Rusija: Korupcija ugrozila proizvodnju ratnih brodova i podmornica

Rusija: Korupcija ugrozila proizvodnju ratnih brodova i podmornica

20 avgusta 2013

russian-submarine-going-to-south-seaGraditelje ruskih podmornica i ratnih brodova uskoro će posetiti istražni organi da bi utvrdili zašto kasni realizacija državnog programa i koliko je novca – pokradeno. Dmitrij Rogozin, potpredsednik vlade zadužen za vojnoindustrijski kompleks, kazao je da u brodogradnji vlada korupcija i haos i zbog toga bi neko morao da ode u zatvor.

Ogorčenje Rogozina je razumljivo, jer se Udružena brodograditeljska kompanija pravda da kasni sa završetkom vojnih brodova i podmornica zbog nedostatka para. Te brodove i podmornice mornarica je trebalo da dobije u periodu od 2013. do 2015. godine. Posebno će biti napravljena kontrola trošenja novca predviđenih za gradnju novog brodogradilišta „Zvezda“ na Dalekom istoku. Rogozin smatra da korupciju u vojnoindustrijskom kompleksu treba smatrati za izdaju domovine.

Završetak novih podmornica je važan, jer dve od preostale tri najveće podmornice na svetu, klase „ajkula“, koje su svojevremeno mogle da nose po 20 balističkih interkontinentalnih raketa sa atomskim glavama, Rusija će poslati u staro gvožđe. Modernizacija „ajkula“ se ne isplati, jer bi jedan kapitalni remont koštao kao gradnja dve nove atomske podmornice klase „borej“. I njihovo održavanje je veoma skupo. Treća podmornica te klase, po imenu „Dmitrij Donski“, ostaće na službi do 2017. godine i koristiće se za probu novog naoružanja. Upravo na njoj se ispituje nova raketa „bulava“.

„Ajkule“ je konstruisao „Rubin“ iz Sankt Peterburga. Trebalo je da one budu protivteža američkim podmornicama klase „ohajo“. Gabariti podmornica su usklađeni s gabaritima trostepenih raketa na tvrdo gorivo. Domet projektila je bio 8.300 kilometara, sa deset bojevih glava – svaka snage sto kilotona trotila.

Ploveći hoteli

Poređenja radi, američka podmornica „ohajo“ je nosila rakete „trajdent-1“, slabije od sovjetskih R-39. Osim što je duže letela, sovjetska raketa je nosila deset bojevih glava, a američka osam.

Prva „ajkula“ je zaplovila septembra 1980, a „Oohajo“ jula 1981. Sovjeti su napravili šest podmornica klase „ajkula“. To su bile najkomfornije podmornice: imale su mali bazen i saunu, zvali su ih „plovećim Hiltonima“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *