Русија испред обала Сирије поставила десет ратних бродова и две подморнице

Rusija ispred obala Sirije postavila deset ratnih brodova i dve podmornice

29 avgusta 2018

VELIKA geopolitička i vojna igra oko Sirije ponovo se zapliće i zaoštrava.

Moskva je ponovo upozorila da Amerikanci i Britanci preko svojih „džepnih terorista“ u sirijskoj provinciji Idlib spremaju provokaciju protiv legalne vlasti u Damasku sa upotrebom bojnog otrova i inscenacijom sa brojnim „civilnim žrtvama“.Dobro obavešteni turski dnevni list Hurriyet objavio je da ta provokacija ne treba da posluži samo kao izgovor za novo američko-britansko-francusko raketiranje Sirije, nego i za proglašavanje neba iznad celog severoistoka te zemlje za zonu zabranjenu za letove.

Isti list navodi da su Amerikanci već počeli da instaliraju radare oko sirijskog grada Kobani (koji je pod kontrolom Kurda koji su pod američkom kontrolom) i vojne baze SAD u Siriji od grada Eš-Šadadi, na jugu provincije Haseke.

Hurriyet tvrdi da će Amerikanci pokušati da zatvore sirijsko nebo istočno od linije Manbidž-Deir-ez-Zor.

Libanski analitičar Nidal Sabi, koji se smatra odličnim znalcem Sirije i Bliskog Istoka, smatra da će Vašington pokušati da za sirijske i ruske avione zatvori vazdušni prostor nad celim severom Sirije.

Međutim, u Moskvi ne sede skrštenih ruku.

Zamenik ministra inostranih poslova RF, Sergej Rjabkov, upozorio je da a se ne samo sprema provokacija sa upotrebom bojnog otrova na bazi hlora, nego i da je njena izvedba poverena sirijskoj Al Kaidi – Džebhat an-Nusra.

Osim ovoga, Rusija je napravila svoju dosad najveću koncentraciju ratnih brodova u istočnom Mediteranu – ispred obala Sirije.

U tu zonu su 27. avgusta stigle dve moderne fregate iz sastava njene Crnomorske ratne flote – „Admiral Grigorovič“ i „Admiral Esen“.

Sa njima ih je sada deset i bezmalo svi su naoružani rstarećim raketama „Kalibar“.

Plus, ispod njih su dve moderne ruske podmornice, a oko njih tri pomoćna broda i jedan tanker.

Pored poemnutih fregata, u „sirijskoj eskadri“ još su: raketna krstarica „Maršal Ustinov“, veliki protivpodmornički broj „Severomorsk“, patrolni brod „Pitljivij“, fregata „Admiral Makarov“, mali raketni brodovi velike udarne moći „Grad Svijažsk“, „Veliki Ustjug“ i «Višnjij Voločok“ i dizel-električne podmornice B-268 „Veliki Novgorod“ i B-271 „Kolpino“.

„Maršal Ustinov“ je opremljen moćnim protivbrodskim raketnim sistemom „Vulkan“, a „Kalibre“ ima osam od seset ruskih brodova u istočnom mediteranu.

Ruski brodovi su u sirijskim teritorijalnim vodama. Po odobrenju sairijske vlade.

Ovoj grupaciji se narednih dana mogu pridružiti još neki ruski brodovi

Svi oni će direktno ili indirektno učestvovati u operaciji operacije sirijske armije protiv „terorističke enklave“ Idlib.

Ruski brodovi će američkim (natovskim) brodovima onemogućiti približavanje Idlibu, a krstareće rakete „Kalibar“ će tući po ciljevima koje „obeleže“ ruski i sirijski vojni obaveštajci.

Bivši komandant ruske Baltičke ratne flote – admiral Vladimir Valudev – ukazao je da će „sirijska eksadra“ štititi sirijske trupe uključene u operaciju oslobađanja Idliba od američko-britanksih udara iz Mediterana.

Valuev smatra da nije isključeno da će ruski brodovi učestvovati u preretanju „Tomahavka“ lansiranih na Siriju.

Nebenzja u ime Rusije pozvao teroriste i pobunjenike u Idlibu da polože oružje

STALNI predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja odbacio je kategorički zapadne tvrdnje da Sirija i dalje raspolaže hemijskim oružjem.

Istovremeno je apelovao na voše terorista i pobunjenika u provinciji Idlib da polože oružje i tako izbegnu i vlastitu pogibiju i stradanja civila.

Nebenzja naglasio da je status kvo – da cela jedna provincija ostane pod kontrolom terorista – neprihvatljiv za zvanični Damask i da će zato uslediti vojna operacija čiji će cilj biti oslobađanje Idliba.

KOMENTARI3 komentara

  1. Deda Micko says:

    Rusi samo cvile i kukaju, Ameri i Jevreji rokaju. Ogromna je to razlika.

  2. M says:

    Još ima vremena,nek i Rusi upozore da se sprema i kemijski napad iz Saudi-Arabije na Jemen,i da će oni to spriječiti ili kazniti,i pridružiti se tako USA-Izrael-Zapadnoj koaliciji u zajedničkoj demokratskoj borbi protiv kemijskog oružja!I neka onda stanu iza toga.Istočno-azijske velike vojne vježbe su spremne,Kinezi neće propustiti tu priliku,Iran jedva čeka,a USA-Izrael-Zapad je prebahat i prebogat da bi odustao cijeli ali možda se ipak otrijezne od ovakvog Velikog početnog scenarija i odustanu od direktnog sukoba!

  3. Miraš says:

    Istovremeno snage SAA značajno su skoncentrisane na jugu provincije Idlib i samo očekuju naredjenje za početak velike vojne operacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *