РУСИЈА, КИНА, ИНДИЈА И АРАПИ СПРЕМИЛИ ОМЧУ АМЕРИЦИ: Овај потез ће довести до краха долара

RUSIJA, KINA, INDIJA I ARAPI SPREMILI OMČU AMERICI: Ovaj potez će dovesti do kraha dolara

9 avgusta 2018

Rusija bi mogla drastično da ubrza proces prelaska na plaćanje u nacionalnim valutama sa svojim partnerima u slučaju da nove američke sankcije zakomplikuju trenutnu situaciju, izjavio je suvlasnik kompanija „Novatek“ i „Sibur“ Leonid Miheljson.Kako je objasnio, o tome ruski zvaničnici već duže vreme razgovaraju sa partnerima iz Kine i Indije, kao i sa pojedinim arapskim zemljama.

„Ukoliko sankcije budu uticale na transakcije koje se obavljaju sa tim zemljama, proces prelaska na plaćanje u nacionalnim valutama biće drastično ubrzan“, istakao je.

Podsetimo, nove američke sankcije Rusiji, zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u britanskom Solsberiju, stupiće na snagu 22. avgusta, saopštio je prethodno Stejt department.

Između ostalog, sankcije bi mogle da se odraze i na zabranu obavljanja transakcija u dolarima između Rusije i njenih partnera.

KOMENTARI11 komentara

 1. goran says:

  A sto to nije uradjeno i pre sankcija? Sta se cekalo?

  • Milan says:

   Cekali da im ti to kazes. Sami nista ne znaju i cekaju takve da im prosvetle pamet.

   • goran says:

    Tvoj Putko je javno priznao da ce to biti reciprocna mera SAMO u slucaju nastavka sankcija. Znaci Putko nije imao nameru da dokrajici dolar. Sad, ti objasni sebi i bolesnim Putinofilima zasto je to tako da covek koga u Srbiji nazivaju carem poteze bitne poteze samo kad mora???

    • Meri says:

     Komentari su ti bezvredni jer jasno je da te vodi samo slepa mržnja. Mentalno retardirani ljudi u proseku biće uspešniji od tebe zato što bez obzira na njihove poteškoće oni veoma često nisu opterećeni mržnjom.

   • goran says:

    Znaju Rusi sve, samo su korumpirani pa lazu i sebe i druge.

  • Miraš says:

   Iz više razloga. Nije dovoljno samo smanjivati tj. isključivati petrodolar iz medjunarodnih plaćanja nego se mora ponuditi konstrukcija koja ga zamenjuje i to koja će da funkcioniše i da bude stabilna za sve učesnike. Samo jedan primer: ako će neke zemlje značajni izvoznici nafte preći na naplatu svog izvoza u juanima, šta će oni dalje da rade sa tim juanima? Neku količini juana će potrošiti na uvoz koji su i dosad imali iz Kine, neće ga kao dosad plaćati u dolarima nego u juanima. Ali neće potrošiti sve juane, a sigurno im ne odgovara gomilanje novca u juanima. Stoga takvim proizvođačima i izvoznicima nafte za juan biće omogućeno da mogu juan efikasno da pretvaraju u fizičko zlato kroz menjačnice zlata u Šangaju i Hong Kongu. Dakle Kina je morala za takvu "zlatnu obilaznicu" da obezbedi i samo zlato, a za sakupljanje većih državnih rezervi zlata trebalo je vreme. Postojao je ranije od 1870-1914 godine period zlatnog standarda i bio je to stabilan period medjunarodnih plaćanja. Dok je funkcionisao bio je to period relativno stabilnih cena i stabilne vrednosti domaćeg novca, a i period privrednog napretka. Sada se primećuje da i druge zemlje sakupljaju zlato u svojim rezervama.

 2. dane says:

  to i jeste cilj amerike.da vrati dolare,izazove inflaciju,ratosiljaju se dugova,bace ekonomiju celog sveta pa i sebe u duboku recesiju.pricu sa dolarom ne vodi ni tramp ni putin niti ijedan politicar.tu oni nemaju moc kao u nekim drugim stvarima

  • Miraš says:

   1. cilj da Amerika/Amerikanci "ratosiljaju se dugova". Treba znati ko se najveći poverioci američkog duga a oni bi bili prvi pogodjeni padom dolara. Po objavljenim podacima iz godine u godinu oko 60% ili preko 60% finasiraju domaći poverioci, a to su američka fizička i pravna lica, poput državnih i lokalnih vlasti, penzioni fondovi, zajednički fondovi i Federalne rezerve. Izmedju 30 i 40% američkog duga drže (finansiraju) strani poverioci. To su Kina, Japan, V.Britanija zatim izvoznici nafte (Saudijska Arabija, Oman, UAR i drugi). pa Brazil, itd. Dakle najpre i najviše bi padavicom dolara bila pogodjena Amerika. Stradali bi najpre njeni domaći poverioci američkog duga koji se naprimer topi. Osim toga stradali bi sva domaća fizička i pravna lica zbog poremećaja koje donosi inflacija, a dodatno bi bili pogodjeni još sa raznim restriktivnim merama kojima bi država pokušavala da drži inflaciju pod kontrolom. ... 2. recesija se prenosi na ostali svet preko zajedničkih poslova i privrednih veza koje bi se poremetile, ali da bi takav udar bio što manji čak i najbolji prijatelji Amerike tražiće sve više nove povoljnije i stabilnije partnere u svetu. Što duže sede prijateljski zajedno sa Amerikom to će ih recesija sve više pogadjati. Zapadni svet nije svet prijatelja nego se prvenstveno vodi računicom.

  • goran says:

   Pricu vode cionisti i njihovi bankariu ali je srpski mozak nerazvijen da to shvati.

  • Miraš says:

   Priču sa petrodolarom uvela je Amerika. U celom normalnom svetu važi pravilo da stabilnost kursa nacionalne valute zavisi od uravnoteženosti njenog iyvoya koji minimum treba da pokriva uvoz ili ako je reč o jakoj ekonomiji da izvoz bude veći od uvoza. Ali stabilnost petrodolara ne zavisi od američkog izvoza nego od konstsantnosti tražnje za dolarom u medjunarodnim plaćanjima što se značajno odnosi na medjunarodnu trgovinu naftom i gasom. Ako raste obim takvih medjunarodnih plaćanja raste i dolar. To je donekle slično kao kad bi silom i nekakvim mahinacijama i akrobacijama vezali dinar npr. samo za izvoz Japana te kad raste japanski izvoz raste i dinar. Dakle to je sistem "lezi lebu da te jedem". Za razliku od Amerike mi nemamo silu (a zasad ni želju) da tako nešto nametnemo bilo kome pa ni Japanu. Dakle kad u medjunarodnim ekonomskim odnosima bude manje sile, a više pravde svet bi postao normalnije mesto.

 3. kiki_ ćeraćemo se says:

  Bravo Rusija, Kina, Arapi, Indija a pogotovu Sirija. Tako se valja, ukinite ongo koji vlada tokovima vašeg novca i oslobodićete se tirana koji vas baca na kolena. Novac se u Indiji zove Lakšmi - boginja sreće, znaju oni za to davno, ali su jadni najviše i stradali od Engleza i njihovog Monsanta, pokradeni su kraljevi Indije -maharadže a njihove dragulje možete videti na krunama engleskih kraljeva i oni zlobnici ništa od svega ne žele da vrate, već da zgrabe još.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *