Rusija je pogrešila kad je prodala Aljasku

Rusija je pogrešila kad je prodala Aljasku

15 avgusta 2013

Alaska_mapPotomci jednog od poslednjih upravnika Ruske Amerike, najistočnijeg dela Ruske Imperije, admirala Stepana Vojevodskog, smatraju da je ruska vlada načinala grešku kada je 1867. Aljasku prodala SAD. To je za ITAR-TASS izjavila predsednica Međunarodnog fonda umetnosti „Žar-ptica“ Ksenija Vojevodska, čiji je muž, Mihail Vojevodski, bio unuk čoveka koji je Ruskom Amerikom upravljao u periodu njenog procvata.

„Rusija je dala ogroman doprinos razvoju Aljaske. Kultura koja tamo postoji do današnjih dana direktno je povezana sa Rusijom i sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Veoma je žalosno što je ova teritorija tako jeftino prodata“, izjavila je predsednica organizacije „Žar-ptica“.

Stepan Vojevodski je više od četvrt veka bio zaposlen u Ruskoj američkoj kompaniji, organizaciji koja je upravljala ruskim posedima u Novom svetu. Od toga je šest godina proveo kao glavni upravnik Ruske Amerike. Upravo za vreme njegove uprave počela je da se razmatra mogućnost prodaje Aljaske Sjedinjenim Državama.

Prema rečima Vojevodske, članovi njegove porodice „nisu se u potpunosti slagali sa stavovima poslednjeg upravnika Ruske Amerike kneza Dmitrija Maksutova“, koji je Ruskom Amerikom upravljao kada je Aljaska prodata. „Stepanu Vojevodskom je bilo veoma žao što je doneta odluka da se Aljaska proda“, dodala je Vojevodska.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *