RUSIJA JAČA VAZDUHOPLOVSTVO: Sve jače snage za brzo reagovanje

RUSIJA JAČA VAZDUHOPLOVSTVO: Sve jače snage za brzo reagovanje

8 avgusta 2014

Su-37 RussiaSnage ruskog vojnog vazduhoplovstva trebalo bi da budu duplirane i tehnički potpuno obnovljene kako bi mogle da posluže kao okosnica snaga za brzo reagovanje.

To bi trebalo da se dogodi u narednih pet godina, izjavili su vojni eksperti ruskoj agenciji Itar Tass.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz vrha Generalštaba ruske vojske, ta agencija navodi da je rukovodstvo ruskog Ministarstva odbrane odobrilo ideju komandanta vazduhoplovnih snaga, general-pukovnika Vladimira Šamanova, da te snage budu gotovo dva puta veće nego sada i dostignu broj od 72.000 oficira i vojnika u narednih pet godina.

Padobranske trupe ruske armije udvostručiće broj oficira i vojnika u narednih pet godina i opremiće ih potpuno novim naoružanjem i ojačati ih kako bi one predstavljale okosnicu snaga za brzo reagovanje, potvrdilo je više vojnih izvora u Moskvi.

Prema navodima agencije Itar tass, padobranske trupe trebalo bi da broje 72.000 ljudi, a visokopozicionirani izvor u Generalštabu ruske armije rekao je da je Ministarstvo odbrane odobrilo pomenutu reformu na predlog zapovednika vazdušnih snaga general pukovnika Vladimira Šamanova.

Šamanov je prošle nedelje najavio da bi trebalo da budu proširene zone delovanja padobranaca izvan Rusije, koje će uz podršku avijacije i bespilotnih letelica biti osposobljeni za delovanje u dubini neprijateljske pozadine.

Član vojno industrijske komisije ruske vlade Mihail Remizov ocenio je da su planovi za udvostručavanje snage padobranskih trupa sasvim realni i relevantni u svetlu pretnji Rusiji zbog ukrajinske krize.

Eksperti smatraju da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rešen da ispravi greške svog prethodnika Anatolija Serđukova čija je namera bila da postojeće trupe u čijem je sastavu 35.000 padobranaca prepolovi.

Pre samo nekoliko godina koncept ruske odbrane pretpostavljao je da je era klasičnih ratova zauvek prošla , ali se iznenada ispostavilo da se Rusija nalazi pod pretnjom, što iziskuje jačanje padobranskih jedinica, objasnio je Remizov.

Zamenik komandanta NATO za Evropu, britanski general Adrian Bredšou, ocenio je nedavno da bi savezničke snage za brzo reagovanje u misiji odvraćanja Rusije trebalo da objedine kopnene i vazdušne snage, dok je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Rusija pripremiti simetričan odgovor.

O jačanju padobranskih jedinica u Moskvi su razmišljali pre dve godine, ali nisu doneli odluku da sa tim treba žuriti, dok je danas drugačije zbog nepovoljnog razvoja krize u Ukrajini, objasnio je general pukovnik Viktor Jesin.

On je naveo da padobranske snage imaju dvostruku ulogu, kao trupe za lokalnu borbu i kao okosnica mirovnih snaga, kao i da je odluka Ministarstva o jačanju padobranskih trupa blagovremena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *