Rusija i SAD postigle dogovor o hemijskom oružju u Siriji

Rusija i SAD postigle dogovor o hemijskom oružju u Siriji

14 septembra 2013

Lavrov-Kerry-CC-620x350SAD i Rusija postigle su dogovor o kontroli sirijskog hemijskog oružja, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri. Dogovor predviđa da ono bude potpuno uništeno do sredine sledeće godine, saopštili su šefovi diplomatija dve zemlje Džon Keri i Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji u Ženevi.

Američki državni sekretar Keri je, posle razgovora sa ruskim šefom diplomatije Lavrovom, rekao da svet sada očekuje da će režim sirijskog predsednika Bašara Asada ispuniti javno data obećanja, prenela je agencija Rojters. Lavrov je kazao da telo UN za kontrolu hemijskog oružja najpre mora da odobri američko-ruski predlog, nakon čega će se uspostaviti vremenski okvir za uništenje sirijskog hemijskog naoružanja.

Prema njegovim rečima, predloženi dogovor ne sadrži ništa o potencijalnoj upotrebi sile. Keri je međutim, rekao da ne postoji preliminarni dogovor o tome kakvu akciju bi mogao da preduzme Savet bezbednosti UN ukoliko Sirija ne prihvati plan o potpunom uništenju sirijskog oružja. On je naveo da inspektori moraju biti na terenu najkasnije do novembru, a da uništenje hemijskog oružja mora da se okonča do polovine 2014. godine.

Ban: Korak ka okončanju patnje Sirije

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio je dogovor Rusije i SAD o sirijskom hemijskom oružju, ali je naglasio da taj dogovor mora da bude korak ka okončanju „strahovite patnje“ sirijskog naroda. Ban je pozvao na podršku u okviru UN u sprovodjenju dogovora koji su ranije danas postigli šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, rekla je predstavnica za štampu šefa UN Vanina Mestrači, javio je AFP. „Generalni sekretar se iskreno nada da će ovaj dogovor, kao prvo, sprečiti svaku upotrebu hemijskog oružja u Siriji ubuduće, i kao drugo, pomoći da se iznadje put za političko rešenje kako bi se okončala strahovita patnja sirijskog naroda“, istakla je Mestrači.

Francuska pozdravlja dogovor

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus pozdravio je danas dogovor SAD i Rusije o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod medjunarodnu kontrolu. „Dogovor predstavlja važan napredak“, navodi se u saopštenju francuskog ministra. Dodaje se da će Francuska uzeti u obzir izveštaj inspektora UN o Siriji, koji treba da bude objavljen u ponedeljak, kako bi definitivno zauzela stav o Siriji. Fabijus, američki državni sekretar Džon Keri i britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg razgovaraće u ponedeljak u Parizu o postignutom dogovoru i o uslovima koje treba ispuniti kako bi on bio sproveden.

Francuski ministar će u utorak otići u Moskvu, a sutra će se u Pekingu sastati sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem kako bi sa njim razgovarao o situaciji u Siriji.

SAD i Rusije su danas nastavile razgovore, treći dan zaredom, o eliminisanju sirijskog hemijskog arsenala. „Jutros je počeo sastanak“, izjavio je neimenovani američki zvaničnik, a prenela agencija Rojters. Američko-ruski razgovori su dostigli „ključnu tačku“, izjavio je u petak američki zvaničnik. Kako je ranije objavljeno, Sergej Lavrov i Džon Keri postigli su noćas napredak u razgovorima o eliminisanju sirijskog hemijskog oružja. Neimenovani američki zvaničnik je izjavio da su ruski ministar spoljnih poslova Lavrov i američki državni sekretar Keri postigli noćas u Ženevi napredak oko usvajanja dogovora o obimu zaliha tog oružja. Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, BBC je preneo da su razgovori teški, ali da ima napretka.

Agencija Itar-Tas s je, pozivajući se na izvore iz ruske delegacije, javila da su se učesnici razgovora dogovorili na samom početku da se uzdržavaju od javnog komentarisanja i da se skoncentrišu na razgovore. Prema izvoru iz ruske delegacije, razgovori, u kojima učestvuju i ruski i američki stručnjaci, protiču u konstruktivnoj atmosferi i proces nije beznadežan. Razgovorima se sinoć priključio i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan u Ženevi, koji se odvojeno sastao sa Lavrovom i Kerijem.

Zvaničnici administracije američkog predsednika Baraka Obame su sinoć saopštili da SAD ne očekuju da će rezolucija Saveta bezbednosti UN o sirijskom hemijskom oružju sadržati i deo koji se tiče moguće upotrebe vojne sile, zato što se Rusija tome protivi. Rojters je preneo reči neimenovanih funkcionera, koji su istakli da će umesto toga SAD zahtevati da rezolucija uključi više mogućih konsekvenci, ako Sirija odbije da preda hemijsko oružje.

„Posledice koje bi u tom slučaju usledile, odnosile bi se na jačanje sankcija“, dodali su zvaničnici. SAD su prethodno saopštile da neće dozvoliti taktiku odugovlačenja oko Sirije, izrazivši oprezni optimizam oko dogovora sa Rusijom. Istvoremeno, generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da deli sumnje međunarodne zajednice koja nije ubeđena da će predsednik Sirije Bašar Asad poštovati međunarodni sporazum o sirijskom hemijskom oružju. Ruski plan da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu i to što je Damask podneo prijavu za pridruživanje Povelji o hemijskom oružju iz 1993. uklonilo je neposrednu opasnost od američke vojne intervencije u Siriji.

„Predsednik Asad je očigledno pozitivno odgovorio“ na rusko-američke razgovore o okončanju krize, delimično podnošenjem prijave za pridruživanje povelji, rekao je Ban u intervjuu za televiziju „Frans 24“.

„To je pozitivno, ali ja, istovremeno, u međunarodnoj zajednici osećam određenu dozu skepticizma. I ja delim te sumnje. Važno je da sirijske vlasti iskreno i u potpunosti sprovedu ono što su rekle, da dokažu da su oni i predsednik Asad iskreni“, dodao je on. SAD i njihovi saveznici su izrazili sumnju u pogledu Asadovih namera i tražili su garancije da će međunarodna zajednica intervenisati ako sirijska vlada ne bude ispunila svoj deo sporazuma. Ban je pre toga izjavio da očekuje da će izveštaj eksperata UN sledeće nedelje pružiti nepobitne dokaze da je u Siriji upotrebljeno hemijsko oružje, prenosi AFP.

Eksperti UN u ponedeljak treba da podnesu izveštaj o navodnom napadu otrovnim gasom sarinom 21. avgusta u blizini Damaska. Ban je rekao i da je Asad „počinio brojne zločine protiv čovečnosti“. On je u intervjuu za francusku televiziju ponovio da su u Siriji „počinjeni strašni zločini“ i da krivci moraju odgovarati za to.

Generalni sekretar UN je kazao da samo političko rešenje može okončati sukob koji traje 30 meseci i u kome je poginulo više od 100.000 ljudi. On je poručio da bi mirovna konferencija u Ženevi mogla biti održana u oktobru ako do tada bude okončana kriza oko hemijskog oružja i međunarodni pregovarači uspeju da prevaziđu podele unutar sirijske opozicije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *