РУСИЈА И САД БЛИЗУ ЕКСПЛОЗИЈЕ – САД: Не прилазите, биће рата – РУСИЈА: Склоните се, почистићемо и вас…

RUSIJA I SAD BLIZU EKSPLOZIJE – SAD: Ne prilazite, biće rata – RUSIJA: Sklonite se, počistićemo i vas…

9 septembra 2018

Rusija govori SAD da se pripremi za rusko-sirijsku ofanzivu u južnoj Siriji koja je pod okupacijom SAD-a.

SAD zahtevaju zonu “isključenja“ od 55 kilometara oko njihove Al Tanf baze u južnoj Siriji gde sirijski i ruski vojnici ne bi trebalo da ulaze.Iako je većina sirijskog rata u ovom momentu koncentrisana oko provincije Idlib, poslednjeg velikog pobunjeničkog bastiona, postoji i interesovanje za uklanjanje nekih manjih pobunjeničkih pozicija duž granice Jordana, naročito tamo gde se nalaze ISIS i Al Kaida.

Ovo podiže opasan rizik od sukoba između SAD i Rusije, jer su Rusija i Sirija veoma usredsređene na to da neke od islamista oteraju sa granice u bližoj budućnosti, a Rusija ih je obavestila da su neki od ovih islamista relativno blizu američkih vojnih pozicija u toj oblasti.

SAD su već dugo u dobrim odnosima sa islamistima na granici sa Jordanom i upozoravaju Rusiju da preduzima nikakve akcije protiv njih, govoreći da će SAD na to gledati kao na “izazov“ i neće oklevati da vojno odgovore ako bude ikakvih prelazaka u tu oblast.

Sve ovo je blizu američke baze u Al Tanfu, na uglu između Sirije, Jordana i Iraka. SAD su odavno zatražile da se svi drže podalje od njihove baze, osim pobunjenika naravno. Pentagon insistira na tome da imaju “pravo na samoodbranu“ kako bi zdržali svoju vojsku u ovom delu Sirije, uprkos tome što im Sirija nikada nije dozvolila da uđu uopšte, a ofanziva je usmerena na snage Al Kaide u blizini, a ne na američku vojsku.

SAD već dugo imaju ovaj ratoboran stav po pitanju Tanfa i drugih baza oko Sirije, i u prošlosti su napadali sirijsku vojsku i ruske vojne ugovorce zbog približavanja. S obzirom da je ruska vojska direktno uključena i da je unapred upozorila SAD, jasno je da se američki napad neće odvijati na isti način kao i svi oni prethodni incidenti.

Ovo će verovatno biti dugoročni izvor tenzija u jugoistočnoj Siriji, jer SAD ne pokazuju znakove napuštanja Tanfa, i nemaju stvarne vojne ciljeve za svoju vojsku tamo, osim da borave tu da bi birali borbe koje se dešavaju sa drugim vojskama.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI12 komentara

 1. Zoran says:

  Nmea tu nista od "Slonite se, pocisticemo vas", jer "Ovo će verovatno biti dugoročni izvor tenzija u jugoistočnoj Siriji"

  • Miraš says:

   Slažem se. Nema od tog sukoba Rusija - SAD_Rusija ništa. Rusija će ga izbegavati zbog potrebe da se najpre uspešno izgura operacija snaga SAA u Siriji. Do 06. novembra može se očekivati još jedno bombardovanje Sirije od strane SAD i saveznika te nadam se da će sada sirijska PVO biti još uspešnija. S druge strane Tramp sada ne sme sve i da hoće da pokrene povlačenje američke vojske iz Sirije, ni iz Tanfa, a zbog izbora u SAD koji će se održati kroz nepuna dva meseca. Posebno i ozbiljno pitanje je da li on uopšte namerava da bilo kada odnosno kasnije povuče američke trupe iz Sirije. Po pravilu dok ne dobiju žestoko po njušci Amerikanci se ne povlače. Izbori za američki Kongres su 6. novembra kada će se birati svih 435 članova Predstavničkog doma, kojima mandat traje dve godine. Takodje biraće se i 33 od 100 senatora, ali za šestogodišnji mandat. Na "midterm" izborima, koji se tako zovu jer padaju na polovini predsedničkog mandata, stranka koja ne kontroliše Belu kuću, obično ima veće šanse. Republikanci koji sada drže oba doma Kongresa, već imaju veliki zaostatak po anketama, pa se procenjuje da bi demokrate mogle da osvoje makar Predstavnički dom.

   • Deda Micko says:

    Opet lupetas mimo teme teksta koji toboze komentarires, da li je moguce da si toliko glup?

 2. Roy says:

  kao i uvijek suplja prica. svi oni zajedno rade u interesu cionista i vatikana i pripremaju teren za dolazak otpadnika i prevaranta kojeg zovu mesija

  • Deda Micko says:

   Sve se radi zbog Izraela, raseljavcanje sirijskog naroda samo ce olaksati prisvajanje sirijske zemlje od strane Izraela. Putin i Tramp su cistaci cionistickih cipela, klovnovi.

   • Velika Metla says:

    Deda,SVE šta je napisano u Svetom Pismu se MORA desiti,kao što se i dešavalo do sada sve ono napisano! I to NIKO,tu silu Gospoda Boga,NIKO,ne može sprečiti! Ja se radujem i to iskreno kad vidim da se sve napisano u Svetom Pismu ispunjava!

    • Deda Micko says:

     Nista se ne desava po Svetom pismu, tebi su razni Kacavende popili mozak. Procitaj "Udarac ruskih bogova" za pocetak (prevedeno je na srpski).

 3. M says:

  Mislim da bu se tu stvari riješavale ovim istim tempom,ples traje a pauzu ne vidim na vidiku!Prije Rock&Roll

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Konačno sukob Rusa i kaubojskih pikavaca ! Konačno! Govedari moraju doživeti DIREKTAN poraz od Rusa da bi se smirilii izlečili od samododeljene uloge svetskog policajca i kreatora "država"; dosadašnji hibridni ratovi između Rusije i SAD ništa nisu rešili. Kauboji moraju doživeti veliku sramotu i bar 100 crnih vreća u povratku u kaubojsku tvorevinu. Veselim se predstojećem u Al Tanfu.

  • Velika Metla says:

   Živoder,najveći problem naci-amerikenjaca je to što je sirijski narod uz Asada,a samo delić toga naroda uz naci-amerikance! Kauboje treba samo po džepu,i po njušci!

 5. Velika Metla says:

  SAD već dugo imaju ovaj ratoboran stav po pitanju Tanfa i drugih baza oko Sirije, i u prošlosti su napadali sirijsku vojsku i ruske vojne ugovorce zbog približavanja! Ovo zbog PRIBLIŽAVANJA JE KLJUČNA STVAR!Oni su doveli,približili,vojsku na ruske granice i Rusija ne reaguje,a kada se Rusija približi njihovim bazama onda naci-amerikanci istog trena reaguju ratom!

 6. NIKOLA says:

  SIRIJA S IRANOM I RUSIJOM MORAP OMESTI SVE TERORISTE PA I ONE BLIZU AMERICKE BAZE NE AMEICKU BAZU AMERIKA NE MZOE NAPSTI SIRIJU NE MOZE TU VEC IMA SIRIJSKI PVO DOMETA 280 KM 5000 IMA RUSKIH I IRANSKIH SISTEMA PREKO 1000 RAKETA I SVO AMERICKO VAZDUHOPLOVSTVO BIH BIL O UNISTENO KAD BI PROBALI RUSKU BAZU NAPASTI KINZAL BIH POTOPIO BEZ PROBLEMA AMERIKCE NOSACE AVIONA. SIRIJSKA I IRANSKA VOJSKA I RUSKI SPECIJALCI BIH TREBALO POMESTI SVE DO BAZE AMERICKE KAD IZADJU TI TERORISTI A MARAJU BITI VIDLJIVI ODMA NA NJIH URAGANE I SMERC BACATI. AMERIKA I NATTTTTTTTTTTTTTTTTTO NE MOGU DOBITI OVAJ RAT NITI UCI U RAT S RUSIJOM GDE BIH IH RUSI S SARMATIMA I AVANGARDIMA SPRZI LI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *