РУСИЈА И СИРИЈА издале хитно САОПШТЕЊЕ

RUSIJA I SIRIJA izdale hitno SAOPŠTENJE

1 oktobra 2019

Koordinacioni štabovi Rusije i Sirije traže od Amerike da napusti okupiranu teritoriju Sirije, jer komanda američkih trupa u zoni El Tanf nije u stanju da ispuni preuzete obaveze za realizaciju operativnog plana Ujedinjenih nacija, navodi se u hitnom zajedničkom saopštenju koordinacionih štabova.

„Budući da komanda američkih trupa u zoni El Tanf pokazuje nesposobnost da obezbedi obaveze koje su Sjedinjene Američke Države preuzele u realizaciji operativnog plana UN, zahtevamo da američka strana odmah napusti okupiranu teritoriju Sirije i dozvoli legitimnoj sirijskoj vladi da uspostavi ustavni poredak i očisti ovo područje od terorista“, ističe se u saopštenju.Štabovi su se takođe obratili regionalnim predstavnicima Ujedinjenih nacija odgovornim za rešavanje humanitarnih pitanja u Siriji sa zahtevom da daju procene akcija Sjedinjenih Američkih Država.

„Smatramo da jedini put obnove Sirije leži u konačnom uništenju terorizma, oslobađanju svih teritorija zemlje koju su ilegalno okupirale Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, i u povratku Sirijaca svojim kućama“, dodaje se u poruci.

U saopštenju se dodaje i da je plan za povlačenje civila iz izbegličkog kampa Rukban u Siriji propao jer Sjedinjene Američke Države nisu ispunile svoje obaveze.

Prema navodima načelnika nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihaila Mizinceva i ministra opštinske uprave i ekologije Sirije Huseina Mahlufa, do sada je polovina stanovnika ovog „logora smrti“ spasena i vraćena kućama.

Iz kampa se u svoja mesta stalnog boravka vratilo oko 18 hiljada Sirijaca. Ovaj proces je pokrenut isključivo zahvaljujući sirijsko-ruskim naporima.

Da bi konačno rešila problem izbegličkog kampa, sirijska vlada je podržala plan koji su razvile Ujedinjene nacije za izvođenje preostalih stanovnika Rukbana. Praktični deo operativnog plana predviđao je povlačenje Sirijaca u serijama od dve do dve i po hiljade ljudi u petodnevnim ciklusima, sve do konačnog povlačenja svih civila koji žele da napuste logor.

„Međutim, s obzirom na to da američka strana nije ispunila preuzete obaveze, realizacija ove faze je osujećena. Dana 29. septembra na kontrolnom punktu DŽleb, umesto više od 2.000 Sirijaca za koje je planirano da budu evakuisani iz kampa u Rukbanu, sreli smo samo 336 ljudi“, objašnjava se u saopštenju.Sirijci koji su uspeli da izađu iz kampa kažu da pripadnici grupa koje kontrolišu SAD sprečavaju izlaz izbeglica. Oni koji su uspeli da napuste kamp bili su prinuđeni da plate militantima velike sume novca za oslobađanje.

S tim u vezi, Sirija i Rusija su osudile „licemerni pristup američke strane“ u rešavanju izbegličkog problema u Siriji.

Rukban je smešten u zoni od 55 kilometara oko američke vojne baze u oblasti El Tanf (na granici Sirije sa Jordanom), koju kontroliše američka vojska. Ruska vojska i predstavnici ministarstava spoljnih poslova Rusije i Sirije više puta su izjavljivali da je situacija u kampu blizu humanitarne katastrofe.

Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. Godine 2014. počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv DAEŠ-a u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija je, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara el Asada, od 2015. godine sprovodila vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila da je DAEŠ poražen i počela sa povlačenjem svojih jedinica sa teritorije Sirije.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kosovac says:

  One porušene zgrade u pozadini slike, njih nije bombardovala Rusija. Te bombe je poslala USA, kao pomoć Siriji. Evo tek sada se Sirijci setili da Amerima kažu „molimo vas da nem više ne pomažete“.

 2. Slobodanka says:

  ŠTA RUSIJA I SIRIJA MOGU DA PREDUZMU DALJE POSLE OVOG SAOPŠTENJA? DA LI UOPŠTE MOGU DA RASELE TAJ KAMP UZ DEMONSTRACIJU ILI BAŠ UPOTREBU SILE? Ne verujem da će Amerikanci pustiti izbeglice iz Rukbana, a zbog optužbe za neizvršavanje obaveza po dogovorenom planu UN za razmeštaj izbeglica. ... Naime odavno je poznato da sirijske izbeglice u Rukbanu prevaspitavaju za američke potrebe te da li je Rukban izbeglički kamp ili je zapravo LOGOR. Pustiti ih da napuste kamp tj. logor to znači da će procuriti najcrnja istina štetna po SAD. Izbeglice im služe kao živi štit, ali ima i gore od toga. Ranije su objavljivane vesti da iz tog kampa regrutovali su i teroriste-samoubice po sirijskim gradovima. Zatim Maghaveer Al-Thavra (bivši FSA) u Tanfu dodatak je američkim snagama i obučavan je od strane američke vojske te da li i ove snage dopunjavaju iz izbegličkog kampa.

 3. Miraš says:

  Komandi američkih trupa u bazi Tanf sigurno ne odgovara da podviju rep i napuste tu bazu, a pritom svesni su da sa "Patriotima" ne mogu da odbrane tu bazu u slučaju eventualnog napada snaga SAA. Tako sad izgleda da i za američke snage u Tanfu trenutno je najbolje rešenje da puste te izbeglice u skladu sa ranije postignutim dogovorom i planom njihove evakuacije.

 4. Miraš says:

  Američka baza u Tanfu ne dozvoljava korišćenja puta Damask-Bagdad, a ni Damask-Bagdad-Iran. Zatim ona je u unutrašnjoj strani Sirije sa veoma velikim prečnikom kontrole oko baze te odatle moguće je izvesti podrivanje Sirije u tri osnovna pravca> Damask, Palmira, Al Bukemal. Krajem prošle godine Tramp je najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije, medjutim u junu ove godine opet su povećali broj vojnog osoblja u bazi Tanf i u drugim bazama u Siriji. Ovo otvara još jedno pitanje. Upravo je već ne znam koji put obnovljen granični prelaz sirijski Al Bukemal - irački Al Kaim, ta saobraćajnica takodje vodi do Bagdada. To je istočnije od baze Tanf na jugoistoku Sirije. Da li će SAD i Izrael nastaviti da bombardovanjem ruše taj prelaz i zatvaraju tu drugu saobraćajnicu koja povezuje Siriju sa Irakom? To će pokušati, ali šta ako sada dobiju žestok i po njih težak odgovor i još ne uspeju ništa značajno da razruše. Taj prelaz štite snage SAA i Irana. Ako bi to uspeli onda ne bi imalo svrhe da Amerikanci i dalje sede u Tanfu.

 5. milorad2 says:

  U siriji je tipična situacija teroristi-taoci u kojoj vojnu podršku teroristima daje USA armija.Pomažući direktno teroristima USA armija je takodje postala TERORISTIČKA organizacija u siriji a i šire.Njihovi sada već UOBIČAJENI i zloglasni ispadi ,kaznene ekspedicije svuda po svetu i masovne civilne žrtve apsolutno predstavljaju sve atribute terorističke grupe a ne REGULARNE zakonite vojne sile.Delujući rame uz rame sa teroristima na raznim tačkama sveta ta BIVŠA armija se SROZALA na nivo plaćeničke terorističke organizacijem, a navodni oficiri te armije su redom time ratni kriminalci i profiteri.Nema tu izuzetaka kaa se predje granica ratnog prva i običaja kao što je svojevremeno i nemačka nacistička armija uradila ta oružana sila je podivljalo krdo ubica sa najnovijom tehnikom i totalnim odsustvom morala i zakonitosti i ništa više.Komandna odgovornost pada na sve ešalone u takvom slučaju i mislim da će vrlo brzo doći dan kada će se baš američkim "vojnicima" i "oficirima" na raznim mestima suditi baš kao što su pokušali svoje uobičajeno kriminalno ponašanje da prišiju našim oficiroma i vojnicima u haghu.E tako će se suditi i pripadnicima terorističke grupe koja sebe naziva US ARMY.Oni su prešli SVE granice vojnog prava i običaja ratovanja.

 6. Zoran says:

  Koliko vidim Rusija izgubila mirnu Siriju, a Ameri se uglavili malo u Siriji.

  • Slobodanka says:

   Vidiš kao da ti je Duboka mama i tata, deda i baba. U Siriji je isto stanje. Sem postepenog preuzimanja Idliba snage SAA i zvanični Damask nastoje da preuzmu kontrolu nad celom južnom granicom.

 7. Istina says:

  Koliko vidim američko stanovništvo je shvatilo da od dolara nema ništa, pa su počeli da kupuju zemlju po Kanadi i Rusiji sve pod patronatom Jevreja, ako ovako nastave Amerika će uskoro biti raseljena a i gradjanski rat jim preti zbog rasne, finacijske i migrantske krize. Polako ali sigurno možemo da zaključimo, da če svaka Američka baza na granici sa Rusijiom, pa i u Evropi da se zatvara, toliko baza i vojnika sa štampanim dolarima može samo da lažno osigura vojnu odbranu, da o USA PVO sistemima ne komentarišem, uostalim Saudska Arabija je osetila koliko su USA PVO sistemi sigurni i bezbedni... Sada neka se priupitaju ko laže koga i kako su ti sistemi odkazali baš kod naftnih polja koja nemaju budučnosti u 21.veku jer se narod budi na Teslinu tehnologiju i ekološko samoodržavanje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *