РУСИЈА ЛАНСИРАЛА четири ракете из Охотског мора, у „РАМШТАЈНУ“ ОБЈАВИЛИ „РАКЕТНИ НАПАД“

RUSIJA LANSIRALA četiri rakete iz Ohotskog mora, u „RAMŠTAJNU“ OBJAVILI „RAKETNI NAPAD“

28 decembra 2020

SVET je 12. decembra imao razloga da se smeje nečemu što uopšte nije smešno.

U najpoznatijoj i najvažnijoj američkoj vojnoj bazi izvan SAD – vazduhoplovnoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj – bila je objavljena uzbuna kakve decenijama nije bilo.Sirene su zavijale. Iz razglasa se čulo dramatično: „Vazdušni napad, vazdušni napad! Svi u skloništa, svi u skloništa!“

Svi u „Ramštajnu“ su bili – i vojnici i civilni službenici – ozbiljno upreplašeni. Jer, izostale su reči koje bi ih umirile: „Ovo je vežba“.

Zato su neki pomislili da počinje rat.

Alarmi „Ramštajna“ su se, inače, uključili kada je ruska podmornica iz Ohotskog mora lansirala četiri interkontinentalne balističke rakete „Bulava“ u razmaku od nekoliko sekundi.

Lansirane severno od Japana, te rakete su letele prema Evropi. Nakon preleta 5.500 kilometara, a bile su sa „školskim“ a ne pravim bojevim glavama, udarile u cilj na severozapadu Rusije.

Radilo se o testiranju, ali izgleda da američka vojska to nije shvatila.

Na olakšanje uznemirenih vojnika, ubuna je posle nekoliko minuta anulirana.

Ovaj slučaj pokazuje da Sjedinjene Države ne isključuju raketne udare po Evropi, te su stoga sistemi za upozoravanje u stalnoj pripravnosti.

Kod onih koji o tome brinu, nervi su počeli da `pucaju` posebno nakon pojave ruskog hipersoničnog oružja pred kojim su bespomoćni svi PVO/PRO sistemi. I u Evropi i u SAD.

Nemački magazin Die Welt upozorio je ovih dana svoje čitaoce da `ruski hiperzvuk` razvija fantastične brzine i leti tako nepredvidljivo manevrišući da garantovano zaobilazi svaku protivraketnu odbranu.

Isti list navodi da uzbuna u „Ramštajnu“ potvrđuje da Amerikanci ne isključuju ruski raketni udar na Evropu. Objavio je i tvrdnju nemačkih da „ruski hiperzvuk može poremetiti ravnotežu moći i straha među nuklearnim silama i sprečiti pregovore o razoružanju“.

Na ovo je odreagovao moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov, naglasivši:

„Sjedinjene Države i NATO gurnu svet ka nuklearnoj opasnosti. Tu opasnost odlaže hipersonično oružje Rusije. SAD, a ne Rusija, demontiraju sistem međusobnog nuklearnog obuzdavanja. Američka vojna doktrina računa sa strategijom globalnog udara, koja uključuje tri zone američke PRO – u Rumuniji, Poljskoj i naAljasci. Povrh svega, sada Vašington sebi dopušta i preventivni nuklearni udar ako Sjedinjene Države budu meta velikog sajber-napada!“Prema njegovim rečima, sada upravo Rusija svojim hipersoničnim oružjem čuva svet od nuklearnog rata.

Ruske balističke rakete – u slučaju rata, ako bi bile ispaljene sa teritorije RF – letele bi do SAD 20 do 30 minuta. A hipersonični projektili – možda i samo pet minuta. Jer, mogu da lete i preko 20 puta brže od zvuka.

Zato i Amerikanci i Kinezi forsirano rade na svom hipersoničkom oružju. Francuska takođe, zajedno sa Finskom, Italijom, Holandijom i Španijom.

Pentagon namerava da potroši 3,2 milijarde dolara na razvoj hipersoničnog oružja samo u 2021. godini.

Američko ratno vazduhoplovstvo nedavno je objavilo tender vredan 925 miliona dolara za poboljšanje odbrane svojih evropskih baza i institucija EU od napada Kine i Rusije dronovima.

Propisalo je da sistem odbrane mora biti sposoban da odbije 15 napada tokom prvog sata napada.

KOMENTARI2 komentara

  1. Ivke says:

    Guza zvace gace

    • Ivke says:

      Oni se boje onoga sta sami planiraju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *