RUSIJA – KINA: Novi centar svetske sile

RUSIJA – KINA: Novi centar svetske sile

23 juna 2014

85a00725-0554-43d0-9ff8-366f9c556b3bU svom nedavnom govoru pred apsolventima vojne akademije u Vest-Pojntu, predsednik SAD Barak Obama uvrstio je Rusiju i Kinu u suparnike, pa čak i maltene u neprijatelje SAD.

On je izjavio da regionalna agresija, koja ostaje nekažnjena – na jugu Ukrajine, u Južno-Kineskom moru ili još negde u svetu, uticaće na saveznike Amerike i može da uvuče u konflikt njenu armiju. Pri tome, šef američke države ne sumnja u moć svoje zemlje. On je uveren da će svet propasti bez SAD, jer je američka nacija izuzetna i nezamenljiva.

Tokom svog govora, Barak Obama je izjavio da je njegova zemlja ipak postigla izolaciju Rusije. Prema njegovim rečima, zahvaljujući liderstvu Amerike svet je odmah osudio ruske akcije u Ukrajini: Evropa i osmorka su se priključile sankcijama, dok je NATO-pakt učvrstio obaveze pred Istočnom Evropom. Dakle, Obama je još jednom podvukao nadmoćnost SAD nad svima i stavio dve druge ključne države – Rusiju i Kinu – u drugi red. Razumljivo je da su ekonomske i političke mogućnosti SAD i dalje ogromne. Međutim, ovako, bez razloga, da umanji značaj Rusije, pa i Kine, a pored toga omalovažavati ih – to je suviše. Svakako, SAD i Kinu povezuju tesni ekonomski odnosi, što nije slučaj s Rusijom. Međutim, nije svima u Pekingu, a da ne govorimo o Moskvi, odgovara gegemonija američkih partnera. Kada se pretpostavi da bi Rusija i Kina mogle da stvore tesnu alijansu, ona bi mogla da bule konkurentan centar sile u odnosu na SAD.

Profesor Ruskog univerziteta prijateljstva naroda Jurij Tavrovski je ocenio mogućnosti političke alijanse dve zemlje.

Zapad, naročito SAD, sprovode simetričnu politiku uzdržavanja i prema Rusiji, i prema Kini. To su EvroPRO, širenje NATO-a, uspostavljanje kontrole nad Ukrajinom, uprkos Rusiji. Za Kinu je to aktiviranje blokova s Korejom i Japanom, razmeštanje američke ratne mornarice na trgovačkim putevima Kine. Prirodno je, i u Moskvi, i u Pekingu ima ljudi, koji istupaju za povećanje nivoa naše saradnje, između ostalog, i vojne. Od današnjeg nivoa strateškog partnerstva sve do vojno-političkog bloka. Između ostalog, nekada su ga zaključili Staljin i Mao Cetung, te je on realno postojao sve do 1960. godine.

Jurij Tavrovski je dodao da dinamika uzdržavanja Rusije i Kine omogućuje da se pretpostavi da će se kroz 2-3 godine na dnevnom redu naći pitanje o zaključenju nove vojno-političke alijanse dve zemlje. Inače, predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je vreme blokova prošlo, danas je potrebno razvijati već postojeće formate saradnje. Politikolog Boris Mežujev je istakao da će zajedničke akcije i diskusije o stvaranju saveza među dvema zemljama dugo biti predmet razmatranja na različitim nivoima.

Održavaće se vežbe, razvijati delatnost u okviru ŠOS. Biće razmene tehnologija. Međutim, realno ne očekujem zajedničke vojne akcije, ne govoreći o SAD-ama, čak protiv regionalnih protivnika u situaciji problema Kine, naprimer, s Vijetnamom ili Japanom. Reč je o zbližavanju u oblasti vojno-tehničke saradnje, a ne o formiranju punovredne alijanse.

Bilo kako bilo, Moskva i Peking svaki put demonstriraju uzajamne političke simpatije i ekonomsku uzajamnu zainteresovanost. To je, između ostalih, demonstrirao nedavno zaključeni gasni ugovor u vrednosti 400 mlrd dolara u roku od 30 godina. Rusija i Kina su spremne da se zajedno bore protiv novih izazova i opasnosti, kao što su terorizam, narkotrafik, druge vrste transnacionalnog organizovanog kriminala. Toliko tesna saradnja praktično u svim ključnim pravcima, kao i usklađenost stavova u SB UN, svedoče da zbližavanje može da preraste u neke nove oblike.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *