РУСИЈА и СРБИЈА „лупају шамаре“ Западу око Сребренице!

RUSIJA i SRBIJA „lupaju šamare“ Zapadu oko Srebrenice!

2 jula 2015

srbija-rusija-zastava_630Velika Britanija dostavila je juče srpskoj vladi novu verziju nacrta rezolucije u Srebrenici u koji su uneti i elementi ruskog kontrapredloga. Ali, i ovaj tekst nije prihvatljiv Moskvi koja je kasno sinoć trebalo da obavi nove konsultacije u Savetu bezbednosti UN – saznaju „Novosti“.

U nacrtu dokumenta iz Londona, u koji smo imali uvid, ublažena je formulacija na koju je naša strana imala najviše primedbi.

Pročitajte još:

HOLANĐANI TVRDE: SAD, Francuska i Velika Britanija namestile Srebrenicu!

Umesto „desetine hiljada silovanih žena, devojaka, ljudi i dečaka tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu“, sada piše da je „procenjeno da je bilo hiljade slučajeva seksualnog nasilja za vreme konflikta u BiH, sa žrtvama na svim stranama, uključujući i Srebrenicu“.

Međutim, ostale su odredbe da se najstrože osuđuje genocid u Srebrenici kao i svako poricanje ovog genocida. Takođe, i dalje se traži da se lekcije o genocidu ugrade u školske udžbenike.

„Ruski začin“ u britanskom dokumentu je tačka koja se tiče Dejtona:

– SB još jednom potvrđuje svoju podršku Dejtonu i poziva strane da se strogo pridržavaju svojih obaveza iz tog sporazuma.

Nova verzija razlikuje se od prethodne i po tome što su donekle „pretumbani“ delovi iz preambule i glavnog teksta, a u uvodu je ubačena rečenica da se priznaje da je bilo nevinih žrtava na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući one u Srebrenici i okolini.

„Novitet“ je i što se sada reč genocid umesto 35 pominje 27 puta.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da mu je uručen modifikovani dokument iz Londona:

– Nisam stigao da ga pročitam, bukvalno sam video samo naslovnu stranu. To što su Britanci promenili tekst nije nikakva naša pobeda i daleko smo od nje. Svaki tekst će biti težak za nas. Pažljivo ću analizirati tekst i videćemo kakva će biti reakcija države.

Premijer je poručio i da bi želeo da ode i na sednicu SB, zakazanu za 7. jul, ali da je to tehnički gotovo nemoguće, jer već sutradan, 8. jula u Beograd dolazi nemačka kancelarka Angela Merkel.

Administracija na Ostrvu odlučila se na ovaj manevar, kako bi ubrzano došla do verzije teksta koja bi bila prihvatljiva za sve strane, a kako bi se između Rusije i nje izbegao „rat vetom“ na Ist Riveru.

Britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft poručio je juče da London neće povući svoj dokument, o kojem se trenutno pregovara na konsultativnim sesijama SB, zbog toga što je Rusija predložila rezoluciju o BiH.

– Britanski predlog izaziva podele i fokusira se na samo jedan deo sukoba. Ruski predlog je opštiji, više pomirujući – poručio je zamenik ruskog ambasadora u UN Petar Ilijčev.

Ukoliko se u ovom okršaju giganata na Ist Riveru ne dođe do usaglašenog teksta rezolucije ili nijedna od strana ne povuče svoj predlog, članice SB izjašnjavaće se o ova dva dokumenta 7. jula, i to redosledom kojim su tekstovi podneti.

Usvajanje britanske rezolucije ne isključuje raspravu i izjašnjavanje o ruskom predlogu.

USVAJANJE DOKUMENATA U SB

* dnevni red se usvaja na početku svakog sastanka SB, bez glasanja

* ukoliko neka od članica traži glasanje o dnevnom redu, potrebna je podrška 9 od 15 država (stalne članice nemaju pravo veta)

* o rezolucijama se glasa po redosledu podnošenja

* usvajanje jedne rezolucija ne isključuje glasanje o drugo

* osim rezolucija donose se i saopštenja predsedavajućeg i saopštenja za štampu predsedavajućeg SB, u ime članica SB, uz saglasnost svih

KOMEMORACIJA

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun poručio je juče na komemoraciji „Srebrenica: Sećanje na žrtve genocida“ održanoj u Generalnoj skupštini da je ova tragedija kolektivna senka na savesti međunarodne zajednice, navodeći da UN i SB dele odgovornost za taj događaj.

OBRAČUN I PRE TRI GODINE

Obračun rezolucijama u SB zabeležen je i pre tri godine, kada su Francuska, Nemačka, Portugalija, Britanija i SAD podnele rezoluciju o Bliskom istoku (Siriji), dok je Rusija izašla sa kontrapredlogom. Oba nacrta stavljena su na glasanje. Na prvi nacrt Rusija i Kina su stavile veto, a zatim je Moskva povukla svoju rezoluciju jer je bilo jasno da će biti blokirana od strane SAD, Britanije i Francuske.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Nije šija nego vrat. Rezolucija je završni pečat da nas legalno uz pomoć UN razvale. Od Rezolucije počinje zapadna inkvizicija priznata od sveta, kao legalni mehanizam. Rusi ništa nisu shvatili. Shvatiće kada dođu na red.

 2. Milan says:

  Koji debilni naslov? Naslov koji dezinformuje...tko kome lupa samare?! Pa Vecernje novosti, pisu! Ako hocem da prodjemo bez osude kao genocidan narod Rusija mora da da veto na VB predlog. E, to vec nije da Srbi ili Rusi udaraju samare, vec je to gard da te ne samaraju!

 3. s@Ša says:

  Kao prvo ne lupa Srbija nikome šamare jer da se Vučića pitalo on bi pristao na ublaženu rezoluciju i to bi proglasio za svoju pobjedu jer je eto kao prvi oblik rezolucije prepravljen a kao drugo kao što sam već i ranije govorio sve što je bilo potrebno da se uradi i Zapadu za sva vremena zatvore usta(što bi inače i bio pravi šamar) je da se podnese rezolucija o genocidu nad Srbima u prva dva rata kao i za vrijeme Turske vladavine !

 4. deda mraz says:

  Koja bre Srbija i kakvi njihovi samari, sada ne mogu nazad jer ispade da Rusi vise stite Srbe nego Srbija,jer ova vucibatina od premijera bi ovo ladno prihvatila i Rusi su im posao pokvarili.Pa bre izivljavaju se nad Srbima na Kosovu,u Hrvatskoj, u Bosni ali po komunistickoj logici oni su gradjani drugih drzava jer boze moj granice koje su komunisti nacrtali su svetinja i sto je to pred drugi svetski rat sve bila Srbija to vise uopste nije vazno i ispade samo da su Hrvati,Muslimani i Siptari bili u partizanima posto su oni maksimalno nagradjeni od komunista. Medjutim koliko ja znam u partizanima su bili Srbi oko 80%.

 5. vitez says:

  ma kad pickoustog dohvati Srbenda i iscupa mu usi izdajnicke i pljune slinu zvalavu iiii Srbi jer shavate ko nas vodi.... :(

 6. frka says:

  Vec dugo mi ide nakurac razni naslovi,,,Evo,,i ostale gluposti,,Pa bog vas jebo gori ste od rvata,Bio sam pomislio evo normalnih ljudi,,kad tamo pamet da ti stane..Sta vi mislite postici sa time?Ko vodi ovaj portal?Po meni idioti koji misle da ce sa svojim idiotarijama privuci vise citalaca a samim tim i klikova pa ce eto moci naplacivati reklame po visim cijenama,To me podsjeca na balkanski mentalitet kad se otvori neki kafic svi tamo jure ali poslije par mjeseci zjapi prazan,Zasto?Sta vi mislite da su svi ovce?U danasnje vrijeme potrebno je informisati ljude posteno istinito i bez zutila pa ce vam vasa sintagma "Istina oslobadja" nesto vrijediti,Ovako sami sebi kopate raku,Ja sam vec blizu da vas zauvijek blokiram jer ste skoro isti kao i svi ostali portaliOdvratni ste sa bombasticnim naslovima.Ne mogu da shvatim da to pisu inteligentni ljudi,Jedini razumni zakljucak da ovdje glume novinare babe sa Kalinic pijace.

 7. Bariša says:

  Frka, saglasan sam 100% sa vama, naslovi sve gori od goreg.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *