Rusija i Srbija ove godine potpisuju sporazum o vojnoj saradnji

Rusija i Srbija ove godine potpisuju sporazum o vojnoj saradnji

23 maja 2013

sojgu_310x186Rusija i Srbija još ove godine mogu potpisati sporazum o vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji, izjavio je danas ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu na susretu sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru međunarodne konferencije za evropsku bezbednost.

„Pričinjava mi zadovoljstvo što smo našli mogućnost da razmotrimo aktuelna pitanja evropske bezbednosti. Imamo veliku zajedničku istoriju, mnogo smo toga zajedno propatili. Želeli bismo da razgovaramo o rokovima pripreme sporazuma o vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji. To su dva sporazuma, – rekao je Šojgu srpskom kolegi. – Nadam se da ćemo već ove godine moći da ih potpišemo“.

Sa svoje strane Aleksandar Vučić je zahvalio ruskom ministru za dobar prijem, „za to što je izdvojio vreme za srpsku delegaciju“. „Srbija je zainteresovana za što veći razvoj odnosa sa Ruskom Federacijom. Spremni smo da razgovaramo na različite teme, pa i za sporazum o vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji“, – rekao je srpski ministar.

Poslednji sporazum predviđa tačku o zaštiti intelektualne sopstvenosti, dodao je Vučić. „Želimo takođe da govorimo o tome šta bismo mogli da kupimo od vojne tehnike. Za nas je to od velikog političkog značaja. Spremni smo da sve učinimo da ojačamo naše ratno vazduhoplovstvo i protivraketni štit. Spremni smo da razvijamo saradnju u oblasti vojnog obrazovanja i vojne medicine“, – rekao je Vučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *