РУСИЈА ИЗДАЛА САОПШТЕЊЕ: Ево ко стоји иза хаоса у Македонији!

RUSIJA IZDALA SAOPŠTENJE: Evo ko stoji iza haosa u Makedoniji!

29 aprila 2017

Ambasada SAD u Skoplju veoma brzo se oglasila i priznala izbor Džaferija. Pitanje je kako su mogli da znaju unapred da je procedura ispoštovana, a da komisija to nije prethodno utvrdila.

Talat Džaferi se oglasio sa izjavom da će biti posledica, ali da će sve „leći na svoje mesto“. Karl Bilt pozvao EU da uspostavi kontakt sa novim predsednikom Sobranja.

Novi „predsednik“ makedonskog Sobranja Talat Džaferi izjavio je da će „biti posledica“ zbog onoga što se protekle noći dešavalo u Skoplju, ali i da će stvari, kako je rekao, „leći na svoje mesto“.

Izjavu Džafarija prenose kosovski mediji koji na to dodaju da su Zoran Zaev i albanske stranke odbili da dođu na sastanak kod Đorđa Ivanova, predsednika Makedonije. Mediji sa Kosova navode i da je Karl Bilt, kopredsedavajući Evropskog saveta za međunarodne odnose, poručio da bi „EU trebalo da bude brza i odlučna u priznavanju i uspostavljanju kontakta sa novim predsedavajućim makedonske skupštine Džaferijem“.

Branko Đorđevski, politikolog iz Skoplja, za Sputnjik kaže da mu se čini da je sve „namešteno“, jer napominje da je malo više od slučajnosti da Džaferija izaberu na funkciju baš u trenutku kad znaju da su građani, koji dva meseca protestuju zbog „tiranske platforme“, u šetnji pored Sobranja.

„Sve ovo deluje da je veoma dobro koordinirano spolja. Ja bih čak rekao i da su oni unapred znali poteze Zaeva, jer američka ambasada se veoma brzo oglasila i priznala izbor Džaferija. Kako su oni mogli da znaju unapred da je procedura ispoštovana, a da komisija to nije prethodno utvrdila“, pita se  sagovornik Ruskog sputnika.

On kaže da odluka Zaeva i albanskih stranaka da ne dođu na sastanak kod Ivanova znači da se politička kriza produbljuje.

​„Poruka je da će politička konfrontacija otići dublje. Ne mislim da će biti sukoba građana i policije, ali ako smo očekivali da će politički lideri dati doprinos smirivanju situacije, očito je da to oni neće uraditi. Po mom mišljenju, situacija u Makedoniji ide na dva koloseka — prvi je da je ’nova‘ parlamentarna većina, ohrabrena porukama koje je dobila od međunarodne zajednice, to jest da će izbor Džafarija dobiti međunarodni legitimitet, što vodi davanju legitimiteta Zaevu za predsednika Vlade. VMRO-DPMNE se sa tim neće pomiriti, jer je procedura Džaferijevog izbora bila neustavna i njega je nemoguće prihvatiti. Sve to vodi do dvovlašća u Sobranju, ali i dvovlašća u nižim institucijama“, kaže on.

On kaže da je sada situacija takva da je u Makedoniji došlo do „makedonsko-makedonskog“ dok Albanci stoje po strani.

Kabinet makedonskog predsednika Đorđa Ivanova izdao je saopštenje da su neke od stranaka koje su pozvane danas na sastanak zatražile dodatno vreme radi koordinacije. Iz kabineta makedonskog predsednika saopšteno je i da Ivanov smatra da je neophodno da se održi sastanak lidera parlamentarnih stranaka, kako bi se za pronašla rešenja u skladu sa Ustavom, zakonima i poslovnikom o radu Skupštine.

Rusija: Makedonska opozicija pokušala da na silu preuzme vlast

Rusija je pozvala da se prekine spoljni pritisak na Makedoniju i da se dozvoli odgovornim političkim snagama u toj zemlji da same odlučuju o budućnosti, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako su podsetili u Moskvi, „opozicija koja je izgubila na parlamentarnim izborima faktički je pokušala da 27. aprila nasilno preuzme vlast u zemlji, birajući predsednika parlamenta uz grubo kršenje procedura“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Nakon toga su pristalice građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju upale u zgradu parlamenta u Skoplju u znak protesta protiv te odluke, zauzeli skupštinsku salu i napali poslanike.

„Zvanični predstavnici EU, nakon niza evropskih zemalja i SAD, odmah su čestitali novom ’predsedniku parlamenta‘, bivšem komandantu proalbanske tzv. ’Narodnooslobodilačke vojske‘. Tako munjevita koordinirana reakcija nesumnjivo svedoči da je događaj ranije planiran, uz prećutnu saglasnost ’spoljnih pokrovitelja‘ makedonske opozicije“, navelo je rusko ministarstvo.

„To ponovo potvrđuje da je glavni uzrok sadašnje unutarpolitičke krize u Makedoniji flagrantno mešanje u unutrašnje stvari ove zemlje. Vidi se beskrupulozna manipulacija voljom građana sa ciljem da se skine s ukloni legitimna vlast“, naglasilo je Ministarstvo inostranih poslova.

„U tim okolnostima, adekvatno rešenje može biti pronađeno samo kroz unutarmakedonski dijalog u skladu sa Ustavom i zakonom“, istaklo je rusko ministarstvo.

KOMENTARI6 komentara

 1. RHshit says:

  sve je isto ko i u Ukrajini, pa što onda tamo ne date savet da se „U tim okolnostima, adekvatno rešenje može biti pronađeno samo kroz unutarmakedonski (unutarukrajinski) dijalog u skladu sa Ustavom i zakonom“ ??? Ili čekate da i u Makedoniji krene rat ko i u Ukrajini???

 2. Miodrag says:

  "Tiranska deklaracija"je politički putokaz stvaranja velike Albanije,nazalost uz podršku Zapada,na čelu sa Amerikom. Prva faza je otimanje Kosova,druga faza-otimanje velikog dela Makedonije,a treća-dela Grcke. Tramp je rekao da ga "ne zanima Balkan",što znači da je prepustio to pitanje "dubinskoj vladi",odnosno strukturama bivše državne administracije koja i dalje vlada iz senke i koja je uveliko upletena u projekt nasilne albanizacije Balkana. Drugim rečima:Prepustio im je mogućnost da završe taj prljavi posao.

  • Milan says:

   Od A do Š, tačno.

 3. Trifun says:

  Mozemo se mi ljutiti na Rusiju koliko hocemo u vezi Crne Gore i Makedonije, ali oni nama nisu nista duzni. Naprotiv. Pa pogledajte taj veleizdajnicki olos u Beogradu sta radi.

 4. goran says:

  Ako nisu duzni, sto nam onda obecavaju Migove? Nama nisu duzni, a Vucicu kanda jesu? Lazovi more kao i Amerikanci. Trifune, progledaj, fanatizam zaslepljuje. I uci kineski, proslo je vreme Rusa i Amera.

  • Trifun says:

   Rusija i Kina su nepobjedive! SAD i NATO je porazen vojno i finansijski. Ovo sto gledamo je trzanje ranjene zvijeri, mogu oni jos da nanesu stetu ostatku svijata svojim izbezumljenim udaranjem slabijih od sebe ali oni su na svim nivoima porazeni od Kine i Rusije. Vojna saradnja Kine i Rusije se ucvrscava ubrzano zbog njihovih agresivnih nasrtaja, to je kao zakon spojenih posuda. Juce smo culi za isporuke S-400 u Kinu, Turska je takoder sklopila nacelan sporazum o tome, Turski tok je zamijenio Juzni, Sirija je u ofanzivi, Ukrajinski nacisti su pometeni, EU Rajh se raspada izlaskom najmocnije drzave bez koje se to Nemacko Carstvo ogolicuje na ono sto stvarno jeste = Nemacki EU Rajh u kojem su narodi i drzave sateliti liseni svake suverenosti a njihovi gradani pretvoreni u puko roblje Nemacke...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *