Rusija ispred SAD i po pismenosti i po poznavanju matematike i kompjutera

Rusija ispred SAD i po pismenosti i po poznavanju matematike i kompjutera

10 oktobra 2013

knjigeRusi su značajno pretekli građane SAD, Velike Britanije, Francuske, Kanade i još nekoliko razvijenih zemalja po nivou pismenosti stanovništva u čitanju, kao i u poznavanju matematike, ali prilično zaostaju po nivou vladanja kompjuterom i informaciono-komunikacionim tehnologijama, saopštili su stručnjaci moskovske Visoke škole za ekonomiju, predstavljajući rezultate međunarodnog istraživanja Programme for the International Assessment of Adult Competencies (PIAAC), u kojem je Rusija učestvovala prvi put.

Istaživanje se sprovodi od 2007. godine, navodi list „Vedomosti”. Ovaj put je u PIAAC učestvovalo više od 157.000 anketiranih iz 24 zemlje-članice i zemlje-partnera Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OEEC). U Ruskoj Federaciji istraživači su anketirali više od 5.000 građana uzrasta od 16 do 65 godina iz više od 90 naseljenih mesta u 25 pokrajina i oblasti zemlje.

Po pismenosti u oblasti čitanja ruski građani imaju bolje rezultate od proseka u zemljama-članicama OEEC (273 poena), tačnije 275 poena. Po tom pokazatelju najbolje je rangiran Japan (296), slede Finska (288) i Holandija (284).

Prosečan broj bodova iz matematike (270) ne razlikuje se previše od proseka u OEEC (269). U poznavanju matematike najbolji su Japanci, koji imaju 288 bodova. Na drugom mestu je Finska(282), a na trećem Belgija (280).

„Treći parametar izazvao je veliko interesovanje naših stručnjaka, jer do danas u velikom broju zemalja, uključujući Rusiju, značajan deo stanovništva nema iskustvo korišćenja kompjutera ili nedovoljno dobro vlada njime” — istakao je nacionalni koordinator PIAAC u RF Oleg Podoljski.

Prema rezultatima istraživanja, značajan deo građana Rusije, 48,5% građana od 16 do 65 godina, spada upravu u tu kategoriju. Kako je pokazalo testiranje, među odraslim građanima koji imaju minimalno znanje o kompjuterima, 40,5% nalazi se na donjem nivou na skali kompetencija.

Visok nivo kompjuterske stručnosti ima 25,9% građana Rusije. Pritom, kako ističu istraživači, po ovom pokazatelju ruski građani zaostaju od predstavnika zemalja OEEC. Najlošije rezultate imaju građani Španije, Italije i SAD.

Cilj istraživanja je proučavanje osnovnih kompetencija stanovništva i da se vidi koliko slobodno odrasli ljudi mogu da koriste, u poslu i svakodnevnom životu, kako tradicionalna, tako i savremena socijalno-kulturna sredstava za dobijanje i prenos informacija — knjige, kompjutere i digitalne tehnologije.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *