Русија испоручила Сирији системе “Панцир-С1″ за обарање НАТО авиона

Rusija isporučila Siriji sisteme “Pancir-S1″ za obaranje NATO aviona

14 septembra 2015

1304325139_57982272_bc40c6404cd0Rusija je u petak pozvala SAD na vojnu saradnju kako ne bi došlo do „nenamernih posledica“, pošto će Rusija sprovoditi pomorske vežbe nedaleko od obale Sirije.

Istovremeno, američki zvaničnici smatraju da Moskva prikuplja snage kako bi zaštitila predsednika Bašara el Asada.

SAD koriste sirijski vazdušni prostor za kampanju protiv Islamske države, a rusko prisustvo povećava šanse da će ove dve supersile da se susretnu na bojnom polju.

I Moskva i Vašington tvrde da je njihov neprijatelj Islamska država, čiji borci drže pod kontrolom veći deo Sirije i Iraka. Ipak, Rusija podržava vladu Asada, dok SAD žele da je uklone tvrdeći da ona samo pogoršava situaciju.

Američki zvaničnici ovih dana navode da se uočava veći broj ruskih snaga i ruske opreme.

Predsednik SAD, Barak Obama, rekao je da to neće promeniti američku strategiju prema borcima Islamske države, koja podrazumeva vazdušne napade u Siriji, ali da će poručiti Rusiji da je njena strategija osuđena na propast i da nije vredna rizika.

U najnovijim izveštajima se navodi da Moskva šalje napredne SA-22 antiavionske projektile u Siriju. Sistemom bi upravljala ruska, a ne sirijska vojska, naveli su zvaničnici.

Američki zvaničnici su takođe rekli da veruju da se oko 200 članova ruskih marinaca nalazi u avio-bazi blizu grada Latakija u Siriji i da se njihov broj povećao proteklih dana.

Smatra se da ove snage pripremaju avio-bazu za upotrebu.

Libanski izvori navode da je bar nekoliko ruskih vojnika uključeno u borbene operacije s ciljem podrške Asadovih snaga. Moskva nije komentarisala ove navode.

Obama je rekao da Rusija treba da počne da koristi diplomatiju, a ne silu u suočavanju sa borcima Islamske države.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, rekao je na novinskoj konferenciji u Moskvi da Rusija šalje opremu koja će pomoći Asadu da se izbori sa Islamskom državom. On je rekao da ruski vojnici u Siriji kao glavni cilj imaju da nauče sirijske vojnike kako da koriste opremu koju su dobili.

Ruske pomorske vežbe u istočnom Mediteranu su već dugo planirane i u skladu su sa međunarodnim zakonom, rekao je on. Sirijska vlada je odobrila vežbe koje će se održati nedaleko od obale Sirije od 8. septembra do 7. oktobra.

Lavrov je iskritikovao Vašington što su direktne vojne komunikacije između Rusije i NATO-a odsečene nakon krize u Ukrajini prošle godine. On je dodao da su te komunikacije „važne za izbegavanje neželjenih i nenamernih incidenata“.

Američki zvaničnici tvrde da nemaju pojma kakve namere Moskva ima po pitanju Sirije. Smatra se da Moskva, koja je saveznik Damaska još od vremena Hladnog rata, kao strateški cilj ima odbranu svoje jedine mediteranske pomorske baze koja se nalazi u gradu Tartus na obali Sirije.

U ratu u Siriji je do sada stradalo 250.000 ljudi, a skoro polovina od 23 miliona Sirijaca je napustila svoje domove. Mnogi od njih su otputovali u evropske države, stvarajući izbegličku krizu.

Zapadni zvaničnici kažu da je slanje antiavionskih projektila poput SA-22 (u Rusiji poznatih kao Pancir-S1) potvrda da pomaganje sirijskim vojnicima nije jedini cilj Rusije, pošto borci Islamske države i drugi pobunjenici ne poseduju avione.

Navodi se da ovo nije prvi put da je Moskva Siriji poslala SA-22 sisteme i da su oni već bili poslati 2013. godine, ali da su ovoga puta napredniji.

Francuski ministar spoljnih poslova, Loren Fabijus, rekao je da je prerano da se zaključi koji su motivi Rusije u Siriji, ali i da „dolivanje ulja na vatru“ neće pomoći u razrešenju konflikta.

Diplomate u Moskvi su zadovoljne što Zapad veruje da Rusija nagomilava vojsku u Siriji, pošto računaju na to da će im to dati pogodnosti u mirovnim pregovorima.

Zapadne i arapske države podržavaju zahteve sirijske opozicije po kojima Asad mora da napusti vlast bez pogovora. Asad odbija da to učini i svi diplomatski napori do sada su pali u vodu.

Međutim, Velika Britanija je nedavno izjavila da će prihvatiti da Asad ostane na svom položaju određeno vreme, ako pomogne da se razreši konflikt.

Francuska je u ponedeljak izjavila da on mora napustiti vlast „kad-tad“. Austrija tvrdi da Asad treba da učestvuje u borbi protiv Islamske države, dok Španija tvrdi da su potrebni pregovori s njim kako bi se okončao rat.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pivljanin says:

    Da li se to Obama pravi blesav kada savetuje Ruse da "Rusija treba da počne da koristi diplomatiju, a ne silu u suočavanju sa borcima Islamske države." Valjda misli da jedino Amerikanci imaju (gde god zele i smatraju da je potrebno) pravo da koriste silu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *