RUSIJA IMA ODGOVOR: Ruski MasterCard zvaće se „PRO100” i pojaviće se do kraja leta

RUSIJA IMA ODGOVOR: Ruski MasterCard zvaće se „PRO100” i pojaviće se do kraja leta

1 aprila 2014

pro_100_123Američke sankcije protiv Rusije, u koje je Vašington „upregnuo” i platne sisteme Visa i MasterCard, naterao je zvaničnu Moskvu da punim gasom krene u formiranje sopstvene takve strukture.

I, već je postalo jasno da će stvorena na bazi Univerzalne elektronske kartice i da će cela operacija potrajati, kako je rekao German Gref, predsednik najveće nacionalne banke (Sberbanke) Vladimiru Putinu, oko pola godine.

Gref je šefu države predočio da je o ruskom platnom sistemu već razgovarano u Centralnoj banci Rusije i da je jasno da će njegovo uvođenje iziskivati promenu u celom nizu zakona.

„Svoj platni sistem – nacionalni i nezavisni – imaćemo sigurno do kraja leta. Najvažnije je da bude rešen problem zakonske regulative, a sve ostalo je tehnički posao” – rekao je Gref.

Univerzalna elektronska kartica trenutno je pod kontrolom Sberbanke, ali je Gref obećao Putinu da će ona postepeno postati samostalni privredni i finansijski subjekat i samostalna kompanija čiji osnivači će moći da postanu i druge banke koje to požele.

„Nova kompanija neće biti pod kontrolom ni jedne posebne banke jer će opsluživati sve bankarske transakcije, sva plaćanja karticama. Sa drugim domaćim bankama već radimo na formiranju takozvanog lokalnog hostinga koji podrazumeva da će sve naše banke između sebe uvezati platne sisteme. A tada ćemo moći da sa takvim plaćanjima operišemo unutar Rusije potpuno samostalno” – naglasio je Gref.

On je šefu države istovremeno predočio da je za novi platni sistem već formiran procesing-centar, da je napravljen ruski čip (proizvodi ga kompanija Sitronics) koji je već sertifikovan i da su napravljeni „svi standardi koji su spojivi sa međunarodnim platnim sistemima”.

Prema Grefovim rečima, komercijalni naziv ruskog platnog sistema biće „PRO100”, što se i na ruskom čita kao „Prosto”. Njegovu upotrebu, kako je rekao, i ubrzaće i olakšaće to što će koristiti tehnologiju M/Chip koju je razradio MasterCard pa banke neće morati da kupuju novu opremu.

Putin je ceo plan podržao.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vera Nastasovic says:

    Bravo za Rusiju, tako se radi! Sad će Master Card i Visa da izgube milione u prihodima od ruskih transakcija pa neka im to nadoknadi Obama.

  2. velimir says:

    ŽIVELA RUSIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *