RUSIJA KRITIKUJE HRVATSKU I SLOVENIJU: Dosta moralisanja od ratničkih država

RUSIJA KRITIKUJE HRVATSKU I SLOVENIJU: Dosta moralisanja od ratničkih država

28 марта 2014

Crisis in UkraineRuski mediji kritikuju pojedine zemlje Balkana i bivše Jugoslavije koje se zauzimaju za sankcije Rusiji i podsećaju da su mnoge od tih država došle do nezavisnosti baš putem referenduma, a neke i ratom.

Za Hrvatsku je ponašanje Rusije po pitanju Krima „gore od neprihvatljivog“. „To je agresija i okupacija jednog dela države“, poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović.

Ali, Hrvatska ipak nema nameru da uvodi sankcije – do sledećeg koraka Moskve. Ovakvu odluka Hrvatske, ruski mediji povezuju sa približavanjem turističke sezone i sa činjenicom da je ta zemlja prošle godine zabeležila pad broja turista za 20 odsto zbog uvođenja viza Rusima, pa ne želi još više da zakomplikuje svoje ekonomsko stanje.

Slovenija takođe pragmatično gleda na protekle događaje. Ona ne priznaje rezultate referenduma na Krimu, ali bi, kako je izjavio slovenački ministar inostranih poslova Karl Erjavec, oštre sankcije podstakle Rusiju da preduzme još tvrđe mere, a vrata za politički dijalog bila bi zatvorena. Slovenija od svih članica EU ima najbolje odnose s Rusijom.

A Crnogorci ostaju bez ruskih turista

Međutim, Crna Gora, zajedno sa Albanijom, pridružila se sankcijama EU prema Rusiji, ne obazirući se na to što Rusi čine trećinu od ukupnog broja turista – skoro 300.000 godišnje.

Odgovor ruske javnosti bio je munjevit. Ne nedavnom najvećem međunarodnom sajmu turizma u Rusiji ruski turoperatori su u širokom luku zaobilazili štand Crne Gore – navode ruski mediji.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u