Rusija je adut Srbije

Rusija je adut Srbije

25 juna 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

U diskusijama oko značaja datuma za pregovore sa Evropskom unijom, najčešće se kao jedan od ključnih argumenata mogla čuti tvrdnja da bi on omogućio privlačenje stranih investicija.

Međutim, kako smo se mogli uveriti pre nekoliko dana, čini se da je to priča samo za unutrašnju upotrebu pred građanima Srbije, zato što srpski privrednici kada odu u inostranstvo da bi nagovorili strane investitore da ulažu u Srbiju, tamo više ne pominju očekivani napredak u evrointegracijama kao razlog zbog čega bi stranci trebalo da grade fabrike u Srbiji, nego u prvi plan ističu pogodnosti bescarinskog režima sa Rusijom.

U poslednje vreme mogli smo više puta da čujemo takvu tvrdnju, a zadnja u nizu je došla iz usta predsednika Republike, koji je rekao da je «za Srbiju važno da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom jer to predstavlja poruku investitorima da je Srbija uređena zemlja, povoljna za ulaganja».

Slične poruke su izrečene i na raznim konferencijama, poput one da će eventualno dobijanje datuma za početak pregovora o priključenju Srbije Evropskoj uniji imati pozitivan uticaj na privlačenje investicija, mada se neće povećati suma koju Srbija dobija iz evropskih fondova.

Ali da tih investicija još uvek nema, pokazuje podatak da je u poslednjih godinu dana, u kojima je vlast činila sve da bi se dobio željeni datum, sve više opadao obim stranih investicija u Srbiju, umesto da raste. Radi se o tome da ove godine strane direktne investicije ni u najboljem slučaju neće premašiti milijardu evra, iako je to mnogo manje od onoga što je neophodno za održivi privredni rast.

Međutim, kada se u inostranstvu traže strani ulagači, onda se čini da neki drugi argumenti dobijaju prioritet. Naime, kada je pre nedelju dana u organizaciji Skupštine grada Jagodine u Italiju otputovala brojna delegacija od preko 100 članova, u kojoj su bili gradonačelnici i privrednici iz 12 gradova, sa ciljem da tamošnjim investitorima ponude srpsko tržište da bi se došlo do novih radnih mesta, kao glavni adut i razlog zašto bi Italijani trebalo da ulažu upravo u Srbiju – pomenuta je mogućnost izvoza u Rusiju bez carine, a ne pozitivni signali koje Srbija šalje svojim približavanjem Evropskoj uniji.Naime, kako su prilikom susreta sa italijanskim privrednicima istakli funkcioneri koji su predvodili srpsku delegaciju, glavne prednosti koje nudi srpsko tržište su – državne subvencije za nova radna mesta, besplatne lokacije sa uređenom infrastrukturom, i kao posebna pogodnost – bescarinski izvoz iz Srbije na područje Carinskog saveza koga čine Rusija, Belorusija i Kazahstan, odnosno izvoz na tržište koje ima oko 200 miliona potrošača sve veće platežne sposobnosti.

To znači, ako se strani investitori, konkretno u ovom slučaju italijanski, nakon ove posete srpske delegacije zaista odluče za ulaganje u Srbiju i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, najverovatnije će to biti zato što ih je privukla mogućnost da bez carine prodaju svoje proizvode na ogromnom ruskom tržištu.A datum? On se barem zasad ne sipa u traktore, kako to reče jednom prilikom jagodinski gradonačelnik.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *