Rusija poziva Ameriku na takmičenje tenkova

Rusija poziva Ameriku na takmičenje tenkova

11 avgusta 2013

russian-tankMinistar odbrane Rusije general armije Sergej Šojgu izjavio je da tenkovski biatlon može prerasti u novi vojni sport.

Šojgu je istakao da će se već sledeće godine – pored tenkista iz Italije i Nemačke – u ovoj disciplini takmičiti i ekipe iz SAD.

„Pozvali smo američke kolege da učestvuju u takmičenju tenkovskog biatlona na teritoriji Rusije. Ministar odbrane SAD Hejgel prihvatio je naš poziv“ – izjavio je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, u spektaklu će sve posade učestvovati sa svojim tenkovima.

„Dalje ćemo činiti sve što je moguće da strane armije koriste na biatlonu naše tenkove“ – uz osmeh je dodao Šojgu.

Tenkovski biatlon se prvi put održava ove godine. U finalu – koje će se održati od 12. do 17. avgusta u Podmoskvolju – učestvovaće posade iz Rusije, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

„Nadam se da će ovo postati nova vrsta sporta koji će se zvati – tenkovski biatlon“ – rekao je Šojgu.

Inače, poligon za tenkovski bijetlon otvoren je 5. avgusta u podmoskovskom mestu Alabino.

„Za razliku od klasičnog bijetlona, posade na borbenim mašinama će gađati ciljeve koji imitiraju tenkove i leteće objekte koji nisko lete na distancama od 900 do 2200 kilometara“ – kaže pres sekretar Zapadnog vojnog okruga Oleg Kočetkov.

Tenkovski bijetlon predstavlja takmičenje u kojem posade moraju ispoljiti i pokazati svoje najbolje profesionalne navike takve kao što su usklađenost, umeće da u najkraćem roku pogode cilj i majstorstvo u vožnji tenka. Na ukupno prolazno vreme utiče ne samo brzina kojom se tenkovi kreću trasom i obavezni pogoci svih pet meta, već i čisto, bez kaznenih poena, savladavanje različitih prepreka.

Tokom tenkovskog bijetlona svaki tenk prelazi gotovo 20 km, pri tome puca iz svih vrsta oružja po metama koje se pojavljuju iz različitih pravaca i udaljenosti.

Na ovim distamcama tenk prolazi više puta preko plićaka, pregrada, brazdi, brzinske deonice i mesta na kojima mora da pretiče. Za sve vreme trajanja bijetnola posada se nalazi u borbenom položaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *