РУСИЈА МАТИРАЛА АМЕРИКУ: На Куби постављени…

RUSIJA MATIRALA AMERIKU: Na Kubi postavljeni…

31 oktobra 2018

Kuba je počela da eksalira svoju militarizaciju, s obzirom na to da regionalna dešavanja ukazuju na kontinuiranu destabilizaciju uz pomoć SAD. Da bi se suprotstavili ovoj pretnji, Rusija će pozajmiti Kubi više od 50 milion dolara za kupovinu ruske vojne opreme, objavio je ruski dnevni list Kommersant, navodeći dva izvora u oblasti tehničke i vojne saradnje između ove dve zemlje.Prema rečima izvora, odgovarajući sporazumi će biti potpisani tokom 16. Međudržavnog odbora za ekonomiju, trgovinu i tečničko-naučnu saradnju koji se održava u Havani na kraju ovog meseca. Međutim, ni Rusija ni Kuba nisu potvrdile ove izveštaje.

“Zajedno sa ovim sporazumom, biće potpisan i skup opštih ekonomskih dokumenata i sporazuma inicirani od strane ruskog Ministarstva finansija, ali sa drugim vrednostima,“ rekao je izvor koji je upoznat sa pregovorima.

Kuba bi mogla iskoristiti ove resurse za nabavku oklopnih vozila i helikoptera. “Odvojeno, treba kupiti rezervne delove, alate i opremu za prethodno kupljena vozila, kao što su tenkovi T-62 ili oklopna vozila APC-60,“ rekao je izvor.

Novine su izvestile da je Havana takođe planirala da kupi industrijsku opremu po posebnim ugovorima. Pored toga, saradnja takođe može rezultirati i zajedničkim projektom za proizvodnju lakog naoružanja.

Prethodni sporazum o zajmu između Rusije i Kube u toj sferi je bio zaključen 2009. godine, a kasnije je dva puta produžen 2010. i 2011. godine. 2017. godine se Havana formalno obratila Rusiji tražeći modernizaciju operativne opreme zemlje.

U međuvremenu, ranije ovog meseca je objavljeno da će mobilni sistem za prijem podataka za ruske satelite za posmatranje Zemlje biti instaliran u Kubi pre kraja aprila 2019. godine, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji ruske Federalne svemirske agencije (Roscosmos), obelodanjenoj na licitacionom sajtu.

Roscosmos je ukazao na to da je moblini sistem kreiran 2015. godine, nakon što je završio državni test. Instalacija i početak rada moraju biti završeni do 30. aprila 2019. godine. Primaće podatke od Resurs-P, Canopus-B i Canpus V-IK optičke opservacione svemirske letelice sa infracrvenim kamerama, a zatim ih preneti u Moskvu preko Luch geostacionarnog satelita kriptografijom.

Pored toga, Roscosmos planira da sledeće godine instalira fiksne stanice za prijem podataka u ruskom regionu Čukotka i ruskoj Progres stanici na Antarktiku.

Svemirska letelica Resurs-P se sastoji od tri uređaja i sposobna je da napravi slike određenih regiona sa rezolucijom od 0,7 metara u vidljivim trakama.

Sa podacima iz svemirske letelice, kreirane su i ažurirane geografske, tematske i topografske mape, posmatra se zagađenje i degradacija životne sredine, a podaci su dostupni za istraživanje nafte i drugih izvora energije. Pored toga, satelitske slike procenjuju da li je pšenica spremna za žetvu, kao i aktivnost flore u rezervoarima ili količinu soli u tlu.

Važno je napomenuti da je nova generacije Resurs satelita takođe sposobna da otkrije lansiranje raketa i let, pronalaženje i identifikovanje svemirskog otpada i posmatranje zvezda poput teleskopa.

Canopus-B sateliti kontrolišu vanredne situacije na našoj planeti, uključujući prirodne katastrofe, šumske požare, korišćenje zemljišta i kartografiju. U zemaljskoj orbiti postoje četiri Canopus satelita, uključujući Canopus-V-IK, koji je zadužen da otkrivanje šumskih požara. Postoji rastući konsenzus da SAD poseduju tehnologije koje mogu promeniti vremenske uslove, kreirati oluje, i na drugi način koristiti hologram prirodnih katastrofa kako bi stvorili razaranje i haos u ciljanoj zemlji.

U maju je podružnica Roscomos-a, Tehnički naučni centar Geocuba i Technoimport, potpisala ugovor za instaliranje mernih stanica za Glonass navigacioni sistem na Kubi. Sa ovim odredbama, Havana ima za cilj da počne da preduzima mere kako bi se suprotstavila američkim pretnjama.

Suprotno uobičajenim prikazima, Kuba je prilično veliko ostrvo i prestavlja stratešku barijeru u Meksičkom zalivu. Kuba ima jednaku dužinu kao i Teksas, najveća američka država. Procenjuje se da bi Kuba, kao “ogromna pomorska ostrvska baza“ za kineske i ruske interese u post-kolapsu SAD-a, bila moćna i neumoljiva barijera protiv bilo kakvih pokušaja da se revitalizuje američko carstvo u Latinskoj Americi pomoću pomorskih snaga.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Beli Orao says:

  To je trebalo da bude već od prvog dana od kad su Rusi ušli u Siriju! Da je stvar obrnuta bilo bi kao u Iraku , ameri nisu dozvolili nikom da uđe od istočnih država , samo zapadna tj NATO koalicija!!!

 2. raikkonen says:

  polako kuba postace analog na americki NORAD...nadgledace i prisluskivace sta se to radi u americkim vojnim bazama i to ispod nosa, njima je bitno da mogu u realnom vremenu osujete bilo koji plan kravara o ispaljivanju MBR u nekom iznenadnim masivnim napadom na rusiju i kinu znace kad upale bustere na rakete..imace bar 10-20 minuta plus fore da bi bili spremni na protiv udar po kravarijii..

 3. Deda Micko says:

  Pa, sta sdu Rusi do sada cekali. Kubasnci su olosi, oni se cas preokrenu, sutra ce dati Amerima da otvore bazu.

  • Velika Metla says:

   DM,po čemu i kakvom iskustvu sudiš da su Kubanci ološi? Zar su malo godina proveli pod sankcijama naci-amerike? Zar se nisu za ovih 6 decenija sankcija mogli okrenuti naci-americi? Šta misliš bi li naš narod bio spreman za tako nešto? Mislim da nebi!

 4. Deda Micko says:

  Pa, sta su Rusi do sada cekali. Kubanci su olosi, oni se cas preokrenu, sutra ce dati Amerima da otvore bazu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *