РУСИЈА је победила НАТО у борби за Црно море!

RUSIJA je pobedila NATO u borbi za Crno more!

9 jula 2016

UKRAINE RUSSIA NAVYRusija će se u budućnosti češće suočavati s ulascima brodova NATO u Crno more s obzirom na povećano interesovanje alijanse za taj region, smatraju stručnjaci američke vojno-analitičke kompanije Stratfor.

Prema njihovom izveštaju, u narednom periodu će se borba za uticaj u regionu „nesumnjivo zaoštriti“.

Nakon što je Krim 2014. godine ušao u sastav Rusije, odnos snaga u Crnom moru se promenio. Ukrajina je, po rečima autora izveštaja, „istisnuta iz arene“, dok je Moskva ojačala svoju flotu, ističu analitičari.

„Strateški značaj te akvatorije je porastao u očima NATO, koji teži da intenzivira politiku obuzdavanja Rusije u Evropi“ – piše Stratfor.

U članku se navodi da NATO mora da poštuje Konvenciju iz Montrea iz 1936. godine, koja ograničava tonažu, broj i vreme boravka vojnih brodova necrnomorskih država u Crnom moru. Međutim, multinacionalne snage, kao što su alijansine, mogu da zaobiđu ograničenja, tako što će njihovu flotu činiti brodovi iz nekoliko zemalja i rotirajući snage.

Upravo zato se na varšavskom samitu razmatra mogućnost jačanja zajedničkih vojno-pomorskih snaga bloka u Crnom moru, naglašavaju američki analitičari.

Nisu sve zemlje NATO koje imaju izlaz na Crno more spremne da podrže povećanje snaga alijanse u regionu. Dok će Rumunija, najverovatnije, biti vatreni pristalica povećanja, Bugarska i Turska bi mogle biti uzdržanije, ne želeći neprijateljstvo sa Rusijom, ističu u američkoj analitičkoj kompaniji.

Stratfor podseća da se i Turska donedavno takođe zalagala za povećanje prisustva NATO u Crnom moru, međutim, Ankara je u poslednje vreme pokušala da normalizuje odnose s Moskvom, koji su se pokvarili nakon što je u novembru prošle godine turski pilot oborio ruski avion iznad teritorije Sirije.

Analitičari su takođe uporedili međusobni odnos vojno-pomorskih snaga u regionu.

Po broju brodova, NATO je ispred Rusije, koja ima druge prednosti – na primer, u avijaciji. Osim toga, Moskva aktivno modernizuje flotu, uključujući podmornice.

U suštini, Moskva više ne može da računa na konvenciju iz Montrea – NATO će tražiti načine da zaobiđe ograničenja i obezbedi dominaciju svoje ratne mornarice u regionu, ali pozicije na Krimskom poluostrvu daju Rusiji ozbiljnu prednost.

KOMENTARI2 komentara

  1. dejan says:

    nato gubi moc bez obzira na velicinu rusija je uodkb najvecojm vojnom savezu na svetu od 2,8 miljardi ljudi u buducnosti otprilike manje od 9 godina nato nece moci vise imati toliku vojsku resusrse nema a sve vise ce rqsir rusija koja ce imati 300 miliona stanovnika i kina i indija tako da nato ce imati problem vec sad 80 % clanica nato a u evropi nema sredstva oklopne tehnike dovoljan broj nato se ne moze osloniti na daleku ameriku oklopom i ona polako pada u tehnici jer nema resursa trose se.Mislim da je vrmeen nato proslost da su mu ovo zadnji trzaji iako marketinski i ljudski jos uvek prestavlja broj ali u odnosu na koga

  2. Pero Joksimovic says:

    Ameri bi da obuzdaju Rusiju. Vratiće se kauboji osedlani i osamareni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *