЈА и НАТО реаговали на вест о формирању ВОЈСКЕ КОСОВА

RUSIJA i NATO reagovali na vest o formiranju VOJSKE KOSOVA

5 decembra 2018

Moskva smatra da bi formiranje kosovske „vojske“ moglo dovesti do ozbiljnih posledica za bezbednost Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo smatra da bi „takav korak bio direktno i najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je jedini međunarodni pravni akt u oblasti rešenja situacije na Kosovu“.To je još jedan destabilizujući i provokacioni korak posle uvođenja taksi od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, saopštilo je rusko Ministarstvo.

„’Vojska‘ koju stvaraju kosovske vlasti (inače, suprotno odredbama sopstvenog ’ustava‘) može dovesti do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u regionu, već i za bezbednost balkanskog regiona u celini“, ističe se u saopštenju.

„Rezolucija podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu“, navodi se u saopštenju.

Moskva se nada da će međunarodne snage za Kosovo ispuniti mandat koji im je poveren i u slučaju pojavljivanja takve strukture odmah preduzeti mere za njegobu neutralizaciju i razoružanje.

„Sponzori Prištine — EU i SAD — treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti“, naglašava se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ranije je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji saopštio da će vojska samoproglašene republike Kosovo zvanično biti osnovana 14. decembra.

NATO UPOZORAVA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je danas da namera Kosova da transformiše svoje bezbednosne snage u „vojsku“ dolazi u pogrešno vreme, da je suprotna preporukama mnogih članica NATO-a i da može imati ozbiljne posledice po evroatlantske integracije Prištine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da su ministri NATO-a na sastanku razmotrili nameru Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u „vojsku“.

„Takav korak dolazi u pogrešno vreme, suprotan je preporukama mnogih NATO saveznika i može da ima ozbiljne posledice po kosovske evroatlantske integracije“, poručio je Stoltenberg.

On je naglasio da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom, prenosi Tanjug.

„Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemlja kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu“, kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je ponovio da ukoliko mandat KBS evoluira, NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu.

Generalni sekretar NATO-a ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

„Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdrže provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti“, zaključio je Stoltenberg.

KOMENTARI4 komentara

 1. kojic jovan says:

  Ako je Rusija veliki prijatelj Srbije ,nek vrati svoje mirovne snage na Kosovo i Metohiju vec sutra.Ntrabiju joj objekti za stanovanje boravice u Srbskim kucama...

  • Milica says:

   "Već sutra" to ne može jer za to je neophodna izmena Rezolucije 1244 i to Aneksa 2 tačka 4. (Pogledajte moj komentar dole). Danas je nezamislivo da vojne snage Ruske Federacije na KIM budu pod zajedničkom NATO komandom, itd. Slažem se bilo bi zgodno da imamo Ruse u svojoj kući, ali ni jedna vojska ne može tako da funkcioniše.

  • Jovo Veselinovic says:

   kojic jovan srbi su lud narod ocijalisticka partyija slobodana milosevica je oterala ruse sa kosova i iz srbije sns vucic nece da da putinu bazu u nisu nego vlada iz beograda pravi auto'put nis albanija za albaniju

 2. Milica says:

  Paradoks je da Haradinaj obezbedjuje uslove da NATO izgubi Kosovo. "Jens Stoltenberg je ponovio da ukoliko mandat KBS evoluira (razvije se u Vojsku Kosova) NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu." Ovo kao da nije sasvim iskreno do kraja rekao. U slučaju formiranja Vojske Kosova ne samo da će NATO preispitivati svoj angažman na KIM, nego i SB UN će raspravljati o tome da NATO snage u sastavu KFOR ne ispunjavaju svoju dužnost kao misija UN na KIM. To bi dalo prostor da se na SB UN traži po sastavu sasvim drugačiji sastav misije od sadašnjeg natovskog, dakle da se traži neutralan i nepristrasan i naravno sposoban sastav snaga za razliku od sadašnjeg natovskog sastava. Može da se traži izmena Rezolucije 1244 i to samo njenog Aneksa 2 tačke 4 u kojoj stoji "Medjunarodno bezbednosno prisustvo uz suštinsko prisustvo NATO (?!) mora da bude rasporedjeno pod jedinstvenom komandom i kontrolom i ovlašćeno da uspostavi bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu, kao i da olakša bezbedan povratak svih raseljenih lica i izbeglica njihovim domovima". Eto tu je regulisano da misiju UN na Kosovu suštinski čini NATO, ali to može da se menja i to iz više razloga. Čak da uopšte nema aktuelnih problema - šta bi bilo npr. u slučaju da NATO kakvog ga znamo nestane, da posepa se i bitno se reorganizuje, itd., opet bi morali da naprave izmenu i dopunu ove tačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *