RUSIJA: Kijev želi da uništi dokaze o rušenju MH17 i zato granatiraju mesto pada

RUSIJA: Kijev želi da uništi dokaze o rušenju MH17 i zato granatiraju mesto pada

31 jula 2014

ukraine-plane-malaysian-russia.siRusija strahuje da Kijev nastoji da uništi dokaze o ukrajinskoj umešanosti u rušenje putničkog aviona malezijske aviokompanije, izjavio je Vitalij Čurkin.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama je, na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio prekid vatre u radijusu od 40 kilometara od mesta pada aviona, ali je ta naredba prekršena.

Ukrajinski zvaničnici su postavili novi zadatak da preuzmu kontrolom nad mestom rušenja aviona, naveo je Čurkin.

Prema njegovim rečima, takve akcije predstavljaju kršenje Rezolucije 2166, što ugrožava nepristrasnu istragu o toj tragediji.

Čurkin je podsetio da je pre tri dana ruska delegacija zatražila od članica Saveta bezbednosti UN da usvoje saopštenje u kom se poziva na sveobuhvatnu, temeljnu i medjunarodnu istragu.

Ipak, ruski predlog su blokirale odredjene članice Saveta bezbednosti UN koje su protiv primene Rezolucije 2166, rekao je Čurkin, prenela je agencija Itar-Tas s.

Čurkin je i u ponedeljak upozorio da bi pokušaj ukrajinskih vojnika da preuzmu kontrolu nad mestom rušenja aviona predstavljao kršenje Rezolucije 2166 Saveta bezbednosti UN.

Ruski diplomata je tada istakao da vojna dejstva ukrajinskih vojnika u oblasti rušenja aviona „otvoreno protivreče“ rezoluciji SB UN.

Avion se srušio u istočnom delu Ukrajine 17. jula sa 298 putnika i članova posade, od kojih su 193 bili Holandjani.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *