РУСИЈА И НАТО У ПОТПУНОСТИ ПРЕКИНУЛИ ОДНОСЕ!

RUSIJA I NATO U POTPUNOSTI PREKINULI ODNOSE!

15 aprila 2019

Rusija i NATO su u potpunosti prekinuli saradnju na civilnim i vojnim linijama, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško u intervjuu za RIA Novosti.

„Sam NATO je odbio pozitivnu agendu u odnosima s Rusijom. Ona ne postoji. I do sada nema znakova da NATO zna kako da se izvuče iz ove slepe ulice“, rekao je on.Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije nazvao je odluku saveza da prekine normalne radne kontakte preko vojne linije, što je apsurdno, ističući da bezbednost u Evropi u velikoj meri zavisi od odnosa Rusije i NATO-a.

Prema rečima Gruška, savez je otišao predaleko u nametanju sukoba s Rusijom.

„To je paradoks, ali današnji odnosi Rusije i NATO-a se ne razlikuju mnogo od ‘’normalnog’’ stanja u kojem je NATO stvoren u hladnom ratu – mnogo zastrašivanja i malo dijaloga “, dodao je diplomata.

On je rekao da su ukupni vojni troškovi zemalja NATO-a u protekloj godini premašili trilion dolara, što je 22 puta više od ruske potrošnje na odbranu.

Istovremeno, Gruško je naglasio da Moskva neće učestvovati u trci za izgradnju vojnih budžeta sa NATO-om, već se oslanja na „ekonomska, precizna i delotvorna sredstva“.

„U pogledu oružanog sukoba sa NATO-om, sve razumne nade se svode na to, da se to neće dogoditi. To bi bila katastrofa za celo čovječanstvo. Siguran sam da to razumeju i u Vašingtonu i u Briselu“, dodao je on.

Prema Grušku, obnova NATO-a bi bila moguća kroz uspostavljanje istinskog strateškog partnerstva sa Rusijom.

“Takav pokušaj je učinjen na lisabonskom samitu Rusija-NATO 2010. godine. Međutim, članice NATO-a bi morale da žrtvuju svoju“ ekskluzivnost”, otkriju umetnost kompromisa i rade na ravnopravnoj osnovi, ili da se ne fokusiraju na grupne interese„, zaključio je diplomata.

Poslednjih godina Rusija se suočava sa neviđenom aktivnošću saveza blizu svojih granica. NATO to naziva „odvraćanjem ruske agresije“. Istovremeno, Kremlj je naglasio da Moskva ne predstavlja pretnju drugim zemljama, ali neće ostaviti bez odgovora akcije koje su opasne za njene interese.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    ovo je još jedna mračna vest, izgleda da se stvarno spremaju za napad preko ukrajine i crnog mora, to onda znači da su možda DANI u pitanju.Moguće je da ne žele da se održi uopšte drugi krug glasanja u ukrajini, nego izneneada ratno stanje i svi ostali specijaliteti naci kuhinje.Ne znam samo da li porošenko može da ostane vršilac dužnosti predsednika u ratnom stanju ili će morati da prave komediju i uparlamentu, ali izgleda da NATO neće dozvoliti da porošenko odstupi sa trona.

  2. A akoM says:

    Tko god da pobjedi na Ukrajinskim predsjedničkim izborima,će biti USA-igrač,jer se Ruski igrač nije ni pojavio,a kamo li da pobjedi!

  3. Đorđe says:

    Ma koji nato, što se nisu pokazali u Siriji i vojno pobedili Rusiju . neće valjda sad da ratuju na svojoj teritoriji. Ili će magarci preko ukraine da napadnu a tu rusi u svom dvorištu mogu i sa kopljima da ih pomlate .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *