РУСИЈА ЈЕ СПРЕМНА! ПУТИН ПРЕДЛОЖИО МЕРЕ за смањење тензија

RUSIJA JE SPREMNA! PUTIN PREDLOŽIO MERE za smanjenje tenzija

26 oktobra 2020

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je spremnost da se u evropskom delu zemlje ne raspoređuju rakete 9M729, koje Vašington krivi za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Ali to je moguće samo pod uslovom uzajamnih koraka zemalja NATO-a, upozorio je šef države.

„Ostajući posvećena doslednom stavu o punoj saglasnosti rakete 9M729 sa zahtevima ranije postojećeg Sporazuma o likvidaciji raketa, Ruska Federacija je, ipak, spremna, u dobroj veri, da i dalje ne razmešta rakete 9M729 u evropskom delu zemlje, ali samo pod uslovom recipročnih koraka od zemalja NATO-a, koje isključuju razmeštanje u Evropi oružja koje je ranije bilo zabranjeno prema ovom Sporazumu“, navodi se u izjavi predsednika objavljenoj na sajtu Kremlja o dodatnim koracima za deeskalaciju situacije u Evropi u kontekstu raskida Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.Ruski lider takođe je predložio da se razmotre „konkretne opcije za mere uzajamne verifikacije radi uklanjanja postojećih zabrinutosti“.

„Konkretno, moglo bi se razgovarati o merama verifikacije u odnosu na sisteme ‘Edžis ašor’ sa lanserima Mk 41 u američkim i NATO bazama u Evropi, kao i raketama 9M729 u objektima Oružanih snaga Rusije u Kalinjingradskoj oblasti“, precizirao je predsednik Rusije.

Cilj mera verifikacije bile bi potvrda odsustva raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja, kao i oružja, o čijim se karakteristikama i klasifikaciji strane nisu mogle dogovoriti (ruska raketa 9M729) u objektima obuhvaćenim sporazumima, ističe se u izjavi.

„U tom kontekstu, ponovo potvrđujemo da se pridržavamo moratorijuma na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja, koji je ranije objavila Rusija, sve dok se u odgovarajućim regionima ne pojavi raketno oružje američke proizvodnje sličnih klasa“.

U saopštenju se dodaje da se smatra da nije izgubio svoju važnost apel Rusije zemljama NATO-a da razmotre mogućnost proglašenja kontra-moratorijuma.

Povlačenje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa

Putin smatra da je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ozbiljna greška koja povećava rizike izbijanja trke u raketnom naoružanju, potencijal sukoba i klizanja ka nekontrolisanoj eskalaciji.

„Rusija i dalje veruje da je Sporazum o smanjenju raketa bio važan element arhitekture za osiguravanje međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Sporazum je igrao posebnu ulogu na planu održavanja predvidljivosti i uzdržanosti u raketnom sektoru na evropskom prostoru“, dodao je Putin.

S obzirom na nepopustljivu napetost na liniji Rusija-NATO, očigledne su nove pretnje evropskoj bezbednosti.
U zaključku je još jednom naglasio da je Moskva otvorena za zajednički rad i izrazio nadu da će se njeni partneri pridružiti u potrazi za „šemama za održavanje stabilnosti i sprečavanje raketnih kriza u svetu bez Sporazuma o likvidaciji raketa“.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad3 says:

    nema šta ovo je pred rat i mislim a rusija ništa u vezi toga ne može da preduzme sem da se spremi što bolje za predstojeći napad zapadne koalicije.I o va strka sa koronom i SVe št ose dešava sinhrono na ruskim granicama i raspored trupa i mornarice koje samo pristižu na te iste granice,sve ukazuje da se vrše poslednje prirpeme pred napad na rusiju.Nerazumne i potpuno lažne optužbe, sankcije koje više nemaju ni smisla ni cilja,opasne pretnje od nekih ruskih suseda pljačkaški zahtevi rusiji za isplatama nekih para koje nemaju veze sa medjunarodnim pravom i trgovinskim zakonima,neprekidna medijska halabuka o ruskoj umešanosti u ovo ili ono, ma msilim da je jasno RAT samo što nije počeo.Putin pokušava da izbegne to ali mislim da su sada njegove izjave više usmerene kao izjave za istoriju, i pokušaj JASNOG obeležavanja KRIVACA za rat koji će izbiti, za istoriju, mada mislim da istorije neće ni biti posle tog rata.Rusija je SVE učinila da se smanje tenzije i napadi, jasno je da rusi ne žele rat niti im je potreban rat,oni su jedna od retkih država koje mogu da posotignu SAMODOVOLJNOST i to su već pokazali i DOKAZALI,znači njima ekspanzija i ratovi nisu potebni, potrebni su onima koji planiraju PLJAČKAŠKI pohod na rusiju,njima treba rat jer rusima sa zapada NIŠTA nije neophodno:)Rat koji se sprema je istovremeno pokušaj genocida nad rusima i ja sam sasvim ubedjen da rusi neće sesti mirno i dozvoliti grupi škala da ih izbiršu sa mape,ako rusija ide dole idu svi zajedno u pakao sa njima i prosto je neverovatno da to niko na zapadu neće da vidi,sem ako nisu psihopate na komandnim mestima zapadnih armija samoubilački napad na rusiju je potpuno neobjašniva politička strategija.Za sada je zapadna javnost u šoku od korone i lažne epidemije ali mislim da će pred sam rat oni ZNATI šta se sprema , treba videti da li je stanovništvo te grupe država spremno da umre za ciljeve svojih oligarhija, jer to će sigurno biti poosledica napada na rusiju ,masivna destrukcija i masovni civilni gubici.Neki kažu rata neće biti itd, ali to su pričali SVI i pred prvi i pred drugi sv.rat i BIO JE RAT,a oni koji gledaju otovorenih očiju bez samozavravanja ,mogu sasvim jasno da vide ODLUKU napadača da ipak NAPADNE,sve akcije koje su sada sinhrone i VIDLJIVE su usmerene ka RATU i to nije više blef ili neka politička kombinacija to je RAT u najavi, bre.

    • test01 says:

      Jos nisam siguran da ce rata biti, ocigledno im je cilj da uniste i rasparcaju Rusiju (i sve pravoslavno) ali cilj ovih nasilnika je mnogo veci od toga, oni zele da porobe citav svet i korona je upravo pustena da ubrzaju svoje zlocinacke planove. Kina je vec globalisticka bara i to im je uzor kako da uteraju ljude u red. Prvo pelcovanje, cipovanje, koristenje "virtuelne valute kao bitcoin".. totalno porobljavanje covecanstva a onda i depopulacija . Ovo sa koronom nece prestati - to im je alatka da drze ljude u strahu da bi pristali na oduzimanje slobode itd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *