„РУСИЈА ИМА КЕЦА У РУКАВУ“ Европска унија ће на крају ипак морати да подвије реп

„RUSIJA IMA KECA U RUKAVU“ Evropska unija će na kraju ipak morati da podvije rep

8 aprila 2021

Uspeh ruske vakcine protiv virusa korona novi je politički „kec iz rukava“ Moskve u odnosima sa Evropskom unijom, smatra novinar švedskog lista „Geteborg-Posten“ Jan Heglund.

Prema njegovim rečima, problemi sa vakcinacijom u evropskim zemljama s jedne strane i objektivni uspeh ruske vakcine „Sputnjik ve“(Sputnik V) s druge strane mogli bi da podstaknu lidere u Briselu da delimično promene svoju politiku prema Moskvi.„U Evropi se uočava politički očaj zbog kašnjenja u isporukama vakcina i raspodele među zemljama usled rasta broja obolelih. Sve se više i više država okreće ka istoku, ka bezbednim vakcinama, koje imaju široku primenu, ali još ih nije odobrila Evropska agencija za lekove“, naveo je novinar.

Kao jedan od argumenata Heglund je naveo stav nemačke kancelarke Angele Merkel koja je u više navrata izjavljivala da je spremna da nabavi vakcinu „Sputnjik Ve“ nakon njene registracije u EU.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u martu izjavio da je celokupna infrastruktura odnosa sa Evropskom unijom uništena je jednostranim postupcima Brisela i da zato Moskva sada nema odnose sa tom organizacijom.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina trenutno prolazi proceduru postepene ekspertize u evropskom regulatoru za lekove EMA. Ta procedura prethodi formalnom zahtevu EMA za registraciju vakcine na tržištu EU.

Šef odeljenja za strategiju vakcinacije EMA Marko Kavaleri krajem marta je izjavio da će agencija u aprilu poslati u Rusiju grupu stručnjaka kako bi proverili klinička ispitivanja i proizvodnju „Sputnjika Ve“.

KOMENTARI3 komentara

 1. doktrina soka says:

  NEMORA U RUSIJU,,,,MOGU I U SRBIJU ....SVE NUS POJAVE IMA KOD NAS REGISTROVANE....ZA SVE VAKCINE KOJE POSTOJE NA SVETU...

 2. Rista says:

  Pa još sam malo verovao u neku "paniku" pre par meseci, mada ne baš sa nekim ubeđenjem da je to istina, ali sada je već panično preterano sa panikom i očigledno je da nema ama baš nikakve panike ni žurbe. Nema nigde na Svetu panike zbog vakcine i ni jedan narod na svetu ne trči da se vakciniše. Čak ni Ruski, Kineski još manje a Amerikanci polako zaboravljaju na pandemiju. Još ih samo Gebels obaveštenja i brzinski donet Zakon drže ispod maski a čim se malo udalje od Gebelsa, nigde maski. Panično rade samo Gebels panični mediji i mašinerije da se vakcinisanje protiv korone uvede kao i disanje. Ne vidim ni kako su "neke" evropske države u panici ali ipak sve strpljivo čekaju neku tamo dozvolu da nabave vakcine, a dozvola nikako ne stiže. Panika bi bilo sledeće. Pojavila se smrtonosna bolest i vlade sa svojim narodima nabavljaju vakcine nepitajući za cene i dozvole jer je zaraza smrtonosna. Ali nema smrtonosnosti, osim u medijima, narodi uopšte ne paniče, osim ponekog Srbe, države se ne trude ni da naprave neke panične lekove, niti da ih panično brzo nabave a još manje da ih pod hitno daju svojim narodima. Panika znači daj šta daš, pa ako se spasem, dobro je a ako ne...svejedno bih umro. Prema tome, ja tu paniku uopšte ne vidim i ne idem da piškim od straha. Panika zbog korone uopšte ne postoji. Postoji u medijima kao što i pandemija postoji u medijima i nigde više. Već je sasvim jasno da pandemija korone nije uopšte planirana da bude pandemija i nije ni bila, ali posledice jesu stvarne. Nema mrtvih, oni su izmišljeni, nema panike ali ima drugih stvari o kojima je teško sada nešto preciznije reći osim da su poslovi po malim državama zatvoreni ili bar su bili, uništili su ionako slabe ekonomije malih država, odvojili su gornji svet od donjeg sveta i više donji nemaju direktan kontakt sa gornjim, prešlo se debelo na internet poslovanje, ukinuti su mnogi poslovi preko noći...Kažem, još nije baš vidnjivo zašta sve je izolaciona pandemija odglumljena.

  • milanm says:

   Rista logičan :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *