РУСИЈА МЕЊА ТАКТИКУ: Поред злата прави залихе и…

РУСИЈА МЕЊА ТАКТИКУ: Поред злата прави залихе и…

8 маја 2021

Централна банка Русије (ЦБР) је у годишњем извештају навела да је 2020. године смањила удео евра, долара и фунте у руским међународним резервама у корист злата, јуана и других валута.

Тако се удео евра у руским девизним резервама смањио током прошле године за 1,6 процентних поена, на 29,2 одсто од 1. јануара. Удео америчког долара опао је за 3,3 процентна поена, на 21,2 одсто, док је удео британске фунте такође је опао, али благо – за 0,2 процентна поена, на 6,3 одсто.Истовремено, руске резерве злата порасле су на 23,3 одсто са 19,5 одсто годину дана раније. Раст је забележила и кинеска валута јуан, чији је удео скочио на 12,8 одсто. Удео осталих страних валута повећао се за 0,8 процентних поена, на 7,2 одсто, навела је Централна банка Русије.

Према изввештају ЦБР, јапански јен чинио је 3,9 одсто руских страних улагања, канадски долар 2,5 одсто и аустралијски долар 0,8 одсто.

2020. године вредност имовине Централне банке у страним валутама и злату порасла је на 588 милијарди долара.

Русија непрекидно диверзификује националне резерве откако је 2014. године Вашингтон почео да намеће санкције, како би смањио ослањање своје економије на амерички долар.

У 2019. години удео залиха у златним полугама у руским резервама први пут је премашио резерве у америчким доларима, пренео је РТ.

KOMENTARI5 коментара

 1. miliorad5 says:

  Rusija će imati PETRO-RUBLJU i zato ovakva histerija poludelih hrčaka sa zapada jer znaju da će rusija biti KUVAJT nove ere.Nafte ioma za još najmanje 200 god upotrebe na sadašnjem nivou porasta potrošnje ali na žalost zapadnih šakala 70% tih novootkrivenih rezervi su u RUSIJI.ZATO histerija oko električnih automobila jer znaju da će ili morati da plate rusima naftu KOJE VIŠE NEMAJU (američki izvori su skoro presušili,ali nema nafte više u meksičkom zalivu i u teksasu,gotovo je)ili će morati da nadju zamenu pogon za svoj transportni sistem.Nema to veze sa ljubitejima prirode iz wall street-a i ekologijom,jednostavno oni se PLAŠE predstojeće naftne krize i plaše se toga što će rusi preuzeti FINANSIJSKI priamt u svetu a ruska namera je ZLATNI standard ,a kada se to uvede sa petro-rubljom u kombinaciji,na zapadu će ilida rade ko kinezi ili da glodju korijenje jer nema više besplatnog štamapanja novca bez pokrića i prelivanja sosptvene neefikasnosti ,korupcije i inflacije na ledja drugih svuda po svetu a glavne berze će biti u rusiji i kini bre:)Globalno otopljavanj je LAŽ koju su smislie korporacije da upotrebe DRŽAVNE kase zapadnih država za razvoj sopstvenih tehnologija koje će moći da zamene motoor sa unutrašnim sagorevanjem:)Ali ono što nam stvarno dolazi je globalno SMRZAVANJE i ja stvarno ne vidim kako zna zapadu misle da propizvedu toliku količinu el.energije da bi to mogli da prevazidju.Nijedna država danas na svetu nema ni približne kapacitete proizvodnje el.energije koje bi mogle da podmira standardnu potrošnju sa dodoatom potriošnjam za automobile i transport,NIJEDNA i još DUGO i NEĆE MOĆI da prozvode toliko struje,pogotovo nE iz ČISTIH IZVORA.Samo nuklearna i uglenjična proizvodnja mogu BRZO da podignu kapacitete elektromreže ostalo je obična LAŽ reke možeš da predgradiš samo odredjeni broj puta i tu je KRAJ za hidropotencijale.ZNAČI UGALJ I NAFTA su i dalje u igri POGOTOVO AKO SE SPOALJUJU U NEKOJTAMO ISTOČNOJ DRŽAVI, i zato je DONBAs TAKO ZANIMLJIV NA ZAPADU U eu:)aLO SVE OVO JE ZBOG nafte i uglja MADA ĆE ONI SVAKAKO DEO POTORŠNJE DIVERSIVFIKOVATI NA OBNOVLJIVE IZVORE I EL.ENERGIJU ZA TRANSPORT JER ONI VIŠE nafte I uglja NEMAJU ZA DUŽI PERIOD:)E TO TO JE SVRHA CELOG OVOG HAOSA DANAS,JER GLAVNI ENERGETSKI BASENI VIŠE NISU NA ZAPADU I NISU POD DIREKTNOM KONTROLOM ZAPADA.NAPAD JE IZVRŠEN NA SVE DRŽAVE KOJE IMAJU ZNAČAJNE REZERVE NAFTE.ZAŠTO BRE? KAD ONI TVRDE DA IH BOLI K.ZA NAFTU I DA SU ONI "ČISTI"I "ZELENA" BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA.ZAŠTO ONDA NAPAD NA VENECUELU IRAN IRAK LIBIJU RUSIJU S.ARABIJU(da da dobro ste pročitali ,princu se tamo LOŠE PIŠE)zašto histerija oko podvodnih rezervi u kineskom moru oko foklanda izašto buše ko ludi na južnom i severnom polu gde god mogu da pridju:)Biće rata i to će opet biti rat ZA NAFTU.

  • doktrina soka says:

   TOTALNO SI U PRAVU.UGALJ I NAFTA,1WW,2WW I 3WW KOJI JE PRI KRAJU.....ZATO KORONA DA ODVRATI PAZNJU.

 2. Čist je ko Suza says:

  To bi trebala da uradi i svaka druga pametna zemlja. Doduše Moamera Gadafija ubiše zbog toga, imao je toliko zlata u Libiji da je želeo da oformi konkurentnu valutu "zlatni dinar" ali Hilary je pokrenula campaign protiv njega i odstrelila konkurenta.

 3. Риста says:

  Баш ме брига како то раде, јер то је мени непозната сфера, али ме необично изненадило да су Руске резерве са 400 милијарди пре неколико година, скочиле за 50% данас. Е, то је вест која кока наше коке. Неком је сигурно мука због тога. Зато кажем, заиста ме пријатно изненадило. Још и поред свих санкција и ето. За 50% горе. То је заиста успех. Санкције добродошле, оно не баш потпуно али ипак. Руси се најзад окрећу веома много сами себи и ето резултата. Чак и ако је само напола истина, опет је и пријатно и велико изненађење. Бар за менеми.

 4. Si Ju Leter Aligeder says:

  Naša braća Rusi za zlato kažu "zoloto" ali primetićete kako se Putin čudno smeška zlatu? Očito se radi o bolesti zlatne groznice u začetku, sećate se kako je kralj patuljaka Torin poludeo radi posedovanja mnogo zlata. Biblija kaže da je srebroljublje jedna od najtežih bolesti a ovde se čak radi o "zolotu". Radi se o groznici jačoj od korone bato moj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u