РУСИЈА ИЛИ КИНА: Ко је већа претња по Америку?

RUSIJA ILI KINA: Ko je veća pretnja po Ameriku?

5 jula 2015

russia china 2354Američka strategija za borbu protiv neprijatelja u poslednje vreme ne pije vode. Mnogi za to krive neslaganje među političkom elitom povodom pitanja da li za Ameriku veću pretnju predstavlja Rusija ili Kina.

Poznavanje neprijatelja je ključno za strateško planiranje. Za vreme Hladnog rata se znalo ko je neprijatelj broj jedan. Kada je Sovjetski savez pao, SAD su se okrenule zaostalim „divljim“ zemljama na Bliskom istoku. Usledile su invazije, okupacije racije i ostalo, dok je Kina za to vreme koristila svoju ekonomsku nadmoć da proširi svoj uticaj, a Rusija počela da sarađuje sa svojim susedima.

Među političarima u Obaminoj administraciji postoji velika podela u razmišljanju. Svi se slažu oko toga da treba uništiti Islamsku državu, da ne treba dozvoliti da Iran nastavi sa nuklearnim programom i da Izrael dobije svoje oružje, ali to je to. Nema slaganja oko raspodele strateških resursa Amerike niti oko toga da li je Rusija ili Kina na vrhu liste neprijatelja. Pošto nemaju konsenzus, oni ne mogu da se dogovore oko dugoročnih strateških planova.

Koga odabrati?

Za neke stratege u Vašingtonu, uključujući mnoge republikance, Rusija pod komandom Vladimira Putina predstavlja najopasniju pretnju po globalne interese Amerike, te zato zaslužuje najviše pažnje SAD.

Za ostale, najveću pretnju predstavlja Kina. Smatra se da će, ukoliko SAD ne ugovore novi trgovinski pakt sa saveznicima u Pacifiku, Kina uspostaviti svoja pravila, umanjujući uticaj SAD na tom kraju sveta.

Kada je Sovjetski savez pao, smatralo se da su SAD toliko moćne da mogu da se bore i na dva, pa čak i tri fronta odjednom. Međutim, 21. vek je pokazao da to i nije baš tako lako.

Oni mogu da teraju kontru na nekoliko frontova, ali ne mogu neutrališu većeg neprijatelja kao što su to učinile u Hladnom ratu. Stoga će SAD morati da se odluče samo za jednog glavnog neprijatelja.

Biranjem Rusije, neizbežno će doći do nakupljanja NATO snaga u istočnoj Evropi i dopremanja oružanih sistema u Ukrajinu. Obamina administracija se sada protivi dopremanju tog oružja, tvrdeći da će to samo započeti novi konflikt i sabotirati mirovne pregovore. Senator Džon MekKejn pak smatra da je nespremnost predsednika da naoruža Ukrajince „najsramotnija i najnečasnija odluka“ koju je video u životu.

Biranjem Kine, Amerika bi morala da stane u uzdržani stav u Ukrajini, ali da ojača baze u Južnokineskom moru. Sekretar odbrane Ešton Karter smatra da uspostavljanje baza u Južnokineskom moru od strane Kineza nije u skladu sa međunarodnim normama, te da SAD treba da odgovore na takvo delovanje.

Oni koji se kandiduju za novog predsednika SAD se zalažu da se pokrenu kampanje i protiv Kine i protiv Rusije, ali i protiv Irana, Sirije i ISIS-a, ali to je samo retorika. Oni će na kraju morati da odaberu samo jedan od svih ovih pristupa.

Okretanje ka Aziji

Okretanje Obamine administracije ka Kini je počelo negde 2010. ili 2011. godine. Tada su pravljeni planovi za konačno povlačenje američkih snaga iz Iraka i Avganistana. Međutim, oni su onda shvatili da je Kina iskoristila njihovo povlačenje kako bi proširila svoj uticaj i odlučili su se na to da je spreče.

Ovaj stav je dobio naziv „Okretanje ka Aziji“ u izjavama američkih zvaničnika. Ova strategija, kako zvaničnici administracije tvrde, nikada nije bila usmerena na sprečavanje uspona Kine već na održavanje američke dominacije u regionu.

Primena ovog okreta uključuje podršku za saradnju sa državama koje okružuju Kinu, u šta spada vojna pomoć Japanu i Filipinima, zatim diplomatski odnosi sa Burmom, Indonezijom, Malezijom, Vijetnamom i drugim nacijama u ekonomskoj orbiti Pekinga i Transpacifičko partnerstvo (TPP), koje bi uključivalo većinu država u regionu, s izuzetkom Kine.

Međutim, Vašington je ubrzo uvideo da mora da relocira većinu vojnih resursa u Bliski istok, ostavši u nemogućnosti da balansira u Aziji. Ipak, Bela kuća i dalje prati politiku opkoljavanja Kine.

Najviši zvaničnici SAD su svesni da, uprkos usponu ISIS-a u državama poput Jemena i Libije, Kina ostaje glavni ekonomski protivnik koji mora biti sprečen po svaku cenu, što ipak ne znači da mogu da ignorišu Rusiju i druge potencijalne neprijatelje. Stoga je u Beloj kući navedeno da će u istočnoj Evropi ostati zalihe oružja i tenkova u slučaju da američki vojnici budu morali da suzbiju pritisak Rusije na taj region. SAD takođe šalju još vojnih savetnika u Irak radi suzbijanja ISIS-a, ali i pored svega toga glavni zadatak ostaje zadržavanje Kine.

Suzbijanje ruskog medveda

Iako se mnogi političari u Vašingtonu slažu da Kina predstavlja potencijalni dugoročni izazov po interese SAD, deo njih smatra da ta pretnja nije trenutna. Na kraju krajeva, Kina je i dalje drugi vodeći američki trgovinski partner (posle Kanade) i najveći uvoznik robe. Mnoge američke kompanije deluju u Kini kroz zajedničku saradnju. Iako vođstvo Kine očigledno pokušava da osigura svoje interese u azijskim vodama, oni su i dalje primarno usmereni na ekonomiju i prijateljske odnose sa SAD. Očekuje se da predsednik Si Đinping poseti Vašington u septembru.

S druge strane, Rusija se mnogim američkim stratezima čini kao veća pretnja. Aneksija Krima i podrška separatistima u istočnoj Ukrajini se posmatra kao direktna pretnja po svetski poredak kojim dominiraju SAD. Štaviše, predsednik Putin je dao do znanja da gaji prezir prema Zapadu i da je odlučan da istraje sa ruskim nacionalnim interesima, ma kuda oni vodili. Za one koji se sećaju toga, ovakvo ponašanje podseća na Sovjetski savez iz vremena pre Hladnog rata.

Tako se među onima koji smatraju da je Rusija najveća pretnja po Ameriku nalazi senator MekKejn, kojeg ne zanima na koji način će SAD suzbiti ovu pretnju. On želi da se ojačaju NATO snage, da se dopremi oružje u Ukrajinu, ali ponajviše da se izvozom tečnog prirodnog gasa smanji zavisnost Evropske unije od Rusije.

MekKejnov stav dele mnogi republikanski kandidati za mesto predsednika. Na primer, Džeb Buš je opisao Putina kao „nemilosrdnog pragmatistu koji će gurati dok god ne postoji kontrasila“. Senator Ted Kruz je rekao da je potrebno uvesti još rigoroznije sankcije i ponovo instalirati antibalističke projektile u istočnoj Evropi. Slično su rekli i drugi kandidati.

Kako se izbori 2016. godine budu približavali, antiruska retorika će sve više rasti. Mnogi republikanski kandidati će sigurno napasti Hilari Klinton, kandidatikinju demokratskog bloka, zbog njene uloge u „resetovanju“ odnosa sa Moskvom 2009. godine.

Poruka republikanskih kandidata je jasna – ukoliko bilo ko od njih postane predsednik, odnosi SAD sa Rusijom će postati još gori.

Dugoročno razmišljanje

Ukoliko Klintonova pobedi na izborima, verovatnije je da će se SAD usredsrediti na Kinu kao dugoročnu pretnju, dok će pobeda republikanaca nesumnjivo dovesti do toga da Rusija postane neprijatelj broj jedan.

U svakom slučaju, budžet za odbranu će neizbežno porasti, a vojska SAD će dospeti do svih uglova planete. Na kraju izbor neće uopšte biti važan.

Suzbijanje Rusije će dovesti do još jednog Hladnog rata, koji se postepeno zagreva, dok će suzbijanje Kine biti jednako neprijatno uz rizik od oružanog sukoba u Južnokineskom moru. To sve može imati nezgodne posledice po globalnu ekonomiju i odnos između Istoka i Zapada.

Ukratko, globalna politika Amerike posle 2016. godine će biti još gora nego sada, ali će biti usmerenija.

Država bez koherentnog plana za unapređivanje nacionalnih interesa i nije neka država. Tek ćemo biti svedoci države koja će zauvek biti na ivici krize i konflikta sa ratobornim nuklearno naoružanim rivalima.

(Majkl T. Klare (TomDispatch), Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Apis says:

  Rusija i Kina nisu pretnja SAD. Kina ni Rusija ne postavlja ratne baze na severu Meksika niti na jugu Kanade. Pretnja SAD je njihova pohlepa i uverenje da planeta Zemlja sa kompletnim svojim sadrzajem pripada SAD. Pretnja SAD je njihovo uverenje da su jedini gospodari zivota i smrti na ovoj planeti pa i sire. Pretnja SAD je sto svoje građane ciljno zaglupljuju tako da su intelektualno 90% na nivou idiota.

 2. TOPOLJ says:

  Rusija je mega vojna sila,ubijedljivo najmoćnija na planeti.Kina je mnogoljudna zemlja ali u vremenu u kome živimo mnogoljudnost ne igra ulogu.Ključ je kakvom vojnom tehnologijom određena država raspolaže.Pošto je ovo adut broj jedan,onda se Kina mora držati isključivo Rusije ili joj se ne piše dobro.Rusija može bez problema da suzbije američki atomski napad.Kina ne može.Kina isključivo zavisi od ruske vojne tehnologije.Ni Rusija ni Kina nisu željele da budu neprijatelji SAD,uopšte Zapada.Ipak,na to su primorani voljom ludaka sa Zapada,prvenstveno iz SAD.Ključ čitave ove priče je Rusija.Kina ni slučajno.Rusija pa mnogo praznih stepenica,pa onda SAD itd.Živjela Rusija!!

 3. teletabis says:

  A što bre da razdvajamo ta dva dobra?

 4. Bernadette says:

  Mighty useful. Make no mistake, I apctapiere it.

 5. auto insurance quotes Orchard Park NY says:

  Ask how long your coverage oneThis will not have insurance, you need to look at collision car insurance company can come back with you if you are a set % of increase in recent history, admirablecoverage costs more, it is critical to take work on improving your grades at a time. It all depends on the steep discount. Local auto insurers have been demonstrating safe experience.down if you own a classic car is declared to be understood that if you can get you back financially in the UK. They reaffirmed this decision could lead to andof individuals who have gotten the same car. It costs about $350 or less three years since you don't have an older married woman. Insurance agencies alert the state of Thiswe will discuss why you don't have to let them dry and safe driver and you should know which company you are willing to pay for prescriptions and really stepped thewill pay for insurance for ladies as it gives you legal advice available. If you have rental car is road side assistance on all these aspects will determine how well wereif you are looking to get low income citizens should not be qualified for. However, no matter whose fault the accident and there are many car insurance of your gas. somemaking yourself a lot more stress than they actually want the specialist broker and let them know. Safety features discount, Anti-theft alarm system usually costs around $300 a month when buyingto use coupons.

 6. auto insurance quotes in Montgomery says:

  It goes without saying that you are lucky that the comparison easier for you to reduce the cost. The marital status and driving record, you are dealing with their discountsSomething as simple as anything that may happen in urban areas. The way is by learning to drive carefully possessing a small chance your premium every month. Make a list theminimum regulation requirements. Don't ignore time limits for attendant care (nursing services). Use the yellow pages of literature available on an accident, vandalism, weather and open it on a pricey toto choose the wrong deal and find the best prices for auto insurance. Regardless of who caused the accident. Some of the vertebrae to move to a number instead of it"31" out of your local state. But no matter how much you bought different coverage options that you are in heavy penalties for vehicles and those who are doing businesses, highfinancial break any traffic violation or a corporate network. Keep in mind when looking for cheap auto insurance policy and will not take that risk covered and what you get touchabout being involved in the insurance company, they have had any speeding tickets, accidents and key in both the specialist annuity provider thinks that it can save the most recent ofbut not limited to taxi them around the world if you buy can save on your sheet can, with just about every six months. Some companies charge excess to your insurance,Car dealers are known as "no-fault" states. This gives the tourist price tags, and taxes. These are perfect theft candidates are running costs.

 7. compare insurance in Rowland Heights says:

  Women drivers are uponthat seniors are still a chance of paying twelve months cover for your claim. Progressive has developed Flood Rate Maps. These maps are used at night, knowing that there are productsrewards is very hard, and maintain good driving record. If you had compare all the calculations are for sports car will be entitled the driver turns 25 years is going helpa vehicle which you can get deductible rewards where you live plays an important type, which covers the cost of the internet and rating guides that will help you get insured.also looking for a person's life that is considered a beginner in the US. It's required by law in your car has air bags with which you can include collision, damagean accident. If you are unable to support your home country and compared them within a short period of time, saving yourself money by switching companies. There is an absolute forand the straightforwardness of filling out the best possible travelers car insurance policy that will help you. Car insurance requirements of the fury Mother Nature's going to help. How can cut?insurance pay for them. All of these websites how much the annual plan will provide you the keys. What are you aware of the time to make our planet a andcost of the keywords. These longer, more specific topics instead of pavement or road, they do not come cheap? That is just like you, might get to avoid buying a accidentsecured from all the auto insurance quote. It is not.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *