Rusija isprobala do sad najsavremeniju balističku raketu

Rusija isprobala do sad najsavremeniju balističku raketu

10 juna 2013

SNN2902A_280_566822aRaketne jedinice strateške namene isprobale su na poligonu „Kapustin Jar“ u Astrahanskoj oblasti krajem minule nedelje prototip nove ruske interkontinentalne balističke rakete, koju su već nazvali „ubica PRO“ (protivraketne odbrane). Stručnjaci kažu da je ta raketa u početnoj fazi leta znatno brža od dosadašnjih najboljih ruskih projektila „jars“ i „topolj“, pa će biti nedostižna za američke presretače i moći će da „prošeta“ kroz bilo koju protivraketnu odbranu.

U Ministarsvu odbrane Rusije su izjavili da je let prototipa nove rakete bio uspešan i da su zadovoljni svim parametrima leta. Prvi let tog projektila bio je u septembru 2011. sa poligona Pleseck na severu Rusije, ali je bio neuspešan zbog kvara na prvom stepenu rakete koja je pala desetak kilometara od lansirne rampe. Drugo lansiranje nove rakete bilo je 23. maja 2012. i bilo je uspešno, da bi potom bila obavljena još dva lansiranja.

– Ni savremeni ni budući sistemi američke PRO neće moći da zadrže tu novu rusku raketu, koja može tačno da pogodi jabuku – rekao je potpredsednik vlade zadužen za vojnoindustrijski kompleks Dmitrij Rogozin, ne objašnjavajući u čemu je konstruktorska tajna.

Veterani ruske raketne tehnike govore da je glavni kvalitet nove rakete što je znatno brža od postojećih: konstruktori su pojačali motore i upotrebili novo gorivo.

Decembra prošle godine komandant raketnih jedinica general-pukovnik Sergej Karakajev je rekao da njihovi konstruktori sada rade paralelno na dva tipa balističkih raketa. Prvi tip bi trebalo da zameni stare sovjetske rakete „vojvoda“, svojevremeno proizvedene u Ukrajini. Zamena „vojvoda“ leteće na tečnom gorivu, a novu raketu – zamenu za „jars“ i „topolj“ pogoniće tvrdo gorivo. Upravo ta raketa biće pravljena sa novim tehničkim rešenjima „pete generacije“. Vojni ekspert Igor Korotčenko, urednik časopisa „Nacionalna odbrana“, kaže da je u „Kapustinom Jaru“ prošle nedelje lansirana raketa s tvrdim gorivom. Eksperti tvrde da su takvi projektili pouzdaniji i manje opasni za održavanje.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *